Hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu kaikille. Omaan tapahtumaan ja oppilaitokseen kannattaa valita ne asiat, jotka juuri teillä on tarpeen nostaa korostetummin esille. Hyödynnä suunnittelussa toiminnallisia teemoja yksittäin tai kaikkia yhdessä: terveys, turvallisuus ja viihtyvyys.
Vuoden 2024 erityisteemoja ovat positiivisuuden vaaliminen, ystävällinen kohtaaminen ja toisesta välittäminen. Kyse on valinnoista, joilla jokainen voi vaikuttaa koko yhteisön hyvinvointiin arjessa. Myönteinen ja huomioiva ilmapiiri lisäävät yhdessä tekemistä ja vahvistavat omaa ja muiden hyvää oloa ryhmässä.
Hyväksyvää ja ystävällistä kohtaamista halutaan vaalia kaikissa SAKU ry:n tarjoamissa yhdessä tekemisen sisällöissä: liikunnan harraste- ja kilpasarjoissa, kulttuuritoiminnassa, kampanjoissa ja tutorkoulutuksissa. Yhteisen ymmärryksen lisäämisessä ja toista arvostavan kohtaamisen tukena voidaan hyödyntää, erityisesti opiskelijakunnille ja tutoreille kohdennettua, Erätauko-säätiön Hyvinvointivirtaa-viikolle suunnittelemaa toimintamallia.
Kohdaten, keskustellen ja kuunnellen
#Amistekeehyvää
Liikkuva amis
Kulttuurit tutuiksi
Kohdataan puuropöydissä
Toteuta oma SAKU-sählyturnaus
Hyviä toimintamalleja
Ryhmässä on hyvä olla silloin, kun porukka viihtyy yhdessä, kaikki tulevat kuulluiksi ja voi tuntea itsensä merkitykselliseksi. Miten yhteisöllisiä ammattioppilaitokset ovat? Löytävätkö opiskelijat paikkansa ryhmissä? Miten oppilaitoksissa tuetaan yhteistä tekemistä? Erätauko-keskusteluun kutsumme erityisesti tutoreita tai opiskelijakunnan jäseniä, mutta keskustelun yhteisöllisyydestä voi toteuttaa myös esimerkiksi omassa opintoryhmässä.
Tai järjestäisittekö oppilaitoksessanne oman keskustelun toisesta erityisteemastamme, toista arvostavasta kohtaamisesta. Miten oppilaitoksessa otetaan toiset ihmiset huomioon kohtaamisissa? Onko jokaisella paikkansa ryhmässä toimia sellaisena kuin on? Keskustelutilaisuuteen voi opiskelijoiden lisäksi kutsua mukaan myös henkilöstöä, kuten esimerkiksi opiskelijatoiminnan koordinaattoreita, opoja ja koulutuspäälliköitä.
Keskustelujen tueksi on opettajalle/ohjaajalle on käytettävissä Erätauko-säätiön Hyvinvointivirtaa-viikolle laatima toimintamalli. Yhteinen keskustelu voi vahvistaa osallisuuden kokemusta, lisätä ymmärrystä keskustelijoiden kesken sekä tuottaa aiheesta uusia oivalluksia.
Amiksista valmistuu tulevaisuuden osaajia! Pistetään osaaminen liikkeelle Hyvinvointivirtaa-viikolla toteuttamalla hyvää tuottavia pop up -tempauksia. Tavoitteena on löytää tekijöitä ilahduttavan tempauksen toteuttamiseen omassa oppilaitoksessa tai sen lähiympäristöstä. Tempauksilla voidaan tuottaa iloa ja hyvää mieltä sekä huomionsaajille että -antajille!
Keskustelkaa opiskelijaryhmässä, minkä palvelun he voisivat toteuttaa parin tunnin tempauksena. Tai ketä he haluaisivat ilahduttaa? Ottakaa yhteyttä valittuun tahoon ja tarjotkaa palvelua. Tempauksen aikana voidaan esimerkiksi pestä ikkunoita, auttaa juhlahetken järjestämisessä, toteuttaa lukuhetki, toimia digiapuna, olla peliseurana, vaihtaa autonrenkaat tai laittaa hiukset kuntoon. Muistakaa tempauksen suunnittelussa myös teemaviikon erityisteemat yhteisöllisyys ja toista arvostava kohtaaminen.
Mahdollisuuksien suunnittelussa ja kohderyhmien mietinnässä on vain luovuus rajana! Tempauksien suunnittelun ja toteuttamisen voi liittää myös osaksi opintoja.
Laittakaa hyvän tekemisen viestit kiertämään oppilaitoksessa ja paikalliselle medialle. Entä olisiko tässä paikka myös koulutuksen järjestäjille palkita stipendillä oppilaitoksen oma aktiivinen opiskelijaryhmä hyvästä työstä. Mielellämme otamme vinkkauksia myös etukäteen vastaan tempauksista, joita olette toteuttamassa.
Huomaattehan, että tempauksilla on mahdollisuutta osallistua myös teemaviikon kisaan, jossa parhaat toteuttajat palkitaan ja kaikkien kesken arvotaan lahjakortteja!
Liikkuva amis -toiminnan tavoitteena on edistää fyysistä aktiivisuutta tukevien oppimisympäristöjen toteutumista ammatillisissa oppilaitoksissa. Testattuja toimintaideoita opiskelupäivien aktiivisuuden lisäämiseen löytyy osoitteesta: liikkuvaamis.fi.
Toteuttakaa Hyvinvointivirtaa-viikolla Liikkuvan amiksen liikuntaviikko päivittäin vaihtuvine teemoineen. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi oppilaitoksen oma harrastustoiminta, lähiseurojen tarjoamia lajiesittelyjä, lautapelipäivä, liikuntahaasteita aulassa tai oppilaitossuunnistus. Tai suunnitelkaa ryhminä kierrettäväksi Amisrata rennoin rastein. Voisiko rasteina olla esimerkiksi auton siirtoa työntämällä, amispopin tunnistamista autossa, haalariviesti tai eri alojen työvälineiden tunnistamista? Kiinnostavimmat rastit syntyvät opiskelijoiden suunnittelemina.
Hyödynnä myös Amisvartteja! Amisvartti tarjoaa opiskelu- tai työpäivän keskelle rentoa energiaa, iloa ja hyvää oloa amisvartillisella liikettä. Keväällä julkaistuissa Amisvarteissa näkyy paikallinen osaaminen, kun taukoliikuntahetkien toteuttamisesta vastaa eri alojen opiskelijoita ja henkilöstöä eri puolilta Suomea.
Onko teillä eri kulttuureista tulevien opiskelijoiden välinen tutustuminen luontevaa, vai syntyykö kohtaamissa turhaa epäluuloa tai hämmennystä? Olisiko kiinnostavaa tutustua paremmin eri maiden ruokatapoihin, musiikkiin tai liikuntalajeihin ja sitä kautta myös itse opiskelijoihin? Hyödyntäkää eri maiden ja kulttuurien tietämystä ja osaamista opiskelijoilta ja rakentakaa yhdessä toiminnallinen kulttuuripäivä.
Suunnitelkaa toiminnallinen kulttuureihin tutustuminen erilaisten toimintapisteiden avulla joko välitunnille, yhdeksi kokonaiseksi tai useammaksi päiväksi, jolloin jokaisena päivänä keskitytään eri maan kulttuuriin. Toimintapisteet voivat sisältää esimerkiksi erilaisiin kulttuureihin liittyviä tietoiskuja ja tietokilpailuja, ruokamaistiaisia, pelien ja liikuntalajien testausta, soittimiin ja musiikkiin tutustumista, käsitöiden tekemistä yms. Toimintapisteiden valmistelussa kannattaa hyödyntää myös opiskelijoiden ammatillista osaamista. Yhteistyössä on voimaa!
Useampana vuotena Hyvinvointivirtaa-teemaviikolla oppilaitoksia on kannustettu tarjoamaan ilmainen aamupuuro/aamupala opiskelijoille. Hyvä aamupala aloittaa hyvän päivän ja hyvässä seurassa nautittu aamupala vielä paremman.
Varatkaa aika yhteiselle ilmaiselle aamupalalle, ryhmänohjaajat yhdessä omien opiskelijoidensa kanssa. Kutsukaa paikalle opiskelijahuollon väkeä ja johtoa. Miten luodaan luonteva keskustelun paikka ryhmänohjaajille ja johdolle aamiaiselle mennessä tai aamiaisella? Pöydissä voi olla esimerkiksi kuvakortteja/kysymyksiä, jotka herättävät ajatuksia keskustelun aloitukseen. On tärkeää, että henkilöstö istuu luontevasti pöytiin opiskelijoiden sekaan viemään keskustelua eteenpäin.
Terveellinen aamupala on ammattiin opiskelevalle tärkeää jaksamisen kannalta. Voitte rakentaa aamupalalle tullessa myös helpon ja nopean äänestyspisteen opiskelijoiden aamupalatottumuksista. Erilaisista aamupalatottumuksista ja aamupalan merkityksestä saa hyvän keskustelun alun opiskelijoiden kanssa.
Lähde kanssamme toteuttamaan SAKU-sählyturnausta oppilaitokseenne. SAKU-sähly pelataan osaamisalakohtaisilla joukkueilla, tyttöjen ja poikien sarjoissa.
Joukkuetta/joukkueita alueellisiin karsintoihin ja valtakunnalliseen finaaliin voi lähteä etsimään koulutuksen järjestäjän joukkueiden sisäisellä sarjalla, josta mukaan voi ilmoittaa jatkoon enintään kolme joukkuetta. Tarvittaessa joukkueita pelataan alueellisia väliturnauksissa. Parhaat joukkueet kohtaavat finaalissa SAKUgames-tapahtumassa.
Turnauksen järjestämisen tueksi olemme laatineet opaan turnausjärjestäjälle sekä tarjoamme opastusta otteluohjelman laadintaan. Kauttamme on tilattavissa myös tulospalveluohjelma hintaan 10 euroa/joukkue.
Löydät hyviä käytäntöjä lisää Hyvinvoiva amis -menetelmäpankista avainsanalla hyvinvointivirtaa. Alla olevaan listaan on koottu muutamia. Listasta löydät ideoita jo toteutetuista toimintamalleista. Osassa on myös linkki, joka esittelee muun muassa toteutetun toimintamallin edellyttämää työpanosta, taloudellisia resursseja sekä ajatuksia onnistumisista ja parannusta vaativista toimista.
Lisäksi voit hakea viikon toteuttamisen ideoiden tueksi Hyvinvoiva amis -sivuston menetelmäpankista hyviä käytäntöjä avainsanoilla osallisuus tai ryhmäyttäminen.
Päivitetty 12.5.2023