Blogi - Sakumaista

Olet täällä

24
Elo

Nuori rikoksen uhrina – miten ammattilaiset voivat olla tukena?

Pahoinpitelyjä, uhkailua, seksiin painostamista, arkaluonteisten kuvien levittämistä ja niillä kiristämistä. Nuoret valitettavasti kohtaavat rikoksia erilaisissa arkipäiväisissä tilanteissa ja ympäristöissä, kuten kotona, koulussa, vapaa-ajalla ja verkossa. Nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset ovat tärkeässä asemassa nuoren rikoksen uhrin tunnistamisessa, auttamisessa ja tukemisessa.

9
Touko

Frisbeegolf sopii höntsääjille ja kisaajille

Toukokuussa SAKU:n kotiratakisana pelataan ensimmäistä kertaa frisbeegolfia. Sen kunniaksi muutama sana lajista. Frisbeegolf on noussut viimeisen vuosikymmenen aikana yhdeksi Suomen suosituimmaksi harrastukseksi. LUKEn valtakunnallisen ulkoilututkimuksen (2022) mukaan 15–24-vuotiaista lähes puolet eli 42 % harrastaa frisbeegolfia.

3
Touko

Hyvinvoinnin vajeita paikataan yhteisöllisyyttä vahvistamalla

Nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvoinnin vajeet ovat viime aikoina olleet paljon esillä mediassa. Vaikka pääosa nuorista ja nuorista aikuisista on elämäänsä tyytyväisiä, ahdistuneisuus ja masentuneisuus sekä yksinäisyyden kokemukset ovat lisääntyneet näissä ikäluokissa. Tietoisina tästä tilanteesta on lukuvuoden aikana ammatillisten oppilaitosten arjessa eri puolilla Suomea kiinnitetty erityistä huomiota opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemusten vahvistamiseen. Tämä tärkeä työ tulee myös jatkumaan.

24
Huh

Sydämeni kuplii tutoreille

Olin äskettäin panelistina Nuori2023-tapahtuman ”Hyvinvoivaa oppilaitosyhteisöä rakentamassa – yhdessä kohti vaikuttavaa tutortoimintaa” keskustelussa valtakunnallisen tutorverkoston kutsusta. Kävimme etukäteen panelisteina läpi kysymykset ja huomasin jo tuolloin, että me olemme yhteisen asian ja tahtotilan äärellä. Meillä kaikilla on sama fokus, riippumatta siitä olemmeko ammatillisen vai lukiokoulutuksen puolelta. Me haluamme lisätä opiskelijoiden hyvinvointia vertaistoiminnan, osallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta. Kukapa ei haluaisi.

20
Huh

Kulttuurikylpyjä ja taidenautintoja

Kuka pelkää kulttuuria?

Kulttuuri kuuluu kaikille. Taiteen tekeminen on yhtä vanhaa kuin inhimillinen kulttuuri ja kaikki tunnetut kulttuurit harrastavat ainakin joitain taiteen muotoja. Taiteen alkuperä on ihmisen tavassa olla ihminen, inhimillisessä kulttuurissa. Kuka pelkää kulttuuria?

17
Huh

SAKU ry tehnyt pitkään edistyksellistä työtä opiskelijoiden ja henkilöstön hyväksi

Olen saanut toimia jo pitkään SAKU ry:n puheenjohtajana. Innostukseni SAKU ry:n toimintaan on ollut aina opiskelijalähtöistä. Nuorena ammattiopiston opettajana tämän vuosituhannen alussa esitin silloiselle oppilaitoksen rehtorille, että liittyisimme SAKU ry:hyn. Se ei valitettavasti rehtorille sopinut ja itsekseni pohdin, että jos joskus pääsen vaikuttamaan ja päättämään oppilaitoksen asioista, niin tulen myötävaikuttamaan siihen, että opiskelijamme ja henkilöstömme pääsee osallistumaan SAKU ry:n toimintaan.

23
Maa

Yhdessä kohti kestävää ammattilaisuutta

Liikevirtaa:

Huhtikuussa vihreät teot ja liike virtaavat oppilaitoksiin

Meillä SAKU ry:ssä on ollut toiveena luoda yhdessä tekemisen paikkoja ja kestävää arkea oppilaitoksiin. Haluamme kannustaa matalan kynnyksen vihreisiin tekoihin ja arjen liikkeen lisäämiseen. Liikevirtaa-kampanjan kautta pystymme tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuuden kestävän kehityksen asioiden yhdessä pohtimiseen ja toteuttamiseen.

17
Maa

Työvalmentaja tukee opiskelijaa opinnoissa ja kohti työllistymistä

               Luin puhelimen kautta isältäni tulleen viestin lomamatkalla keväällä. Liikutuin, sillä kirjeenä tullut                               koululaisen kiitos kaikui pitkälle vuosien taakse, olihan isäni ollut eläkkeellä koulumaailmasta jo                                 kymmenen vuotta.

17
Maa

Unelmien työelämää kohti - onko käsitteillä väliä?

Ammatillisen koulutuksen oppijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 44 §) tai henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (laki oppivelvollisuudesta 1214/2020 6 § ). Tuttavallisemmin puhutaan HOKS-keskustelusta tai ”hoksauksesta”.

2
Maa

Futsalturnauksessa näkyi opiskelijoiden kädenjälki

Olemme Varalan Urheiluopistosta toisen vuoden opiskelijoita Annika, Juliana ja Marcus. Opintoihimme kuuluu järjestää tapahtuma, ja meille tänä vuonna kohdistui futsalturnaus, mistä tässä nyt kerromme vähän tarkemmin. Turnaushan itsessään vie todella paljon aikaa ja siinä täytyy ottaa huomioon paljon asioita. Aloitimme itse turnauksen järjestämistä jo 2022 lokakuussa ja futsalturnaus oli 2023 helmikuussa.

Sivut