Hyvät käytännöt

Olet täällä

Hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu kaikille. Poimi omaan oppilaitokseen ne asiat, jotka juuri teillä on tarpeen nostaa korostetummin esille. Hyödynnä suunnittelussa toiminnallisia teemoja yksittäin tai kaikkia yhdessä: terveys, turvallisuus ja viihtyvyys.

Syksyllä 2021 Hyvinvointivirtaa-viikolla nostetaan esille erityisesti työkykyisyyttä ja jaksamista, hyvän tekemistä sekä oppilaitoksessa että sen lähiympäristössä ja toista arvostavaa kohtaamista.

Kohdaten, keskustellen ja kuunnellen
#Amistekeehyvää
Kulttuurit tutuiksi
Kohdataan puuropöydissä
Hyviä toimintamalleja

Kohdaten, keskustellen ja kuunnellen!

Miten nuorten jaksamista tulisi tukea? Millaisia kokemuksia opiskelijoilla on jaksamista parantavasta tuesta? Millaista tukea oppilaitoksen ja yhteistyötahojen kautta on tarjolla? Tehdäänkö oikeita asioita?

Erätaukosäätiö ja SAKU ry järjestävät aiheesta keskustelun, josta tuotettua koostetta voi käyttää alustuksena opiskelijaryhmissä jatkettaville keskusteluille. Keskustelemassa on mukana ammattiin opiskelevia, oppilaitosten henkilöstöä, poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä. Keskustelun kooste julkistetaan viikolla 40. 

Oppilaitokseen voidaan järjestää myös jaksamisen teemoista oma keskustelutilaisuus, jossa on mukana opiskelijoita ja erilaisia puhujia. Keskusteluun opiskelijoiden kanssa voidaan kutsua Esimerkiksi opiskeluhuollon väkeä, erilaisten järjestöjen edustajia ja julkisuuden henkilöitä. Keskustelujen tueksi on käytettävissä Erätaukosäätiön laatima toimintamalli.

#Amistekeehyvää


Amiksista valmistuu tulevaisuuden osaajia! Pistetään osaaminen liikkeelle Hyvinvointivirtaa-viikolla tarjoamalla hyvää tuottavia pop up -tempauksia niitä tarvitseville. Tavoitteena on löytää tekijöitä ilahduttavan tempauksen toteuttamiseen omassa oppilaitoksessa tai sen lähiympäristöstä. Tempauksilla voidaan tuottaa iloa ja hyvää mieltä sekä huomionsaajille että -antajille!

Tiedustele opiskelijaryhmältäsi, minkä palvelun he voisivat toteuttaa parin tunnin tempauksena. Tai ketä he haluaisivat ilahduttaa? Ottakaa yhteyttä valittuun tahoon ja tarjotkaa palvelua. Tempauksen aikana voidaan esimerkiksi pestä ikkunoita, auttaa juhlahetken järjestämisessä, toteuttaa lukuhetki, toimia digiapuna, olla peliseurana, vaihtaa autonrenkaat tai laittaa hiukset kuntoon. Mahdollisuuksien suunnittelussa ja kohderyhmien mietinnässä on vain luovuus rajana!

Lähetä meille tiedoksi oppilaitos, opiskelijoiden ammattiala ja ryhmätunnus sekä pop up -tempauksen kuvaus muutamalla sanalla, niin saamme valtakunnallisesti näkyville, millaisissa tempauksissa #Amistekeehyvää! Ilmoita ryhmäsi mukaan ilmoittautumislomakkeella (tulossa pian). Nostamme teemaviikon markkinoinnissa tulevia toteutuksia esille.

Kulttuurit tutuiksi toiminnallisella rastiradalla

Onko teillä eri kulttuureista tulevien opiskelijoiden välinen tutustuminen luontevaa, vai syntyykö kohtaamissa turhaa epäluuloa tai hämmennystä? Olisiko kiinnostavaa tutustua paremmin eri maiden ruokatapoihin, musiikkiin tai liikuntalajeihin ja sitä kautta myös itse opiskelijoihin? Hyödyntäkää eri maiden ja kulttuurien tietämystä ja osaamista opiskelijoilta ja rakentakaa yhdessä toiminnallinen kulttuuripäivä.

Suunnitelkaa toiminnallinen kulttuureihin tutustuminen erilaisten toimintapisteiden avulla joko välitunnille, yhdeksi kokonaiseksi tai useammaksi päiväksi, jolloin jokaisena päivänä keskitytään eri maan kulttuuriin. Toimintapisteet voivat sisältää esimerkiksi erilaisiin kulttuureihin liittyviä tietoiskuja ja tietokilpailuja, ruokamaistiaisia, pelien ja liikuntalajien testausta, soittimiin ja musiikkiin tutustumista, käsitöiden tekemistä yms. Toimintapisteiden valmistelussa kannattaa hyödyntää myös opiskelijoiden ammatillista osaamista. Yhteistyössä on voimaa!

Kohdataan puuropöydissä!

Useampana vuotena Hyvinvointivirtaa-teemaviikolla oppilaitoksia on kannustettu tarjoamaan ilmainen aamupuuro/aamupala opiskelijoille. Hyvä aamupala aloittaa hyvän päivän ja hyvässä seurassa nautittu aamupala vielä paremman.  

Varatkaa aika yhteiselle ilmaiselle aamupalalle, ryhmänohjaajat yhdessä omien opiskelijoidensa kanssa. Kutsukaa paikalle opiskelijahuollon väkeä ja johtoa. Miten luodaan luonteva keskustelun paikka ryhmänohjaajille ja johdolle aamiaiselle mennessä tai aamiaisella? Pöydissä voi olla esimerkiksi kuvakortteja/kysymyksiä, jotka herättävät ajatuksia keskustelun aloitukseen. On tärkeää, että henkilöstö istuu luontevasti pöytiin opiskelijoiden sekaan viemään keskustelua eteenpäin.

Terveellinen aamupala on ammattiin opiskelevalle tärkeää jaksamisen kannalta. Voitte rakentaa aamupalalle tullessa esimerkiksi helpon ja nopean äänestyspisteen opiskelijoiden aamupalatottumuksista. Erilaisista aamupalatottumuksista ja aamupalan merkityksestä saa hyvän keskustelun alun opiskelijoiden kanssa.

Terveys, turvallisuus ja viihtyvyys - hyviä toimintamalleja

Löydät hyviä käytäntöjä lisää Arjen arkin menetelmäpankista avainsanalla "hyvinvointivirtaa". Alla olevaan listaan on koottu muutamia. Listasta löydät ideoita jo toteutetuista toimintamalleista. Osassa on myös linkki, joka esittelee muun muassa toteutetun toimintamallin edellyttämää työpanosta, taloudellisia resursseja sekä ajatuksia onnistumisista ja parannusta vaativista toimista.

 •  Kpedu ja Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto: hyvinvointimessut, joilla eri alojen opiskelijat sekä alueen toimijat esittelevät omaa osaamistaan ja toimintaansa
 • Stadin ammattiopisto: hyvinvointitiimin työn näkyväksi tekemistä yhteisen toiminnan avulla.  Rastit osallistumisesta passiin ja osallistuneiden kesken leffalippuarvonta.
 • Omnia: toimipisteet suunnittelivat viikolle oman ohjelmansa, joita yhdistävänä teemana oli koulurauhan julistaminen
 •  Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: omannäköisen luokkakuvan suunnittelu ja valokuvaus
 • Keuda: opiskelijoiden toteuttama välipalarasti, jossa terveellisten ja epäterveellisten vaihtoehtojen arviointi kilpailutehtävässä
 • Sataedu: puuroviikko, jonka päätteeksi opiskelijat ja henkilöstö äänestivät viidestä puurosta ja kolmesta hillosta suosikkinsa. Aamiaisen terveysmerkityksestä ja taloudellisuudesta kerrottiin opiskelijoiden toteuttamilla infoilla.
 •  Invalidiliitto Järvenpään koulutuskeskus: liikuntapäivän toimintoina köydenvetokisa, luokkasähly, opiskelijalta opiskelijalle kuntotestit, venyttely ja rentoutus, kuntosaliharjoittelu ja vesijumppa
 • Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: oma ideapankki eri toimipisteillä toteutetuista toiminnoista
 • Varalan Urheiluopisto: opiskelijalta opiskelijalle toiminta- ja työkyvyn testipiste opinnäytetyönä
 • Koulutuskeskus Salpaus: opiskelijan kuvaus teemapäivästä
 • Esedu: toimintarastit ja hyvinvointimessut ensimmäisen vuoden opiskelijoille
 • Saamelaisalueen koulutuskeskus
 • Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ja Lapin ammattiopisto
 • Valkeakosken ammattiopisto
 • häkämittaus, verenluovutus, suuhygienistin vierailu, työelämävierailut, taukoliikunta, flashmob, julkkisluento jne. jne
 • Ideoita Amisradan toteutukseen
 • Amisradan toteutus asuntolassa

Lisäksi voit hakea viikon toteuttamisen ideoiden tueksi Arjen arkin menetelmäpankista hyviä käytäntöjä avainsanoilla "osallisuus" tai "ryhmäyttäminen".