Kolme syytä lähteä mukaan syyskisoihin

Olet täällä

Joskus aiemmin henkilöstölle järjestetty lukuvuoden alun monilajitapahtuma oli nimeltään kesäkisat. Sittemmin nimi muutettiin ajankohtaa paremmin kuvaavaksi. Tämän vuoden Syyskisat järjestettiin Imatralla 3.-4.9. Tapahtuman nimen mukaisesti kisaviikonlopun sää oli varsin syksyinen, mutta tunnelma sitäkin lämpimämpi. Totta kai, saimmehan nauttia Saimaan ammattiopisto Sampon järjestämissä kisoissa karjalaisesta vieraanvaraisuudesta.

Syyskisojen lajivalikoima – frisbeegolf, petankki, pesäpallo, beach volley, yleisurheilu, saappaanheitto, maastojuoksu ja puistosuunnistus – tarjosi runsaasti vaihtoehtoja erilaisille liikkujille. Ilahduttavan moni tarttuikin mahdollisuuteen osallistua useampaan lajiin. Jälki-ilmoittautujia nähtiin erityisesti yleisurheilussa runsaasti ja moni lähti varsinaisten päälajiensa lisäksi kokeilemaan myös esimerkiksi saappaanheittoa ja frisbeegolfia.

Syy 1: mahdollisuus itsensä voittamiseen

Mira Oras oli yksi heistä, jotka innostuivat täydentämään alkuperäistä kisaohjelmaansa paikan päällä.
– Yhteen lajiin ilmoittauduin mutta kolme mitalia oli tuloksena, Keudan tyhy-opettaja iloitsi.

Oras kertoi lähteneensä voittamaan ennen kaikkeaan itseään 100 metrin pikamatkalle. Lopulta hän oli mukana myös maastojuoksussa, pituudessa, painonheitossa ja saappaanheitossa.
– Kisaamisella on motivoiva vaikutus omaan liikuntaharrastukseen. Ja tapahtumana tämä oli mahtava, Oras kiittelee.

Joukkuetoveri Jenniina Tiikkainen on crossfit-harrastaja, joka asetti itselleen tavoitteen 800 metrille.
– Tavoite ylittyi ja ensi vuoteen lähdetään kovemmilla tavoitteilla. Kisaaminen kannustaa minuakin. Ja kun on työkavereiden kanssa yhteinen tavoite, tulee myös tehtyä, floristiikan opettaja Tiikkainen kuvailee.

Jenniina Tiikkainen ja Mira Oras viihtyivät molemmat kisatapahtumassa mutta toivoivat ensi vuodelle vielä suurempaa osallistujajoukkoa. Millä kärjellä he tapahtumaa markkinoisivat?

– Kisaamisen kautta pääsee seuraamaan omaa kehittymistään. Se itsensä voittamisen fiilis, kun saavuttaa omat tavoitteensa, on hyvä syy lähteä mukaan kisoihin. Ja tarjolla on sosiaalisia, matalan kynnyksen lajeja, Tiikkainen ja Oras luettelevat hyviä syitä mukaan lähtemiseen.

Syy 2: yhteisöllisyys ja sosiaalisuus

Petankki on varmasti syyskisojen lajeista se, jossa sosiaalinen puoli korostuu eniten. Kahden pitkän pelipäivän aikana ehtii tutustua toisten joukkueiden pelaajiin, vaihtaa ajatuksia ja samalla nauttia taktisen taitopelin haastavuudesta.

Tämän vuoden turnauksen päätteeksi uusittua kiertopokaalia pääsi nostelemaan Valkeakosken ammattiopiston joukkue Susanne Hyttinen, Heikki Luomala, Jorma Pesonen ja Matti Virtanen.
– Tätä kiertopalkintoa tänne tultiin hakemaankin, Luomala ja Virtanen kommentoivat tyytyväisinä finaaliottelun päätteeksi.

Petankin pelisysteemi sai Valkeakosken pelaajilta kiitosta.
– Pelien taso nousi turnauksessa loppua kohti niin kuin pitääkin. Finaalissa olimme pitkään takamatkalla. Vasta 8-8-tilanteessa nousimme ensimmäistä kertaa johtoon, Luomala kertaa jännittävän finaalin vaiheita.

Pitkässä turnauksessa joukkueelta tarvitaan onnistumisia laajalla rintamalla.
– Tänään kaikki olivat hyviä vuorollaan, Virtanen kehuu joukkuekavereitaan.

Sattumaa turnauksen voitto ei todellakaan ollut. VAAO:n porukka kertoi nimittäin harjoitelleensa yhdessä kesän ajan viikoittain, kolmisen tuntia kerrallaan.
– Rutiinin myötä tulee varmuus suorituksiin, Luomala kertoo harjoittelun merkityksestä.
– Treenin lisäksi tärkeää on yhdessä oleminen. Samalla kun pelataan, jutellaan myös kaikesta muusta, opetustehtävissä työskentelevä Luomala alleviivaa ehkä sitä tärkeintä asiaa yhteisessä harrastuksessa.

VAAO:sta eläkkeelle jäänyt 82-vuotias Matti Virtanen nyökyttelee vieressä.
– Hieno linjaus oppilaitokselta, että olen saanut olla edelleen mukana.

Syy 3: liikunnan kipinä roihuamaan

– 40 vuoteen en ole kiekkoon koskenut ja kivaa oli kuin mikä!

Näin ihanasti kisakokemuksensa tiivistää Saimaan ammattiopisto Sampon Jonna Ruuskanen. Ruuskanen oli alun perin mukana tapahtumassa heittolajien toimitsijan roolissa. Mutta kun liikuntakipinä iskee, miksi tyytyä katselemaan sivusta. Niinpä Ruuskanen ilmoittautui ex tempore mukaan kiekonheittoon, keihääseen ja painonheittoon. Lajit olivat toki sikäli tuttuja, että Ruuskasen perheessä heittolajien harrastuneisuutta löytyy sekä puolisolta että tyttäreltä.

Ruuskanen oli ensimmäistä kertaa mukana SAKU ry:n kisatapahtumassa - mutta ei varmasti viimeistä. Kysymykseen ”miten tiivistäisit kisakokemuksen” ensiavun opettaja vastaa ytimekkäästi:
– Jatkoon! Ihmiset olivat täällä ystävällisiä. Kaikki juttelevat ja tapahtumassa on hyvä henki. Se on jopa isommassa roolissa kuin tulokset.

Saimaan ammattiopisto Sampon isännöimiä kilpailuja oli järjestämässä noin 40 Sampon työntekijää ja joukko opiskelijoita. Ensi vuonna toivottavasti mahdollisimman moni heistä on Jonna Ruuskasen tavoin mukana kisaajan roolissa Omnian järjestämissä kilpailuissa Espoossa.
– Kisojen järjestämisellä on yhteen hitsauttava vaikutus. Tällainen yhteinen tekeminen lisää yhteisöllisyyttä. On kiva nähdä työkavereita muissakin merkeissä kuin työtehtävissä, Ruuskanen kiittelee kisaviikonlopun kokemuksia myös järjestäjän näkökulmasta.

Katso kisakuvia Flickr-kuvagalleriassa (siirryt toiselle sivustolle)