Voimailulajit suosituimpia kamppailu- ja voimailupäivillä

Opiskelijoiden kamppailu- ja voimailulajien SM-kisat kokosivat 23. - 24.11. Tampereen Nääshalliin reilut 140 ammattiin opiskelevaa, lukiolaista ja korkeakouluopis-kelijaa ratkomaan mestaruuksia kahdeksassa lajissa: judossa, miekkailussa, nyrkkeilyssä, taekwondossa, painonnostossa, voimanostossa, toistovoimapunnerruksessa sekä supertotalissa.

Kisojen suosituin areena oli painonnostosali, jossa iso joukko voimailijoita liikutti rautaa toistovoimapunnerruksessa, painonnostossa, voimanostossa sekä supertotalissa. Ammattioppilaitoksista näkyvimmin esillä oli Pirkanmaan ammattiopisto, josta toistovoimapunnerrukseen oli koottu kymmenen osallistujan joukkue.

-Toistovoimapunnerrus on turvallinen ja helppo laji aloittaa. Lajia treenatessa näkyy myös kehitys nopeasti. Koulussa olemme yrittäneet opiskelijoita mukaan lajiin innostaa. Tavoitteena on ollut, että saisimme myös tyttöjä lajiin mukaan, kertoo erityisohjaaja Jukka Innanen Pirkanmaan ammattiopistosta.

Voimailunurkka rakenteilla
Innanen on järjestänyt opiskelijoille kahdentoista vuoden ajan kerhoja, joissa on harjoiteltu esimerkiksi voimailulajeja tai pelattu salibandya. Innanen uskoo, että jos innostajia oppilaitoksista löytyy, niin löytyy myös mahdollisuuksia ja osallistujia.                                                                                                                                 
-Uuteen yksikköön Ylöjärvelle olemme rakentamassa saliin itse voimailunurkkausta yhdessä metallialan opiskelijoiden kanssa. Aina ei vain löydy koulun sisältä innostajaa tai kannustajaa harrastuksiin. Itselleni on tärkeää, jos yhdenkin nuoren saan harrastamaan liikuntaa.

-Toistovoimapunnerrus poistaa myös salilla käymiseen liittyviä ennakkoluuloja. Lajissa korostuu henkinen kasvu ja luonteen kasvu isoksi, kannustaa Innanen kokeilemaan lajia.

Kaikkonen valmistautuu EM-kisoihin
Ammattiin opiskelevien painonnostokisan ykköseksi nosti Henri Kaikkonen. Suomen Urheiluopistolla, Vierumäellä, opiskeleva Kaikkonen viimeisteli kisassa samalla kuntoaan ennen ensi viikolla Israelissa käytäviä 20-vuotiaiden EM-kisoja. 77-kilon sarjassa kisaava Kaikkonen työnsi kisassa 107 kiloa ja tempaisi 139 kiloa. Sinclair-pisteissä Kaikkosen tulos oli kisan kovin.

-Tänään oli tavoitteena tehdä viimeiset maksimitreenit ennen EM-kisoja. Tuloksesta huomasi, että tänään ei ollut ihan huippupäivä. Viimeisillä lähdin kuitenkin nostamaan ennätyspainojani. Tempauksessa yritin 114 kiloa ja työnnössä 145 kiloa, kertoo Kaikkonen.

Kaikkonen on määritellyt tälle syksylle kaksi päätavoitetta. 20-vuotiaiden PM-kisoissa lokakuussa Kaikkonen otti voiton sarjassaan yhteistuloksella 259. EM-kisojen kilpailu käydään 3. joulukuuta.

-Vierumäellä opiskelen monimuoto-opiskeluna liikuntaneuvojaksi. Sen jälkeen jatkan ehkä opiskeluja liikuntapaikan hoitajaksi. Satsaan nyt urheiluun ja opintoja yhdistän urheilun ehdoilla mukaan, kertoo Kaikkonen suunnitelmistaan.

Sisukas nyrkkeilijä
Nyrkkeilykehään mukaan oli ilmoittautunut kuusi nyrkkeilijää, joista jokainen pokkasi sarjassaan mestaruuden. Kehään saatiin kaksi ottelua. Toisessa ottelussa oli vastakkain kaksi ensikertalaista, kun Jämsän ammattiopiston Juuso Linden (A 75 kg) kohtasi Oulun seudun ammattiopiston Aleksi Tiiron (B + 80kg). Linden voitti ottelun erätuomarin keskeytyksellä.

-Olen nyrkkeillyt vasta reilun vuoden verran. Ensimmäisestä ottelusta jäi hyvä fiilis. Lajista tykkään kovasti ja halu on päästä kilpakehiin ottelemaan. Parin viikon päästä olen tulossa tänne kisoihin uudestaan, kuvaa ottelun jälkeen tunnelmiaan Linden.

Linden harjoittelee Jämsän Kisailijoissa, jossa nyrkkeilyä treenaa kymmenisen urheilijaa. Valmentaja Markus Kopponen antaa tunnustusta erityisesti Lindenin harjoittelumotivaatiolle.

-Juuso on sisukas ja kova tekemään töitä. Tässä ottelussa nähtiin työn hedelmää. Ottelu oli tyypillinen ensimmäinen ottelu, jossa näkyi vähän yli-innokkuutta. Kova oli halu lyödä, arvioi Kopponen ottelua.
Kolmannet Opiskelijoiden kamppailu- ja voimailupäivät rakennettiin SAKU ry:n, Koululiikuntaliiton, Opiskelijoiden liikuntaliiton sekä lajiliittojen yhteistyönä.  

Kuvagalleria

Tulokset