Hyvät käytännöt

Olet täällä

Hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu kaikille. Poimi omaan oppilaitokseen ne asiat, jotka juuri teillä on tarpeen nostaa korostetummin esille. Hyödynnä suunnittelussa toiminnallisia teemoja yksittäin tai kaikkia yhdessä: terveys, turvallisuus ja viihtyvyys.

Kysy ja ideoi = vaikuta

Millaiset asiat ovat opiskelijoillenne tärkeitä? Miten oppilaitoksen arjesta saisi parempaa? Missä voisi olla paikka laittaa kysymystä rehtorille/muulle henkilöstölle? Valitkaa toteutustavaksi joko kommenttiseinä ständillä tai ständi ja "Kysy ja kuumota -hyvinvointipaneeli".

Pistäkää pystyyn kommenttiseinä, jota varten SAKU ry toimittaa (tapahtumajärjestäjäksi ilmoittautuneille) sähköisesti tulostettavat taustamateriaalit. Jututtakaa ja kannustakaa opiskelijoita sekä jättämään iedeoitaan että vastaamaan ja tekemään kysymyksiä. Vastaukset ja kysymykset voi laittaa seinälle näkyvylle esimerkiksi liimattavien muistilappujen avulla.

Kommenttiseinälle saatuja ideoita, vastauksia ja kysymyksiä voi käyttää myös hyvinvointipaneelin keskustelun pohjana. Kutsukaa Kysy ja kuumota -hyvinvointipaneeliin rehtori, henkilöstöä ja opiskelijoita keskustelemaan ja opiskelijoita yleisöksi osallistumaan. Ottakaa tavoitteeksi vähintään yhden esille tulleen asian suunnitelmallinen toteuttaminen.

Arvostatko? Kerro se!
Huomaa hyvä toisessa!

Jääkö kehu liian usein sanomatta? Onko mieleen jäänyt kaivertamaan, että olisi pitänyt toiselle sanoa toiselle se hyvä sana? Huomaa hyvä toisessa -ständillä nämä rästit on helppo korjata!

Rakentakaa pisteelle äänestyspaikka helmistä ja kolmesta läpinäkyvästä astiasta. Osallistujat voivat äänestää kolmesta vaihtoehdosta: 1) Kehujen antaminen on minulle helppoa, 2) Liian usein kehu vaan jää sanomatta ja 3) Miksi ketään pitäisi kehua. Äänestys tarjoaa samalla erinomaisen paikan aiheesta keskusteluun.

Pystyttäkää ständille korneri, jossa on valmiina kehykset, joiden sisälle voi viedä kehuttavan tai koota muutaman kaverin kehumaan toisiaan. Olisiko siirrettävän verhon takana helpompi kehua kaveria? Toimintapisteeltä voi poimia myös kehutarran liimattavaksi kehuttavaan. Arvostatko? Kerro se! Huomaa hyvä toisessa!

Kulttuurit tutuksi toiminnallisella rastiradalla

Vallitseeko oppilaitoksessanne eri kulttuurien tuulahdukset, jotka saattavat aiheuttaa epäluuloa, kiinnostusta tai hämmennystä? Olisiko kiinnostavaa tutustua paremmin opiskelijoiden kotimaan ruokatapoihin, musiikkiin tai liikuntalajeihin ja sitä kautta myös itse opiskelijoihin? Hyödyntäkää eri maiden ja kulttuurien tietämystä ja osaamista opiskelijoilta ja rakentakaa yhdessä toiminnallinen kulttuuripäivä.

Rakentakaa toiminnallinen kulttuureihin tutustuminen erilaisten toimintapisteiden avulla joko välitunnille, yhdeksi kokonaiseksi tai useammaksi päiväksi, jolloin jokaisena päivänä keskitytään eri maan kulttuuriin. Toimintapisteet voivat sisältää esimerkiksi erilaisiin kulttuureihin liittyviä tietoiskuja ja tietokilpailuja, ruokamaistiaisia, pelien ja liikuntalajien testausta, soittimiin ja musiikkiin tutustumista, käsitöiden tekemistä yms.

Kulttuuripäivän toteutuksessa kannattaa hyödyntää opiskelijoiden koulutusaloja ja kulttuuritietämystä. Eri alojen opiskelijat voivat toteuttaa yhdessä myös pisteitä, esimerkiksi valmentavan perusopetuksen opiskelijat ja kokkiopiskelijat voisivat tehdä yhdessä eri maalaisia ruokamaistiaisia. Yhteistyössä on voimaa!

 

 Kohtaamisen aamupäivä 

 Miten oppilaitoksessa tulisi edistää ihmisten kohtaamista, arvostusta, monikulttuurisuuden tai erilaisuuden hyväksymistä? Millä tavalla opiskelijat haluavat tulla kohdatuiksi? Millä tavalla henkilöstön pitäisi kohdata opiskelijoita? Näistä aiheista kannattaa rohkeasti keskustella ja antaa ajankohtaista tietoa opiskelijoille.

Hyvinvointivirtaa-viikolla voi järjestää kohtaamisen teemapäivän, jolloin käsitellään näitä teemoja. Järjestäkää keskustelutilaisuus, jossa on mukana opiskelijoita ja erilaisia puhujia. Puhujina voivat toimia opiskeluhuollon väki, erilaisten järjestöjen edustajat tai julkisuuden henkilöt.

 

Taas kohdataan puuropöydässä!

Useampana vuotena Hyvinvointivirtaa teemaviikolla oppilaitoksia on kannustettu tarjoamaan ilmainen aamupuuro/aamupala opiskelijoille. Tänä vuonna puuron lomassa olisi tarkoitus kohdata muut opiskelijat ja henkilöstö. Hyvä aamupala aloittaa hyvän päivän ja hyvässä seurassa nautittu aamupala vielä paremman.  

Nyt mennään ilmaiselle aamupalalle yhdessä, ryhmänohjaajat yhdessä omien opiskelijoidensa kanssa. Aamupalalla on paikalla johtoa ja opiskeluhuollon väkeä. Miten luodaan luonteva keskustelun paikka ryhmänohjaajille ja johdolle aamiaiselle mennessä tai aamiaisella? Pöydissä voi olla esimerkiksi kuvakortteja/kysymyksiä, jotka herättävät ajatuksia keskustelun aloitukseen. On tärkeää, että henkilöstö istuu luontevasti pöytiin opiskelijoiden sekaan viemään keskustelua eteenpäin.

Terveellinen aamupala on ammattiin opiskelevalle tärkeää jaksamisen kannalta. Voitte rakentaa aamupalalle tullessa helpon ja nopean äänestyspisteen opiskelijoiden aamupalatottumuksista. Erilaisista aamupalatottumuksista ja aamupalan tärkeydestä on hyvä keskustella opiskelijoiden kanssa.

 

Terveys, turvallisuus ja viihtyvyys - hyviä toimintamalleja

Löydät hyviä käytäntöjä lisää Arjen arkin menetelmäpankista avainsanalla "hyvinvointivirtaa". Alla olevaan listaan on koottu muutamia. Listasta löydät ideoita jo toteutetuista toimintamalleista. Osassa on myös linkki, joka esittelee muun muassa toteutetun toimintamallin edellyttämää työpanosta, taloudellisia resursseja sekä ajatuksia onnistumisista ja parannusta vaativista toimista.

 •  Kpedu ja Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto: hyvinvointimessut, joilla eri alojen opiskelijat sekä alueen toimijat esittelevät omaa osaamistaan ja toimintaansa
 • Stadin ammattiopisto: hyvinvointitiimin työn näkyväksi tekemistä yhteisen toiminnan avulla.  Rastit osallistumisesta passiin ja osallistuneiden kesken leffalippuarvonta.
 • Omnia: toimipisteet suunnittelivat viikolle oman ohjelmansa, joita yhdistävänä teemana oli koulurauhan julistaminen
 •  Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: omannäköisen luokkakuvan suunnittelu ja valokuvaus
 • Keuda: opiskelijoiden toteuttama välipalarasti, jossa terveellisten ja epäterveellisten vaihtoehtojen arviointi kilpailutehtävässä
 • Sataedu: puuroviikko, jonka päätteeksi opiskelijat ja henkilöstö äänestivät viidestä puurosta ja kolmesta hillosta suosikkinsa. Aamiaisen terveysmerkityksestä ja taloudellisuudesta kerrottiin opiskelijoiden toteuttamilla infoilla.
 •  Invalidiliitto Järvenpään koulutuskeskus: liikuntapäivän toimintoina köydenvetokisa, luokkasähly, opiskelijalta opiskelijalle kuntotestit, venyttely ja rentoutus, kuntosaliharjoittelu ja vesijumppa
 • Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: oma ideapankki eri toimipisteillä toteutetuista toiminnoista
 • Varalan Urheiluopisto: opiskelijalta opiskelijalle toiminta- ja työkyvyn testipiste opinnäytetyönä
 • Koulutuskeskus Salpaus: opiskelijan kuvaus teemapäivästä
 • Esedu: toimintarastit ja hyvinvointimessut ensimmäisen vuoden opiskelijoille
 • Saamelaisalueen koulutuskeskus
 • Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ja Lapin ammattiopisto
 • Valkeakosken ammattiopisto
 • häkämittaus, verenluovutus, suuhygienistin vierailu, työelämävierailut, taukoliikunta, flashmob, julkkisluento jne. jne
 • Ideoita Amisradan toteutukseen
 • Amisradan toteutus asuntolassa

Lisäksi voit hakea viikon toteuttamisen ideoiden tueksi Arjen arkin menetelmäpankista hyviä käytäntöjä avainsanoilla "osallisuus" tai "ryhmäyttäminen".