Liikkuva amis -liikuntaimpulssi 5/2023

Olet täällä

 

 

                                     

Hei sinä liikuttaja!

Tervetuloa mukaan uudistuneen Liikuntaimpulssin matkaan. SAKU ry:n Liikkuva amis -toiminnan viestintä tapahtuu jatkossa tämän kuukausittain ilmestyvän uutiskirjeen kautta. Liikuntaimpulssi tulee kertomaan sinulle:

 • tulevien Liikkuva amis -kohtaamisten ajankohdat, kohtaamisten teemat sekä ennakkovalmistautumisen
 • edellisen kohtaamisen tärkeimmät nostot
 • Ideoidenvaihtopäivien ajankohdat ja päivien ohjelman
 • liikuntavinkkejä arjen aktivointiin
 • SAKU-toiminnan ajankohtaisen noston
 

 

Kiitos kuluneesta lukuvuodesta 2022-2023                           

SAKU ry:n Liikkuva amis -polun yhtenä tärkeänä toiminnan tavoitteena on, että fyysinen aktiivisuus ja liikunnan ilo lisääntyy. Lisääntyneen liikkeen myötä monelle jo tuttu sanonta ”Liikkuva amis oppii vaan paremmin” toteutuu. Toivottavasti liikunnan ilo on näkynyt lukuvuoden aikana oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Aktiivinen yhdessä tekeminen luo yhteisöllisyyttä ja tuo positiivista liikettä arkeen. 

Lukuvuoden aikana polulla kohdattiin neljän eri kohtaamisen merkeissä sekä ideoidenvaihtopäivillä Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Kohtaamisissa syvennyttiin aina yhden teeman kautta liikkeen lisäämiseen: pohdittiin miltä se meidän oppilaitoksen aktiivinen arki voisi näyttää, miten SAKU-toimintaa voi hyödyntää toiminnassa sekä keskusteltiin eri toimintatavoista ja jaettiin toiminta -ja tapahtumavinkkejä toisillemme. 

Jokaisen kohtaamiseen ja sekä ideoidenvaihtopäivään valmistauduttiin ennakkotehtävän kautta. Näissä nostettiin esille oppilaitosten toimintatapoja sekä mietittiin mihin suuntaan oppilaitoksen arkea haluttiin viedä. Tässä muutamia nostoja ennakkotehtävistä:

 • Toiminnallisia työpajoja henkilöstölle
  1. parempi motivointi toiminnallistaa opetusta
  2. liikunta on osa arkea, opiskelupäivää
  3. henkilöstön oma jaksaminen,vireystila työpäivän aikana
 • Tavoitteena saada aikaan ilmapiiri, jossa on mukava toimia, työskennellä ja opiskella. Yhdessä tekemisen meininki, "hyvä pössis" ja sellainen toimintaympäristö, johon opiskelijan on helppo kiinnittää itsensä ja tuntee kuuluvansa"meidän" joukkoon.
 • Osallistutaan tapahtumiin yhteishengen, liikunnan ilon ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
 • Liikuntatutoritoiminta aktiiviseksi ja opiskelijat suunnittelemaan ja vetämään opiskelupäivän jälkeen erilaisia liikuntaa lisääviä kerhoja.
 • Tulemme järjestämään erilaisia liikuntalajikokeiluja ja verkostoitumaan erilaisten liikuntajärjestöjen kanssa
 •  otetaan liikunta mukaan teemakuukausiin (esim. perinnepelit huhtikuun kulttuuri ja kansainvälisyys teemakuukauteen)
 • lisääntynyt liikuntavalinnaistarjonta osoittautunut suosituksi ja Amisvartit kovassa käytössä
 • Olemme tehneet opiskelijoille ideakartoituskyselyn, jolla kartoitimme mitä toimintaa / liikuntavälineitä opiskelijat haluavat opiskelupäiviin​

Tervetuloa polulle ja yhteiselle matkalle myös ensi lukuvuonna niin uudet toimijat kuin liikkeen lisäämisen parissa työtä pidemmän aikaa tehneet! 

Anna palautetta Liikkuva amis -polun sisällöistö ja kerro meille toiveesi

Liikkuva amis -polku on ollut toiminnassa nyt yhden lukuvuoden verran. Polun tavoitteena on toimia oppilaitosten tukena liikkeen lisäämisen työssä: tuoda ideoita ja toimintatapoja toiminnan toteuttamiseen, haastaa oppilaitoksia miettimään oman toiminnan tavoitteita sekä tarjota tekijöille aktiivinen Liikkuva amis -verkosto, joka yhdistää niin uudet liikkeen lisäämisen parissa työskententelevät kuin aiemmin mukana olleet.

Anna meille palautetta Liikkuva amis -polun kohtaamisten sisällöistä sekä kerro toiveesi toiminnan sisällöiksi tai toimintatavoiksi. Otamme miellämme palautetta toiminnasta sekä muokkaamme ensi vuoden sisältöjä tämän mukaan. 

Palautetta pääset antamaan tämän linkin kautta: www.lyhin.fi/he-palaute
Ohjeet palautteen antamista varten:

 • kohta 11. Valitse verkostotapahtuma
 • kohta 12. Valitse liikkuva amis -verkostotapahtuma
 • kohta 13 Tapahtuman päivämäärä, valitse 31.5.2023

Liikkuva amis -polun kohtaamiset ensi lukuvuonna

Syksy 2023

 • 19.9.2023 klo. 14-16 Polun 1. kohtaaminen: Toiminnan ideointi (teams) 
 •  2.11.2023  Ideoidenvaihtopäivä (tapahtumapaikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • 12.12.2023 klo. 14-16 Polun 2. kohtaaminen: Ideat käytäntöön (teams)

Kevät 2024

 • 13.2.2024 klo. 14-16 Polun 3. kohtaaminen: Uudet näkökulmat liikkeen lisäämiseen (teams)
 • 21.3.2024 Ideoidenvaihtopäivä (tapahtumapaikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • 21.5.2024 klo. 14-16 Polun 4. kohtaaminen: Osaksi arkea (teams)

 

Toiminallisen opetuksen teemaviikkoa vietettiin viikolla 19

SAKU ry keräsi Liikkuva amis -verkostolta toiminallisen opetuksen vinkkejä keväällä. Kaikki teemaviikon vinkit löytyvät Liikkuva amis -sivuston Liikettä lisäävästä ideapankista. Ideapankkia täydennetty muillakin ideoilla kevään aikana: liikkuvaamis.fi/ideat

Ovitekstirunoutta
Toiminnallisen opetuksen -teemaviikon vinkeistä yksi tuli Sakkystä, Kuopiosta. Heillä on siellä uusi kampus, jonka tilat ovat nimetty tilaa kuvaavin sanoin.  Opiskeljoiden tehtävänä on kiertää tiloissa ja valita kolmen tilan nimet/sanat ja kehittää runo niiden ympärille hyödyntäen esimerkiksi kännykkää ja ig-stooria / snapchattiä. Valmis kuva eli runo lähetetään esimerkiksi padlettiin, josta ne saadaan lopuksi kaikkien tarkasteluun. Lisäksi voi tulostaa kuvat näyttelyksi ja jättää idean myös muiden käyttöön. Ideaa ja kuvia voi jakaa myös esimerkiksi info-tv:ssä kampuksilla. Ovitekstirunoutta on toteutettu sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kanssa, mutta toimii muillakin aloilla. 

Smart moves -hankkeen arviointikysely

Hyvä opettaja tai opiskeluhuollon toimihenkilö!

Olemme keräämässä palautteita Smart Moves –hankkeen loppuarviointia varten. Toivomme, että auttaisit meitä vastaamalla tähän noin 10 minuuttia kestävään kyselyymme. Mielipiteesi on meille erittäin tärkeä, vaikka et olisi aiemmin kuullut hankkeestamme. Vastaathan kyselyyn viimeistään 29.5.2023.

VASTAA KYSELYYN TÄSTÄ

Kaikkien yhteystietojen jättäneiden kesken arvotaan kaksi Polar Ignite 2 urheilukelloa. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Kyselyn tulokset käsitellään luottamuksellisesti eikä raporteista ilmene vastaajien henkilöllisyys. Tietoja ei käytetä muihin tarkoituksiin.

Hyvinvoiva henkilöstö laittaa syksyn käyntiin Syyskisoissa ja Golfissa sekä liikkuu porukalla Liikuntakampanjassa!

Syyskisat 2.-3.9.2023 Espoo
Syyskisojen lajeina tänä syksynä on yleisurheilu, beach volley, frisbeegolf, petankki, saappaanheitto, maastojuoksu ja pesäpallo. Oletko harrastanut aiemmin jotain lajia, mutta harrastus on jostain syystä jäänyt? Haluatko testata rajojasi: lisääntyvätkö metrit, vähenevätkö sekunnit tai karttuvatko taidot? Oletko untuvikko, joka etsii vielä omaa lajiaan? Nämä ovat juuri sinun kisasi! Lähde tapaamaan tuttuja ympäri Suomen ja liikkumaan!

Lue lisää tapahtumasta TÄÄLTÄ. 

Golf 8.-9.9.2023 Nokia
Harrastatko golfia? Onko sinulla green card? Tule mittaamaan taitosi SAKU ry:n golfkilpailuihin. Ole nopea ilmoittautumisten kanssa, sillä paikat viheriölle täyttyvät nopeasti. Nyt myös uutena golfopetusta aloittelijoille!

Lue lisää tapahtumasta TÄÄLTÄ. 

Liikkeelle -kampanja 4.9.-1.10.2023
Ammatillisen koulutuksen maksuton liikuntakampanja haastaa syksyisin henkilöstön huolehtimaan hyvinvoinnistaan osoitteessa liikkeelle.net. Liikuntakampanjan aikana tiimeissä kerätään askeleita, liikuntaminuutteja tai molempia. Kampanjassa edetään tiimeinä. Oman työyhteisön tiimi voi olla juuri se tsemppaaja, mikä kannustaa tekemään hyvää oloa ja jaksamista lisääviä valintoja. Kampanjasivusto aukeaa elokuussa ja tiimit pääsevät kirjautumaan sivustolle viikkoa ennen kampanjan alkua eli ma 28.8. alkaen osoitteessa liikkeelle.net. 

Lue lisää kampanjasta TÄÄLTÄ.

Tutoreiden Amistamossa seikkaillaan syksyllä! 

Ensi syksyn erityisryhmien Amistamon järjestää Ammatiopisto Live. Syksyllä seikkaillaan Sääksjärven luontomaisemissa Nurmijärvellä. Tavoitteena on tuottaa elämyksellinen luontopäivä opiskelijoille sekä tarjota uusia ideoita ja uskallusta seuraaviin koitoksiin. Tapahtuma on suunnattu tutoreille, tutoriksi haluaville sekä opiskelijakunnan jäsenille. 
Tapahtumapäivä tulee olemaan 13.9.2023 ja tapahtumamaksu sisältää aamupalan, lounaan, iltapäiväkahvit ja seikkailuvälineet.
Lisäksi tapahtuman yhteydessä järjestetään tutortoiminnan työpaja henkilöstölle.  
Lue lisää tapahtumasta ja ilmoita ryhmäsi mukaan. 

PS. Jos oman Amistamo-tapahtuman järjestäminen teidän oppilaitoksessa kiinnostaa, ole yhteydessä SAKU ry:n toimistoon. Tapahtuma on loistava oppimisen paikka järjestäville opiskelijoille, kun he pääsevät itse suunnittelemaan sekä toteuttamaan tapahtuman. 
Katso koonnit edellisten Amistamo -tapahtumien toimintapisteistä ja ota ideat käyttöön tutoreiden kanssa. Ideat löytyvät TÄÄLTÄ.