SAKU ry:n nettisivujen uusimisesta

Olet täällä

Nyt se on sitten tehty. SAKU ry:n nettisivut on vihdoin uusittu ja projekti saatu onnellisesti päätökseensä. Tai ainakin eräänlainen välietappi on nyt saavutettu, päivitettävää ja hienosäädettävää toki löytyy vielä jos jonkin verran. Eipä tuo nettisivujen uusiminen ja siihen liittyvä säätäminen taida ikinä loppuansa nähdäkään, viimeistelyn tarvetta ja uusia ideoita löytyy aina ja silloin tällöin ilme ja tekniikkakin kaipaavat päivitystä.

SAKU ry:n nettisivut olivat päässeet auttamattomasti vanhentumaan paitsi teknisen toteutuksen, myös ilmeen ja käytettävyyden puolesta. Mobiiliversiota sivuista ei löytynyt, ulkoasu oli toteutettu aikanaan yleisimmillä näyttöresoluutioilla toimivaksi ja muutenkin koko sivuston päivitykseen tarkoitettu julkaisujärjestelmä oli tullut tuotekehityksen suhteen tiensä päähän. Syksyllä projekti saatiin sitten käyntiin ja sivuston uusimisaikataulua vauhditti entisestään, kun webhotellin palveluntarjoaja ilmoitti päivittävänsä kaikkien asiakkaidensa webhotellit käyttämään uudempia ohjelmistoversioita ja vanhojen nettisivujen käyttämästä julkaisujärjestelmästä ei tukea näille uusille versioille enää löytynyt.

Viime syksyllä projektia koskeviin ensimmäisiin työtehtäviin kuului, itse sivuston päivittämistä koskevan päätöksen tekemisen jälkeen, sivustojärjestelmän ja tarvittavien lisäosien kartoittaminen ja asennus, perusulkoasun käyttöönotto ja samaan aikaan toimiston porukka alkoi miettiä sivuston sisällön rakennetta ja itse sisältöä uusiksi. Itse vastasin sivuston teknisen puolen toteutuksesta täällä Kokemäen päässä. Alku aina hankalaa, vaikeahan sitä oli koko porukan yrittää yhtä aikaa suunnitella sivustoa, kun projekti lähti liikkeelle täysin puhtaalta pöydältä ja vanhaa sisältöä ei aiemmilta sivuilta tuotu uusittuun versioon paljoakaan. Oman haasteensa kuvioon toi tietysti myös se, että sivuston sisällön ja teknisen puolen kehitys tapahtui siis pääosin täysin eri työpisteissä.

Pikkuhiljaa homma kuitenkin helpottui. Ensimmäiset versiot sisällöistä saatiin sivuille, yleisilme alkoi hahmottua ja ideoita pulppusi jopa tulvimalla. "Miltäköhän uutispalsta näyttäisi tuossa?", "Olisikohan tuo parempi kahdella palstalla...", näitä lausahduksia alkoi kuulua useammaltakin suunnalta. Teknisen puolen valmistuttua iso osa ajasta kuluikin näiden asetteluun ja ulkoasuun liittyvien "palikoiden" siirtelyyn ja säätelyyn, mutta jokainen pienikin ratkaisu tuntui vievän sivustoa aina vain viimeistellympään suuntaan. Prosessi huipentui tietysti tähän hetkeen ja sivuston julkaisuun ja oikein tyytyväinen fiilishän tässä on uusitusta sivustosta! :)

SAKU ry:n uusi nettisivusto on toteutettu kokonaisuudessaan Drupal 7 -julkaisujärjestelmällä. Tämä avoimen lähdekoodin ohjelmisto on erittäin laajennettava ja tekee mahdolliseksi sivuston helpon jatkokehityksen. Drupalin laaja tukiyhteisö tuottaa ja kehittää jatkuvasti uusia lisäosia ja yhteisön foorumeilta tuntuu löytyvän ratkaisu lähes mihin tahansa ongelmaan. Ulkoasuteema on kehitelty SAKU ry:n viestinnän kehittämisryhmän avustuksella responsiivisesta perusulkoasusta, johon on haettu sakumaista tyyliä mainostoimistojen toimittamien graafisten elementtien avulla. Mobiilikäyttäjiä on siis uudella sivustolla huomioitu, vaikkakin pientä säätämistä ja testailua tuokin puoli varmasti vielä vaatii. Sisältöä ajatellen tärkeä painopiste oli sisältöjen uusimisen ohella tottakai liikuntapuolen tapahtumakutsut ja tulokset, joiden osuus esim. sivunlatauksista kuluneen lukuvuoden ajalta oli selkeästi yli 40%.

Etusivulla pyritään tuomaan esille entistä selkeämmin SAKU ry:n tarjoamia palveluita/kokonaisuuksia ja auttamaan käyttäjiä löytämään haluamansa sisällön helpommin. Sivuston kuusi isointa sisältökokonaisuutta on tuotu näkyvästi esille isoina kuvakkeina ja lisää useimmin käytettyä sisältöä löytyy "Etsitkö tätä?"-osion pikalinkkien alta. Uutispalsta on löytänyt keskeisen sijainnin etusivulta ja myös blogin tuorein juttu on nyt löydettävissä nopeasti.

Nyt olisikin sitten aika sulkea työläppärin kansi ja siirtyä kesälaitumille nauttimaan Suomen kesästä. Paluu työpöydän ääreen olisi tiedossa maanantaina 3.8. Lomien aikana voi nettisivuihin liittyviä vikailmoituksia, korjausehdotuksia, ideoita ja mielipiteitä lähettää osoitteeseen pasi.honkala@sakury.net. Lomavastaajahan sieltä varmasti vastailee hetimmiten, mutta sähköpostia tulen kyllä kesälomankin aikana lukemaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja akuuteimmat päivitykset ilmestyvät sivuille kesälläkin. Mutta nyt grilli lämpiämään ja hyvät kesät kaikille! :)

P.S. SAKU ry:n vanha nettisivusto on toki otettu talteen kokonaisuudessaan ja löytyy tarvittaessa TÄÄLTÄ.