Liikkuva amis -liikuntaimpulssi 4/2023

Olet täällä

 

 

                                     

Hei sinä liikuttaja!

Tervetuloa mukaan uudistuneen Liikuntaimpulssin matkaan. SAKU ry:n Liikkuva amis -toiminnan viestintä tapahtuu jatkossa tämän kuukausittain ilmestyvän uutiskirjeen kautta. Liikuntaimpulssi tulee kertomaan sinulle:

  • tulevien Liikkuva amis -kohtaamisten ajankohdat, kohtaamisten teemat sekä ennakkovalmistautumisen
  • edellisen kohtaamisen tärkeimmät nostot
  • Ideoidenvaihtopäivien ajankohdat ja päivien ohjelman
  • liikuntavinkkejä arjen aktivointiin
  • SAKU-toiminnan ajankohtaisen noston
 

 

Liikkuva amis -polun 4. kohtaamisen tärkeimmät nostot                             

Liikkuva amis -polun 4. kohtaaminen pidettiin maaliskuussa Teamsin välityksellä. Kohtaamisen teemana oli henkilöstön kouluttaminen ja motivaatioilmapiiriin vaikuttaminen sekä miten liikettä lisäävä toiminta juurrutetaan osaksi arkea. 

Kohtaamisessa oli puhumassa vuoden rehtoriksi 2020 valittu Pekka Paappanen. Pekka pohti puheenvuorossaan, miksi toiset saavat asioita tapahtumaan ja toiset eivät. 
Voit katsoa Pekan puheenvuoron kokonaisuudessaan TÄSTÄ! (tallenteen kesto 57:16)

SAKU ry:n verkostokoordinaattori Maria Käkelä esitteli kohtaamisessa Kiinni strategiaan -mallin. Malli tukee liikettä edistävän toiminnan ja muun uuden kehitetyn toiminnan juurruttamista organisaation arkeen. Malli on kehitetty yhdessä ammatillisten oppilaitosten kanssa. 
Voit perehtyä juurruttamisen teemaan Liikkuva amis -sivuiltakin löytyvän piirrosvideon avulla. Siinä kuvataan minuutissa juurrutustyön tärkeimmät työvaiheet. Katso video TÄSTÄ! (videon kesto 01:13) 

Kohtaamisesta sanottua: 
"Hyvät puheenvuorot ja selkeät esitykset"
"Hyvä kokonaisuus"
"Luennoitsijan esitys oli loistava" 

Voit vielä käydä nappaamassa ideoita oman toiminnan edistämiseen tai käydä lukemassa mitkä asiat ovat liikuttaneet tämän lukuvuoden aikana eri oppilaitoksissa. Liikkuva amis -polun yhteinen Padlet -alusta löytyy täältä.

Ideoidenvaihtopäivä 4.5.2023 Savon ammattiopisto, Kuopio

Lähde mukaan verkostoitumaan Liikkuva amis -porukan kanssa. Aamu aloitetaan yhteisellä aamupuurolla, josta siirrytään tutustumaan Liikkuva Sakky- toimintaan sekä uuden kampuksen tiloihin ja sen liikkumista aktivoiviin toimintatapoihin.  Aamupäivään on varattu aikaa myös yhteiseen työskentelyyn ja ajatusten vaihtoon. Lounaan jälkeen katsotaan suuntaviivat tulevaan.

Löydät tarkan ohjelma sekä ilmoittautumisen TÄSTÄ!  
Varaa paikkasi ajoissa, mukaan  päivään mahtuu 25 osallistujaa.
Viimeinen ilmoittautumispäivä 21.4.2023.

Ideoidenvaihtopäivä on maksuton ja sisältää ohjelman sekä seuraavat ruokailut: aamupuuron, aamupäivän kahvit ja lounaan. Matkat omakustanteisesti. 

Luovissa rakennetaan työhyvinvointia yhdessä pelaamalla

Ammattiopisto Luovin logoilla varustettuja autoja ajoi joukolla 31. maaliskuuta Kuopion Tenniskeskuksen pihaan. Pelikentille suuntasi 16 Luovin joukkuetta lisäämään yhdessä työhyvinvointia sekä kisaamaan ammattiopiston sisäisestä mestaruudesta. Työnantajan panostus turnaukseen kertoo isosta tahdosta tukea työntekijöidensä hyvinvointia.

-Olemme yhteisöllisiä ja vähän kilpailuhenkisiä luovilaisia, jotka haluavat kokoontua yhdessä pelaamaan. Työtä teemme erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kanssa. Sanoisinkin, että luovilaisten luonteessa ja DNA:ssa on tekeminen ja kannustaminen. Työssämme mietimme paljon, miten nuoriakin saataisiin liikkumaan, kertoo turnauksen vastaava, Luovi liikkeelle! -hankepäällikkö ja ammatillinen erityisopettaja Ari Pekka Raudaskoski.

Parhaillaan on käynnissä Luovi liikkeelle! -hanke, jonka aikana kehitetään opiskelijoiden liikkuvuutta, liikutetaan opiskelijoita, tuotetaan opiskelijoille erilaisia liikuntatapahtumia ympäri Suomen sekä kehitetään henkilöstön osaamista liikuttaa opiskelijoita.

-Täällä on mukana myös paljon hankehenkilöstöä kuten aluekoordinaattoreita ja liikunta-agenttejamme, jotka pääsevät tapahtumassa samalla verkostoitumaan ja kuulemaan mm. SAKU ry:n ja liikunnan aluejärjestöjen liikettä lisäävistä työkaluista. 

Lue koko juttu Ammattiopisto Luovin henkilöstön Vuoden liikuttavimmasta tapahtumasta TÄSTÄ! 

Lasten ja nuorten liikkumisen verkkokysely

Liikkumisen verkkokysely ohjaa lapsia ja nuoria tarkastelemaan liikkumistottumuksiaan ja tarjoaa tukea mahdollisiin muutostarpeisiin.  UKK-instituutin tuottama sovellus auttaa vastaajaa arvioimaan liikkumistaan ja antaa palautetta siitä, miten tottumukset vastaavat 7–17-vuotiaiden liikkumissuositusta. Verkkokysely tarjoaa yhteenvedon viikon aikana kertyneestä liikkumisesta ja unesta diagrammeineen sekä tukee omien tottumusten muutostarpeen pohtimista.

Maksuton sovellus löytyy TÄÄLTÄ! 

Opiskelijoiden kotiratakisoissa keilataan ja heitetään frisbeetä

Kotiratakisa tarkoittaa sitä, että voit osallistua kilpailuun omalla paikkakunnallasi. Tänä keväänä tarjolla on Let´s bowl -keilakisa sekä uutena juttuna SAKU ry:n tapahtumakalenterissa frisbeegolfin kotiratakisa! Molemmissa lajeissa kisataan joukkueina, keilaukseen osallistutaan kolmella keilaajalla ja frisbeessä pärjää parin kanssa.

Osallistuminen on tehty molempiin lajeihin mahdollisimman helpoksi. Keilauksessa tuloksen voi tallentaa ottamalla kuvan tulostaulusta ja lähettää se WhatsAppilla numeroon 050 431 0710. Viestiin tulee kirjata mukaan pelaajien etu- ja sukunimet, joukkueen nimi, oppilaitoksen nimi sekä kilpailusarjaksi SAKU ry. Frisbeegolfissa tuloksia vertaillaan Metrix-ratingin perusteella.

Selkeät ohjeistukset molempiin lajeihin löytyy SAKU ry:n sivuilta:

 

SAKUgamesin ilmoittautumiset hyvässä vauhdissa

Varaa paikkasi ajoissa kevään ykköstapahtumaan! Osallistujia mukana jo yli sata, vaikka ilmoittautumisaikaa on vielä kolme viikkoa lähellä. Lupaa hyvää. Yhdeksän lajia mukana ja uutena lajina  on katukoris. Tsekkaa säännöt tapahtumakutsusta. HUOM! Tyttöjen SAKU-sählyjoukkueista on huutava pula. Toivottavasti tähän löydetään muutama joukkue vielä mukaan! SAKUgamesissa isossa roolissa ovat myös avajaiset sekä tapahtumatorin useat eri lajikokeilupisteet! 

HUOM! Tapahtuma on lajien osalta ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen. Ole ajoissa majoitusvarausten kanssa, sillä Tampereella vilisee samaan aikaan paljon kisaturisteja MM-jääkiekon parissa! Majoitustarjoukset löytyvät tapahtumakutsun Lisätiedot-välilehdeltä.

Lisätietoja tapahtumasta löydät TÄSTÄ! 

Mielitekoja-verkkotapahtuma 18.4.2023 klo. 14 - 16 

Opiskelija, oletko viimeisen kuukauden aikana ollut tilanteessa, jossa tekemistä on niin paljon, ettet tiedä mistä aloittaa tai et jaksa aloittaa lainkaan? Oletko huomannut vaativasti itseltäsi täydellisyyttä? Oletko kaivannut apua stressin ja kuormituksen purkamiseen? Oletko potenut syyllisyyttä koska tiedät, että pitäisi liikkua enemmän mutta aikaa tai jaksamista ei riitä? 
Opettaja, kohtaatko työssäsi opiskelijoita, joita yllä olevat ajatukset mietityttävät?

Opiskelijoiden mielen hyvinvointi on puhuttanut viime aikoina ja ihan syystä. Mieli liikkeelle -hankke keräsi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin opiskelijoilta ajatuksia siitä, millaisiin hyvinvointiin liittyviin asioihin he kaipaisivat tukea tai lisätietoa. Mielen hyvinvoinnin näkökulmasta erityisesti stressin- ja ajanhallinta sekä itsemyötätunto nousivat vastauksissa esille. He ovat koonneet Vastuullisen valmennuksen asiantuntijoiden Emmi Arposen, Heta Eskelisen ja Ulrika Lillsunden kanssa näistä aiheista erityisesti korkeakouluopiskelijoille suunnatut työpajat:

  • Puhu itsellesi niin kuin ystävällesi
  • Opi toimimaan kaaoksen keskellä
  • Entä jos ei huvita, ehdi tai jaksa liikkua
  • Kehotietoisuus jaksamisen tukena

Voit osallistua kaikkiin neljään osioon tai valita kiinnostavimmat! Jotta ei menisi ihan pönöttämiseksi, työpajat sisältävät konkreettisia harjoitteita ja voit koko tapahtuman ajan esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun chatissa. Osallistujat saavat myös käyttöönsä työkirjan, jonka avulla aiheita voi pohtia syvemmin myös itsenäisesti. Pakko ei kuitenkaan ole – voit osallistua täysin omalla tyylilläsi ja paineettomasti. Tapahtumasta tehdään tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen. Tapahtuma järjestetään etäyhteydellä Zoomissa ja se on maksuton.

Vaikka tapahtuma on suunnattu erityisesti korkeakouluopiskelijoille, sopivat sisällöt tukemaan ihan jokaisen opiskelijan hyvinvointia. Jos haluat viedä tilaisuuden seuraavalle tasolle, järjestä koko oppilaitoksen väelle yhteinen katsomo!

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Mieli liikkeelle -hanke (Likes, Jyväskylän ammattikorkeakoulu) ja Vastuullinen valmennus. Lue lisää tapahtumasta TÄSTÄ!