Liikkuva amis -liikuntaimpulssi 10/2018

Olet täällä

 

Hei sinä liikuttaja!

Amiksiin tarvitaan lisää liikettä. Perusteita fyysisen aktiivisuuden lisäämiselle oppilaitoksissa löytyy runsaasti: virkeyden lisääntyminen, rauhallisemmat opetustilanteet, paremmat oppimistulokset, turhan häiriköinnin ja paikkojen rikkomisen väheneminen sekä yhteishengen paraneminen. Tavoitteena on muuttaa pienin askelin oppilaitoskulttuuria niin, että ympäristössä on lupa liikkua ja aktiivisuudelle on tarjolla tiloja, joissa liikkuu ehkä jopa huomaamattaan. Pienillä ideoilla saa jo paljon aikaan, eikä kaikki ole aina kiinni rahasta.

Tulet saamaan myös tämän lukuvuoden ajan joka kuukausi sähköpostiisi valmiin liikuntaimpulssin. Kuukauden liikuntaimpulssi on virike, joka on lyhytkestoinen ja helppo tapa lisätä aktiivisuutta oman opetusryhmäsi kanssa.

 

 

Liikettä, oppimista ja pientä kisailua: Liikkuva Alias

Alias on varmasti monille tuttu seurapeli. Ajanvietteen lisäksi Aliasta voi soveltaa opiskeluun, ja Liikkuva Alias pistää pelaajat myös liikkeelle. Liikkuvaa Aliasta voi soveltaa minkä tahansa ammattialan opintoihin ja opiskella liikkeen avulla sanastoa, käsitteitä tai ilmiöitä.

Pelin ohjeet

  • Opettaja kirjoittaa selitettäviä sanoja lapuille ja kasaa laput ylösalaisin luokan etuosaan. Opiskelijat ovat joukkueittain luokan takaosassa.
  • Joukkueen ensimmäinen pelaaja hakee selitettävän sanan ja palaa joukkueensa luo. Sanan hakeneet pelaajat määräävät joukkueelleen jonkin liikkeen, jota koko joukkue tekee selityksen ajan.
  • Kun sana on selitetty ja oikea vastaus keksitty, seuraava pelaaja hakee uuden selitettävän sanan.
  • Pelin voittaa nopeimmin omat sanansa selittänyt ja oikein keksinyt joukkue.

Katso UKK-instituutin Smart Moves -hankkeen tuottama esittelyvideo pelistäLähde: smartmoves.fi

Tulosta lokakuun impulssi luokan seinälle osoitteesta: liikkuvaamis.fi/portfolio/liikuntaimpulssit

Lisää liikettä amiksiin – miksi?
Liikunnan ei tarvitse olla kaikille elämäntapa eikä liikkumisen edistäminen saa olla painostavaa ja ylihuolehtimista. Liikunnasta saatavien kokemusten pitää olla hauskoja ja hyviä. (Vanttaja M., Tähtinen J., Zacheus T. & Koski P. 2017. Liikkumattomuuden jäljillä.)

Selaa tästä linkistä aiempia Liikkuva amis -liikuntaimpulsseja.