Yhteistyökumppanit

Olet täällä

Hyvinvointivirtaa-viikolla yhteinen tekeminen voi tarkoittaa esimerkiksi hyvinvointimessuja, testipisteitä, työpajoja tai oppilaitoksen, yhdistysten tai kunnan kerho- tai harrastetoiminnan esittelyjä.

Teemaviikon tapahtumien järjestämisen tukena on jälleen yhteistyökumppaneita upeine toimintamalleineen, koulutuksineen ja materiaaleineen. Tutustu tarjontaan, nappaa yhteystiedot tekstistä ja ole yhteydessä yhteistyökumppaniin mahdollisimman pian.

Vuoden 2024 yhteistyökumppanit

SAKU ry
Allas yrkes ja Ekvalita
EHYT ry
Hengitysliitto 
Liikkumalla työkykyä nyt
Mieli ry
Rikosuhripäivystys RIKU
RuokaTutka
Seta ry
Syöpäjärjestöt
Yeesi

SAKU ry

Aidot ja toisen huomioivat kohtaamiset vahvistuvat yhdessä tekemällä. Positiivisuus, ystävällisyys ja toisista välittäminen ovat valintoja, joilla vaikutamme koko yhteisön hyvinvointiin. Yhdessä tekemisen viestiä on viety eteenpäin SAKU-toiminnassa jo 75 vuotta ja Hyvinvointivirtaa-viikolla 15 vuotta!

Henkilöstötunnilla juhlistamme pyöreitä vuosia teemalla Hyvinvoinnin kick off – hyödynnä SAKU-toiminnan palettia läpi vuoden. Kutsumme yhteyshenkilöitä ja aktiivisia SAKU-toimijoita keskustelemaan SAKU-toiminnan mahdollisuuksista oppilaitoksessanne.

Henkilöstökahvien ohella järjestämme opiskelijoille toiminnallisen pisteen. Toimintaan on kauttamme tarjolla neljä vaihtoehtoa:

  • Toimintapisteellämme toteutetaan Amismittari-teemakysely, jonka yhteyteen virittelemme sakumaisen aktiviteetin kuten esimerkiksi hyvinvoinnin onnenpyörän tai SpeedStacks-nopeuspelin.
  • Kutsumme Erätaukokeskusteluun tutoreita ja opiskelijakunnan jäseniä. Keskustelun aiheena on oppilaitoksen yhteisöllisyys ja sen kehittäminen. Keskustelu voidaan toteuttaa opiskelijoiden keskusteluna tai mukaan voidaan kutsua henkilökunnasta esimerkiksi opiskelijatoiminnan koordinaattoreita, opoja tai koulutuspäälliköitä.
  • Lähde kanssamme toteuttamaan SAKU-sählyturnausta oppilaitokseenne. SAKU-sähly pelataan osaamisalakohtaisilla joukkueilla, tyttöjen ja poikien sarjoissa.
    Joukkuetta/joukkueita alueellisiin karsintoihin ja valtakunnalliseen finaaliin voi lähteä etsimään koulutuksen järjestäjän joukkueiden sisäisellä sarjalla. Turnauksen järjestämisen tueksi olemme muun muassa laatineet ohjeet turnausjärjestäjälle sekä tarjoamme opastusta otteluohjelman laadintaan tai kauttamme on tilattavissa myös tulospalveluohjelma hintaan 10 euroa/joukkue.
  • Varalan tulevien liikuntaneuvojien toteuttama toiminta- ja työkyvyn mittauspiste tai taukojumppakierros Pirkanmaalle on tilattavissa kauttamme.
  • Lisätiedot: sari.mantila-savolainen@sakury.net
     

Allas yrkes ja Ekvalita

Kaikkien amis -materiaalin tarkoituksena on tukea henkilökunnan, erityisesti opettajien, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä oppilaitoksissa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön avulla voimme yhdessä vahvistaa sitä, että ammatillinen oppilaitos on turvallinen ja innostava paikka opiskella ihan kaikille. Yhdenkin opettajan tuki voi merkitä opiskelijalle paljon. Ja kun koko työyhteisö saadaan mukaan, tulee ammatillisesta oppilaitoksesta entistä vahvemmin #kaikkienamis!

Harjoitusten avulla voi tehdä näkyväksi normeja ja etuoikeuksia sekä pohtia omaa asemaansa opiskelijana tai työyhteisön jäsenenä. Kaikkien amis -materiaalin harjoitukset on suunniteltu nimenomaan ammatillisia oppilaitoksia ajatellen.

Kaikkien amis -materiaalit löytyvät nettiportaalistamme. Hyvinvointivirtaa-viikon teemoihin sopivat loistavasti esimerkiksi Työkalupakin alta löytyvät Normisuunnistus ja Etuoikeuskävely. Materiaalit löytyvät sivustolta myös ruotsiksi.

EHYT ry

1. Toimintaa

Päihdeilmiö-oppitunnit opiskelijoille
• Vuorovaikutteisella Päihdeilmiö-tunnilla tutustutaan keskustellen suomalaisten päihteidenkäytön historiaan. Tämän lisäksi pohditaan sitä, miksi päihteitä käytetään ja millaisia seurauksia päihteiden käytöllä voi olla. Yhden oppitunnin kesto on 75−90 min. Päihdeilmiöpäivän hinta on 300 € sisältäen 3-4 ryhmän tunnit. Saatavana myös ruotsiksi.
Lisätietoa ja tilaukset 

Opiskelija; kysy asiantuntijoilta päihteistä!

  • Viisi nopeimmin ilmoittautunutta oppilaitosta saa maksutta Hyvinvointivirtaa-viikolle tunnin mittaisen etätilaisuuden, ilmoittaudu anu.rautama@ehyt.fi.
  • Opiskelijat tekevät ehkäisevän päihdetyön asiantuntijoille ennakkoon 15-20 kysymystä esim. opettajan, terveydenhoitajan tai kuraattorin johdolla ja toimittavat kysymykset asiantuntijoille vastattavaksi ennen etätilaisuutta, 13.9. mennessä.
  • ​Viikolla 40, EHYTin kanssa yhdessä sovittuna ajankohtana, oppilaitos järjestää etätilaisuuden Teamsin välityksellä. Etätilaisuuteen voi osallistua vaikka koko oppilaitos. Muutama opiskelija toimii tilaisuudessa kysymysten kysyjinä ja EHYTin asiantuntijat vastaavat.

2. Materiaaleja

Alkoholiväittämät -totta vai tarua

  • Alkoholituotteita koskevien väittämien avulla nuoret pääsevät pohtimaan yleisiä alkoholiin liittyviä mielikuvia ja uskomuksia yksin tai ryhmän kanssa.
  • Väittämiä voi käyttää esimerkiksi ständillä, rastiradalla tai oppitunnilla.
  • https://ehyt.fi/tuote/alkoholivaittamat-totta-vai-tarua/
  • Maksuton

Hyvät ja huonot bileet -toimintapiste

  • Toimintapisteen tarkoituksena on saada opiskelijat pohtimaan sitä, mikä tekee bileistä hyvät ja mikä huonot. Tavoitteena on positiivinen ja rakentava yhteinen keskustelu, jossa pohditaan teemaa monelta näkökannalta: miten voidaan varmistaa, että bileistä tulee hyvät/mitä kannattaa ottaa huomioon, ettei bileissä tapahtuisi mitään ikävää?
  • Toimintapiste soveltuu hyvin teemapäivään ständiksi tai työpajaksi
  • https://ehyt.fi/tuote/hyvat-bileet-ja-huonot-bileet-toimintapiste/
  • Maksuton

Bueno Rastirata -Päihteet

  • Monille tuttu Päihdeilmiö -rastirata uudistuu ja on jatkossa nimeltään "Bueno Rastirata -Päihteet"
  • Rastiradan viittä rastia voi hyödyntää niin kokonaisuutena kuin rasti kerrallaan. Rastien tavoitteena on saada opiskelijat pohtimaan päihteiden käyttöä erilaisista näkökulmista ja virittää keskustelua päihteiden vaikutuksesta työkykyyn.
  • Rastiradan rasteja voi hyödyntää hyvinvointipäivässä ständillä, työpajoissa ym.
  • https://ehyt.fi/tuote/paihdeilmio-rastirata/
  • Maksuton

Tietoa päihteistä ja pelaamisesta - Ilman turhaa hössötystä @buenotok & Buenotalk.fi

EHYTin nuorille suunnattua sisältöä kannattaa pitää esillä oppilaitoksen infonäytössä tai somessa, ihan vaikka vaan vinkkaamalla oheiset linkit. Toki vaikuttavampaa on etsiä sisällöistä juuri sellaista, mikä hyödyttäisi oman oppilaitoksen opiskelijoita parhaiten, ja laittaa sitä näkyviin!

Hengitysliitto ry

Tupakka, nuuska, nikotiinipussit ja vape – mistä tietoa ja tukea käytön lopettamiseen? Hengitysliiton Stumppi-palvelut tarjoaa maksutonta neuvontaa lopettamisen tueksi sekä materiaaleja niin ladattavana kuin painotuotteinakin. Stumpin asiantuntijoita voi hyödyntää myös esimerkiksi verkkoluennon tai verkkotietoiskujen järjestämisessä.  Tutustu materiaaleihin:

Taukojumppaa porukalla!

Hengitysliiton Liikunnan vinkkivihosta löydät valmiita ja helppoja ohjelmia taukojumppiin. Jumpatkaa vastuskuminauhan/jumppatrikoiden tai frisbeegolfkiekkojen/kertakäyttölautasten kanssa!

Vinkkejä keppijumppaan? Tällä videolla, Keppijumppaliikkeitä – liikkuvuus ja lihasvoima (youtube.com), näytämme 7 minuutissa muutaman helpon keppijumppaliikkeen, jolla lisäämme rintarangan liikkuvuutta, hartioiden vetreyttä ja opiskeluintoa.

Liikkuva opiskelu/Liikkumalla työkykyä nyt

Liikkuvat-kokonaisuus ja Olympiakomitea yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa järjestää Liikkumalla työkykyä nyt -kampanjan Hyvinvointivirtaa-teemaviikolla 30.9.–4.10.2024. Tämän vuoden teemana on ”osallistu ja osallista”. Kaikki Hyvinvointivirtaa-viikon osallistujat kutsutaan mukaan lisäämään teemaviikon aikana tietoisuutta liikkumisen merkityksestä opiskelukykyyn ja työkykyyn.

Liikkuvan opiskelun kampanjasivuilta löydät erilaisia työkaluja mm. tuntien tauottamiseen ja kampanjointiin. Syksyn 2024 uusia työkaluja päivitetään sivustolle kesän ja alkusyksyn aikana.
Liikkumalla työkykyä nyt -kampanjan osallistujat nostavat esille teemaan liittyvää omaa sisältöä tai jakavat muiden tuottamaa materiaalia esim. viestintäkanavissaan. Jokainen osallistuja voi itse valita luontevan tavan osallistua.

Mieli ry

Tulevaisuus mielessä -virtuaalikahvila

Maailma ympärillämme kuohuu. Ympäristökriisi ja tulevaisuuden epävarmuus herättävät paljon kysymyksiä, ajatuksia ja monenlaisia tunteita. Miten niiden kanssa olisi hyvä toimia? Miten voisi oppia pärjäämään hankalienkin tunteiden kuten pelon tai ahdistuksen kanssa? Entä, miten tulevaisuuteen voisi suhtautua hieman luottavaisemmin ja kuinka sen voisi nähdä vähän valoisampana? Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hankkeen asiantuntija Taneli Saari puhuu ympäristö- ja tulevaisuushuolien herättämistä tunteista ja niiden käsittelemisestä sekä antaa vinkkejä toivottujen tulevaisuuksien kuvitteluun.

Milloin:            3.10.2024 klo 10.00
Missä:              Zoomissa
Kesto:               30 min
Linkki :              https://us06web.zoom.us/j/85691205111

RIKU - Rikosuhripäivystys

Maksutonta tietoa ja tukea rikoksen uhreille ja rikosasian todistajille riku.fi/nuoret
Materiaalipaketit auttavat vaikeiden asioiden käsittelyyn ja rikosten tunnistamiseen riku.fi/oppaat-ja-ohjeet/materiaalia-puheeksiottoon-nuorten-kanssa/

RuokaTutka

RuokaTutka tarjoaa runsaasti sisältöä eri oppiaineiden tunneille ammattioppilaitoksiin. Ruoka on läpileikkaava teema, jonka avulla voi opiskella ja tutkia monenlaisia ilmiöitä.

RuokaTutkasta toiselle asteelle:

  • Hyvä ruokavalio -oppimisympäristö ja muut valmiit ThingLink-kokonaisuudet
  • Mitä mahtuu hyvää ruokavalioon -lähettilästunti
  • Kasvuvoimaa ruuasta -esite
  • Nuorille suunnatut RuokaTutkaTube-videot ruuan ominaisuuksista, mausta ja reitistä
  • Valmiiksi pureskellut ruokateemaiset tehtävät eri oppiaineisiin
  • Ruokaketjun ammattilaisia esittelevät Digitunnit (tallenteet)
  • Teemakokonaisuuksia ateriarytmistä, mediataidosta ja välipaloista

Tutustu toisen asteen sisältöihin tarkemmin TÄÄLLÄ.

Seta ry

Kaikki Setan materiaalit ovat tarkasteltavissa verkossa. Osa materiaaleista on saatavilla myös painettuina versioina, joita voi tilata omaan oppilaitokseen maksutta. Tilaukset kannattaa tehdä viimeistään 2–3 viikkoa ennen Hyvinvointivirtaa-viikkoa, koska postituksia ei pystytä tekemään päivittäin ja joskus paketit viipyvät matkalla varsin pitkään.

Materiaalitilaukset verkkokaupastamme: https://seta.fi/tuote-osasto/tue/materiaalitilaus/
Kaikki materiaalit pdf-muodossa täällä: https://seta.fi/palvelut/materiaalitilaus/

Materiaaleja nuorille:
Ole sinä! -opas (fi)
Saatavissa myös englanniksi ja ruotsiksi.

Opas intersukupuolisille nuorille

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen omahoitomateriaalit: Materiaaleja mm. vähemmistöstressin ja sukupuolidysforian omahoitoon

Materiaaleja ammattilaisille:
Sateenkaari oppilaitoksessa – opas sateenkaarevasta yhdenvertaisuudesta ja turvallisemmasta toimintakulttuurista

Opas oppilashuollolle – Sateenkaarevan oppilaan tukeminen koulun oppilashuoltoryhmässä (vain verkossa)
Kasvurauha – Opas sateenkaarilasten ja -nuorten vanhemmille

Materiaaleja kaikille / yhteiseen käyttöön:
Tää on kuka mä oon - Sateenkaarinuoret äänessä -videosarja Setan Youtube-kanavalla SetaFinland

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus -juliste (A3)

Setan ja AVI:n Sateenkaarioppitunti-materiaalit
Sateenkaarioppitunti-tallenne toiselle asteelle, opettajan ohje -tallenne sekä perustietopaketti seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta opettajille -tallenne

Palveluita:
Valtakunnallinen sateenkaarinuorten verkkonuorisotalo Loiste
Anonyymi, ammattilaisten ohjaama kohtaamispaikka sateenkaarinuorille (13–20-vuotiaat)

Valtakunnallinen Sinuiksi – tuki- ja neuvontapalvelu
Anonyymi puhelin- ja chatpäivystys seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä asioissa.

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus
Psykososiaalisia tukipalveluja intersukupuolisille, transihmisille ja heidän läheisilleen; yksilö-, pari- tai perhetapaamisina ja vertaisryhmien muodossa. Palvelee valtakunnallisesti: mahdollisuus palveluun puhelimitse, sähköpostitse ja videopuhelualustoilla sekä kasvokkain Helsingin Pasilassa.

Syöpäjärjestöt

Syöpäjärjestöt tarjoavat Hyvinvointivirtaa-viikolla materiaaleja opiskelijoiden tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettamisen tukemiseen.

Eroon toksisesta suhteesta nikotiiniin

  • Tue, kannusta ja haasta nuoria pysymään erossa tupakka- ja nikotiinituotteista tai lopettamaan niiden käyttö! Järjestä vaikkapa toimipiste tai tietoiskuja. Osallista opiskelijat mukaan järjestämään toimintaa oppilaitoksessa viikon aikana!
  • FressisEdun sivulta löytyy tietoa ja materiaalia tupakka- ja nikotiinituotteista, tuotteiden käytön ennaltaehkäisystä ja käytön lopettamisesta ja siinä tukemisesta.
  • Tilaa materiaaleja näytille ja jaettavaksi

Tiedustelut: nuortenterveys@cancer.fi
Hyvinvointi virtaa -viikko | FressisEdu

Yeesi

Materiaaleja opettajille mielenterveyden edistämisestä Yeesin sivuilla.
Tehtäviä Hyvinvointivirtaa-viikolle teemoilla: mielenterveyden edistäminen, mielenterveyden suoja- ja riskitekijät sekä tunnetaidot.

Päivitetty 27.6.2024