Hyvät käytännöt

Olet täällä

Hyvinvoinnista huolehtiminen kuuluu kaikille. Poimi omaan oppilaitokseen ne asiat, jotka juuri teillä on tarpeen nostaa korostetummin esille. Hyödynnä suunnittelussa toiminnallisia teemoja yksittäin tai kaikkia yhdessä: terveys, turvallisuus ja viihtyvyys.

Vuoden 2020 erityisteemana on hyvän tekeminen sekä oppilaitoksessa että oppilaitoksen ulkopuolella ja toista arvostava kohtaaminen. Kohtaamisen teemalla halutaan edistää toista arvostavaa, yhdenvertaista ja erilaisuutta hyväksyvää kohtaamista. #Amistekeehyvää-toimintamallissa jaetaan ammattiin opiskelevien osaamista myös oppilaitoksen ulkopuolelle pop up -vapaaehtoistoimintana.

Kohdataan hyvällä
#Amistekeehyvää
Kulttuurit tutuksi
Taas kohdataan puuropöydissä
Hyviä toimintamalleja

Kohdataan hyvällä!

Miten oppilaitoksessa voi edistää toistensa kohtaamista, arvostusta, monikulttuurisuuden tai erilaisuuden hyväksymistä? Onko merkitystä sillä, miten toinen kohdataan? Kuuluuko toista tervehtiä tavatessa? Millaista pientä tai suurempaa toisen huomiointia kouluarjessa voisi tehdä? Miten hyvistä tavoista tulisi rutiinia?

Hyvinvointivirtaa-viikolla voi järjestää kohtaamisen teemapäivän, jolloin käsitellään näitä aiheita. Järjestäkää keskustelutilaisuus, jossa on mukana opiskelijoita ja erilaisia puhujia. Puhujina voivat toimia opiskeluhuollon väki, erilaisten järjestöjen edustajat tai julkisuuden henkilöt. Tai tarjotkaa hetki kiireettömälle kohtaamiselle, tutustumiselle ja juttelulle kahvi/teekupin ääressä.

#Amistekeehyvää


Amiksista valmistuu tulevaisuuden osaajia! Pistetään osaaminen liikkeelle Hyvinvointivirtaa-viikolla tarjoamalla hyvää tuottavia pop up -tempauksia niitä tarvitseville. Tavoitteena on löytää tekijöitä ilahduttavan tempauksen toteuttamiseen oman oppilaitoksen lähiympäristöstä. Tempauksilla voidaan tuottaa iloa ja hyvää mieltä sekä huomionsaajille että -antajille!

Tiedustele opiskelijaryhmältäsi, minkä palvelun he voisivat toteuttaa parin tunnin tempauksena. Tai ketä he haluaisivat ilahduttaa? Ottakaa yhteyttä valittuun tahoon ja tarjotkaa palvelua. Tempauksen aikana voidaan esimerkiksi pestä ikkunoita, auttaa synttäreiden järjestämisessä, toteuttaa lukuhetki, toimia digiapuna, olla peliseurana, vaihtaa autonrenkaat tai laittaa hiukset kuntoon. Mahdollisuuksien suunnittelussa ja kohderyhmien mietinnässä on vain luovuus rajana!

Lähetä meille tiedoksi oppilaitos, opiskelijoiden ammattiala ja ryhmätunnus sekä pop up -tempauksen kuvaus muutamalla sanalla, niin saamme valtakunnallisesti näkyville, millaisissa tempauksissa #Amistekeehyvää! Ilmoita ryhmäsi mukaan ilmoittautumislomakkeella. Lista tulevista tempauksista ja toteuttajista tulee näkyville osoitteeseen sakury.net.

Kulttuurit tutuksi toiminnallisella rastiradalla

Vallitseeko oppilaitoksessanne eri kulttuurien tuulahdukset, jotka saattavat aiheuttaa epäluuloa, kiinnostusta tai hämmennystä? Olisiko kiinnostavaa tutustua paremmin opiskelijoiden kotimaan ruokatapoihin, musiikkiin tai liikuntalajeihin ja sitä kautta myös itse opiskelijoihin? Hyödyntäkää eri maiden ja kulttuurien tietämystä ja osaamista opiskelijoilta ja rakentakaa yhdessä toiminnallinen kulttuuripäivä.

Rakentakaa toiminnallinen kulttuureihin tutustuminen erilaisten toimintapisteiden avulla joko välitunnille, yhdeksi kokonaiseksi tai useammaksi päiväksi, jolloin jokaisena päivänä keskitytään eri maan kulttuuriin. Toimintapisteet voivat sisältää esimerkiksi erilaisiin kulttuureihin liittyviä tietoiskuja ja tietokilpailuja, ruokamaistiaisia, pelien ja liikuntalajien testausta, soittimiin ja musiikkiin tutustumista, käsitöiden tekemistä yms.

Kulttuuripäivän toteutuksessa kannattaa hyödyntää opiskelijoiden koulutusaloja ja kulttuuritietämystä. Eri alojen opiskelijat voivat toteuttaa yhdessä myös pisteitä, esimerkiksi valmentavan perusopetuksen opiskelijat ja kokkiopiskelijat voisivat tehdä yhdessä eri maalaisia ruokamaistiaisia. Yhteistyössä on voimaa!

Taas kohdataan puuropöydissä!

Useampana vuotena Hyvinvointivirtaa-teemaviikolla oppilaitoksia on kannustettu tarjoamaan ilmainen aamupuuro/aamupala opiskelijoille. Hyvä aamupala aloittaa hyvän päivän ja hyvässä seurassa nautittu aamupala vielä paremman.  

Nyt mennään ilmaiselle aamupalalle yhdessä, ryhmänohjaajat yhdessä omien opiskelijoidensa kanssa. Aamupalalla on paikalla johtoa ja opiskeluhuollon väkeä. Miten luodaan luonteva keskustelun paikka ryhmänohjaajille ja johdolle aamiaiselle mennessä tai aamiaisella? Pöydissä voi olla esimerkiksi kuvakortteja/kysymyksiä, jotka herättävät ajatuksia keskustelun aloitukseen. On tärkeää, että henkilöstö istuu luontevasti pöytiin opiskelijoiden sekaan viemään keskustelua eteenpäin.

Terveellinen aamupala on ammattiin opiskelevalle tärkeää jaksamisen kannalta. Voitte rakentaa aamupalalle tullessa helpon ja nopean äänestyspisteen opiskelijoiden aamupalatottumuksista. Erilaisista aamupalatottumuksista ja aamupalan tärkeydestä on hyvä keskustella opiskelijoiden kanssa.

Terveys, turvallisuus ja viihtyvyys - hyviä toimintamalleja

Löydät hyviä käytäntöjä lisää Arjen arkin menetelmäpankista avainsanalla "hyvinvointivirtaa". Alla olevaan listaan on koottu muutamia. Listasta löydät ideoita jo toteutetuista toimintamalleista. Osassa on myös linkki, joka esittelee muun muassa toteutetun toimintamallin edellyttämää työpanosta, taloudellisia resursseja sekä ajatuksia onnistumisista ja parannusta vaativista toimista.

 •  Kpedu ja Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto: hyvinvointimessut, joilla eri alojen opiskelijat sekä alueen toimijat esittelevät omaa osaamistaan ja toimintaansa
 • Stadin ammattiopisto: hyvinvointitiimin työn näkyväksi tekemistä yhteisen toiminnan avulla.  Rastit osallistumisesta passiin ja osallistuneiden kesken leffalippuarvonta.
 • Omnia: toimipisteet suunnittelivat viikolle oman ohjelmansa, joita yhdistävänä teemana oli koulurauhan julistaminen
 •  Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: omannäköisen luokkakuvan suunnittelu ja valokuvaus
 • Keuda: opiskelijoiden toteuttama välipalarasti, jossa terveellisten ja epäterveellisten vaihtoehtojen arviointi kilpailutehtävässä
 • Sataedu: puuroviikko, jonka päätteeksi opiskelijat ja henkilöstö äänestivät viidestä puurosta ja kolmesta hillosta suosikkinsa. Aamiaisen terveysmerkityksestä ja taloudellisuudesta kerrottiin opiskelijoiden toteuttamilla infoilla.
 •  Invalidiliitto Järvenpään koulutuskeskus: liikuntapäivän toimintoina köydenvetokisa, luokkasähly, opiskelijalta opiskelijalle kuntotestit, venyttely ja rentoutus, kuntosaliharjoittelu ja vesijumppa
 • Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä: oma ideapankki eri toimipisteillä toteutetuista toiminnoista
 • Varalan Urheiluopisto: opiskelijalta opiskelijalle toiminta- ja työkyvyn testipiste opinnäytetyönä
 • Koulutuskeskus Salpaus: opiskelijan kuvaus teemapäivästä
 • Esedu: toimintarastit ja hyvinvointimessut ensimmäisen vuoden opiskelijoille
 • Saamelaisalueen koulutuskeskus
 • Rovaniemen koulutuskuntayhtymä ja Lapin ammattiopisto
 • Valkeakosken ammattiopisto
 • häkämittaus, verenluovutus, suuhygienistin vierailu, työelämävierailut, taukoliikunta, flashmob, julkkisluento jne. jne
 • Ideoita Amisradan toteutukseen
 • Amisradan toteutus asuntolassa

Lisäksi voit hakea viikon toteuttamisen ideoiden tueksi Arjen arkin menetelmäpankista hyviä käytäntöjä avainsanoilla "osallisuus" tai "ryhmäyttäminen".