Liikkuva amis -liikuntaimpulssi 10/2023

Olet täällä

 

 

                                     

Hei sinä liikuttaja!

Tervetuloa mukaan Liikuntaimpulssin matkaan. SAKU ry:n Liikkuva amis -toiminnan viestintä tapahtuu tämän kuukausittain ilmestyvän uutiskirjeen kautta. Uutiskirje tulee kertomaan sinulle:

 • tulevien Liikkuva amis -kohtaamisten ajankohdat, kohtaamisten teemat sekä ennakkovalmistautumisen
 • edellisen kohtaamisen tärkeimmät nostot
 • Ideoidenvaihtopäivien ajankohdat ja päivien ohjelman
 • liikuntavinkkejä arjen aktivointiin
 • SAKU-toiminnan ajankohtaisen noston

 

 

Liikkuva amis -polun 1. kohtaamisen nostot                       

Liikkuva amis -polun lukuvuoden 2023-2024 1. kohtaaminen pidettiin 19.9. Mukana kohtaamisessa oli noin parikymmentä polkulaista ja meillä olikin oikein mukava parin tunnin tuokio liikkeen lisäämisen parissa. Mukana kohtaamisessa oli myös uusia tuttavuuksia, jotka olivat tulleet kuulolle mistä polussa oikein on kyse. On aina ilo saada uusia kasvoja mukaan verkostoon. Ja polullehan on mahdollista tulla mukaan missä vaiheessa lukuvuotta vaan. 

Polun kohtaamisia ei tallenneta, jotta avoin keskustelu on mahdollista. Jokaisesta kohtaamisesta tehdään yhteenveto aina seuraavan kuukauden Liikuntaimpulssiin.

Tässä yhteenveto 1. kohtaamisesta:

Keskustelut:

 • Yhteisesti keskusteltiin miten motivoida opiskelijoita liikkumaan ja kuinka tärkeää aktiivisuus ja yhdessä tekeminen onkaan mielenterveydelle ja hyvinvoinnille. Kuulimme myös, miten esimerkiksi koira-avusteisuutta on hyödynnetty liikkeen lisäämisessä.
 • Keskusteluissa nousi myös esille tilanteita, missä liikuntasalia ei ole käytössä ollenkaan. Tälläinen tilanne vaatii luovuutta ja kaikkien käytettävissä olevien tilojen hyödyntämistä. Yksi esimerkki nousi tähän Liikkuva amis -ideapankista ja toinen kommentti kuului näin: " Jos ei ole sisätiloja missä toimia, kannattaa käyttää hyväksi lähiluontoa. Ihana ollut huomata, miten kännykät yms. unohtuu kun lähdetään lähiluontoon esim. vaan kävelylle tai makkaranpaistoon, kun havainnoidaan ympäristöä. Liikunta tulee siinä mukaan ihan siinä vahingossa ja nuoriin on tarttunut tämä jopa ensimmäisestä kerrasta ja tulevat ja sitä pyytävät usein lisää, ovat alkaneet myös käymään kävelyllä myös ihan omineen. Luonto ja sen antamat jutut ei ole nykynuorille itsestään selvyys. Tokikin meillä on koko vapaa-aika käytettävissämme, koska opiskelijat asuvat asuntolassa." 
 • Kohtaamisessa nostettiin myös esille tutortoimnnan tärkeys. Tutorit voivat esitellä oppilaitoksessa omia harrastuksia ja näin lähialueiden harrastemahdollisuudet nousevat esille ja opiskelijoilla on jo heti jokin kontakti mahdolliseen uuteen harrastepaikkaan. Oman lajin löytämisen tärkeyttä korostettiin. 

Ennakkotehtävä:

 • Ennakkotehtävässä päästiin hyödyntämään Liikkuva amis -työkalupakkia ja sen eri näkökulmia toiminnan suunnitteluun. Näkökulmien kautta asettettiin tavoitteita sekä kuvailtiin mitä vaikutuksia näillä voisi olla. Pääset lukemaan oppilaitosten eri suunnitelmat TÄÄLTÄ. 

Kohtaamisen diat:

Kohtaamisesta sanottua:

 • "Sopiva kesto ja sopivaan aikaan. Toimii hyvin. Mukava kuulla muiden kuulumisia ja ajankohtaisia asioita."
 • " Vielä voisi olla enemmän ideoiden vaihtoa ja hyväksi koettuja käytänteitä." 
 • "Hyvä henkinen verkostotapaaminen."
 • "Kiva kuulla muiden ideoita."

Kiitos palautteesta, otamme nämä huomioon tulevissa kohtaamisissa. 

Liikkuva amis -polun 2. kohtaaminen 12.12.2023

Liikkuva amis -polun 2. kohtaaminen pidetään 12.12. klo. 14:00 - 16:00 Teamsin välityksellä. Tervetuloa mukaan. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. 

Kohtaamisen  aiheena on Ideat käytäntöön:

 • Toiminnan vuosikello
 • Ideapankit: Liikettä lisäävä ideapankki sekä Ammattialojen ideapankki
 • SAKU-tapahtumat ja kampanjat osana liikkeen lisäämistä
 • SAKU ry:n liikuntatutortoiminta


Ennakkovalmistautuminen:
Jokaiseen kohtaamiseen pyydetään osallistujia tekemään jonkinlainen ennakkovalmistautuminen. Tämän voit tehdä yksin tai yhdessä kollegoiden kanssa.

Laadi oman toiminnan toimintasuunnitelma. Miten aioit konkreettisesti edetä kohti 1. kohtaamisessa asetettuja tavoitteita. 
Jaa oma toimintasuunnitelmasi muille polkulaisille nähtäväksi yhteiseen Padlet -alustaan.
Näin saadaan kaikkien erilaiset toimintatavat nähtäville ja niistä oppittavaksi. 

Liikkuva amis -polun 2. kohtaamisen tiedot ja Teams -linkin löydät TÄÄLTÄ. 

Ideoidenvaihtopäivät 2.11.2023 PERUTTU

Valitettavasti syksyn Ideoidenvaihtopäivät joudutaan perumaan. Kevään Ideoidenvaihtopäivien paikka on jo varmistunut ja päivät järjestää Savon ammatti -ja aikuisopisto Sakky Kuopiossa 21.3.2024. 

Kouluterveyskysely 2023 

Kouluterveyskyselyn tuoreiden tulosten mukaan suuri osa lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Mutta osan hyvinvointia kuormittavat monet erilaiset tekijät, kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko, joiden taustalla voi olla monia erilaisia tekijöitä. Tilanteen korjaaminen vaatii toimia sekä kouluyhteisöltä että opiskeluhuoltopalveluilta.

Koulussa jaksamista tukevat arkirutiinit, kuten liikunta, ravinto ja uni, sekä kokemus siitä, että koulussa ei kiusata ja on muutenkin turvallinen olo, painottaa Kouluterveyskyselyn kehittämispäällikkö Jenni Helenius Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL). ”Kouluhyvinvointia vahvistava toimintakulttuuri ei synny itsestään. Se edellyttää selkeitä käytäntöjä, kuinka lasta tai nuorta tuetaan vaikeissa tilanteissa, ja se edellyttää oppilaan kuuntelemista hänet aidosti kohdaten.”

Lue lisää kouluterveyskyselystä ja sen vastauksista TÄÄLTÄ. 

 

Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät

Ammatillisen koulutuksen opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivien teemana on tänä vuonna kohtaamisen taito. Päivien ohjelma sisältää mielenkiintoisia näkökulmia kohtaamiseen teemaan ja tietenkin myös runsaasti mahdollisuuksia kohdata ja vaihtaa ajatuksia. Kehittämispäivät järjestetään Tampereella, Kokouskeskus Puistotornissa (Hämeenpuisto 28) 15.–16.11.2023. 

Osallistumismaksut (sisältää ohjelman ja ohjelmassa mainitut ruokailut):

 • koko seminaari sisältäen illallisen: hinta 250 euroa
 • koko seminaari ilman illallista: hinta 200 euroa
 • ryhmäalennus: Yli 10 hengen ryhmät samasta organisaatiosta saavat 10 % alennuksen seminaarihinnasta.

Ilmoittautuminen ja peruutusehdot

 • Ilmoittautumiset tiistaihin 24.10.2023 mennessä 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

 

SAKU ry:n liikuntatapahtumia henkilöstölle

Sekalentis

Naista ei saa torjua! Mies ei saa lyödä palloa hypystä. Sekalentiksessä on sääntöjä, jotka varmistavat lentopallon elämisen sekajoukkueilla. Sekalentis on rennon letkeä lentopallotapahtuma, jossa sijoituksia ratkotaan A-, B- ja C-sarjoissa. C-sarjaan pääsee mukaan ilmoittautumalla. Kentällä tulee olla vähintään viisi pelaajaa, joista kolmen on oltava naisia.

Lue lisää TÄÄLTÄ. 

Padel, pingis ja darts

Suuren suosion saanut Padel on rantautunut myös SAKU ry:n tapahtumakalenteriin. Padel on mailapeli, jossa on sekoitus tennistä ja squashia. Rennossa ja sosiaalisessa lajissa aloittamisen kynnys on matala ja näin ensikertalaisten on helppo lähteä mukaan! Uusina lajeina kokeillaan myös pingistä ja dartsia.

Lue lisää TÄÄLTÄ.