Blogi - Sakumaista

Olet täällä

19
Maa

Ammattiosaajan työkykypassi sopii hyvin osaksi S2-opiskelijoiden opintoja

Toimin ammatillisena ohjaajana Luksiassa, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä, Espoon kampuksella. Vuoden 2023 alussa aloitin yhteisöpedagogiopintoihin kuuluvan harjoittelun opettaen Ammattiosaajan työkykypassia S2-maahanmuuttajille, jotka opiskelevat kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoa. Ensimmäinen pilottiryhmä on nyt vuoden jälkeen saamassa todistukset osoituksena työkykypassin suorittamisesta.

30
Tam

Uuden vuoden lupauksia

Taukoja etätyöpäiviin. Vähemmän ruutuaikaa. Pitempiä yöunia. Ystävien tapaamisia ja laatuaikaa lasten kanssa. Tipattomasta alkuvuodesta puhumattakaan. Onnistuiko edes tammikuun ajan? Olemme tottuneet tekemään uuden vuoden lupauksia joka vuosi – ja yhtä tottuneita siihen, ettei niitä tarvitse pitää tai toteuttaa. Ainakaan oikeasti. Kukaan ei kysy enää tammikuun puolessa välissä, mitä itse kukin lupasi elämässään kohentaa kuluvan vuoden aikana. Itselle annettua lupausta ei tarvitse pitää, riittää, kun on vain ajatellut, mitä olisi hyvä tehdä oman hyvinvointinsa eteen.

18
Tam

Uutta kohti kannattaa mennä

Nea Lamminpää suoritti opinnoissaan tiimin johtamisen tutkinnon osaa AhlmanEdulla viime vuonna. Ahlmanilla toteutetaan Tiimioppimisen mallia, jossa edistetään työelämätaitojen, kuten tiimityö-, ongelmanratkaisu-, empatia- ja yrittäjyystaitojen kehittymistä. Toimintakäytännöt lisäävät henkilöstön ja opiskelijoiden osallisuutta sekä vahvistavat tiimien toimintaa ja yhdessä oppimista. Tiimiliidereinä toimivien opiskelijoiden tukena on tiimivalmentajia ohjaamassa ryhmää eteenpäin.

13
Jou

Joskus tuki on korvaamatonta

Kpedun voimavarapaja ja yksilövalmennus on suunnattu nuorille, joiden voimavarat eivät riitä täysipäiväiseen opiskeluun. Opinnot ovat voineet kestää vuosia tai keskeytyneet, ja uhkana on ollut erottaminen koulusta. Arjen perusasioiden hallinnan katoamisen myötä lamaantuminen kotiin tai sairausloma on voinut pitkittyä kuukausiksi.

Puolentoista vuoden aikana toimintaan on osallistunut 80 nuorta, joista 95 % on päässyt arkeen kiinni ja palaamaan opintoihinsa takaisin. Työ jatkuu ainakin alkavan vuoden ajan Kpedun omalla valtionosuusrahoituksella.

7
Mar

Kehittämisryhmätyö antaa enemmän kuin ottaa - Aina kannattaa lähteä mukaan!

Aloitin viestinnän kehittämisryhmän jäsenenä samana vuonna, kun aloitin työni ammatillisen koulutuksen viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä Sataedussa. Vuosi oli 2011, joten taidan olla jäsenkonkari meidän ryhmässämme. 

Viestintä kun on mukana kaikessa!

SAKU ry:n toiminta kulttuurin, liikunnan ja hyvinvointiasioiden edistäjänä on häkellyttävän laajaa. Viestinnän kehittämisryhmän jäsenenä olen päässyt tutustumaan myös muiden kehittämisryhmien työskentelyyn, ja ryhmällä on ollut mietinnän alla kutakuinkin kaikki SAKU ry:n kantavat teemat.

4
Lok

Hyvinvointi on kuin sirkusteltta

Jos satut googlettelemaan hakusanalla hyvinvointi, niin eksyt viidakkoon erilaisia life coaching -mainoksia, mutta itse hyvinvoinniksi määritellään yksilön ja yhteiskunnan kokema myönteinen tila.

Mistä se tila sitten koostuu? No se koostuu yhtä monesta asiasta kuin on yksilöitä ja tämän subjektiivisia tuntemuksia siitä, mikä on myönteistä. Eri asia sitten kokeeko koko yhteiskunta niin ja onko hyvinvointi kaikkien ulottuvilla.

29
Syy

Business College Helsinki students in preparation for Hyvinvointivirtaa 2023

In a world that constantly requires our attention and energy, prioritizing well-being has never been more important. We recently had the opportunity to sit down with Anna and Michael, students from Business College Helsinki, to discuss their roles in organizing the Hyvinvointivirtaa week, an event dedicated to promoting well-being. Anna is originally from Russia, and Michael is from Canada, respectively, and both are 18 years old.

27
Syy

Otetaan mallia koirista

Ihmisen perustarve on tulla nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Siinä tarvitaan meistä jokaista. Jokainen, pienikin ystävällinen teko arjessa lisää hyvää tähän maailmaan.

Koirat ovat loistavia opettajia. Koulutuskeskus Salpauksen sosiaali- ja terveysalallakin voi törmätä terapiakoirana työskentelevään hännänheiluttajaan. Lyhyt tuokio hänen seurassaan ja väsymys ja stressi ovat hetkeksi kuin poispyyhittyjä. Tilalla hymy ja hyvä mieli. Miten minä pystyisin samaan? Parantaako vai pahentaako minun kohtaamiseni toisen mielialaa? Sitä on syytä ajoittain pohtia.

24
Elo

Nuori rikoksen uhrina – miten ammattilaiset voivat olla tukena?

Pahoinpitelyjä, uhkailua, seksiin painostamista, arkaluonteisten kuvien levittämistä ja niillä kiristämistä. Nuoret valitettavasti kohtaavat rikoksia erilaisissa arkipäiväisissä tilanteissa ja ympäristöissä, kuten kotona, koulussa, vapaa-ajalla ja verkossa. Nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset ovat tärkeässä asemassa nuoren rikoksen uhrin tunnistamisessa, auttamisessa ja tukemisessa.

9
Touko

Frisbeegolf sopii höntsääjille ja kisaajille

Toukokuussa SAKU:n kotiratakisana pelataan ensimmäistä kertaa frisbeegolfia. Sen kunniaksi muutama sana lajista. Frisbeegolf on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana yhdeksi Suomen suosituimmaksi harrastukseksi. LUKEn valtakunnallisen ulkoilututkimuksen (2022) mukaan 15–24-vuotiaista lähes puolet eli 42 % harrastaa frisbeegolfia.

Sivut