Saarenpää taituroi harmonikalla

Oulaisten ammattiopiston Jari Saarenpään SAKUstars-kulttuurikilpailujen akustisten soittimien kisalavalle houkutteli opinto-ohjaaja Paula Jaakkonen. Kilpailu sopi Saarenpään aikatauluun hyvin, kun kesällä taituria odottaa Kultaisen Harmonikan eli viihdeharmonikan-soiton Suomen mestaruuskilpailu. Loppukilpailussa Ikaalisissa kuullaan heinäkuussa kuutta soittajaa.
Saarenpää on kokenut kilpailija. Ikaalisissa hänet on valittu kahteen kertaan pelimannimestariksi ja lisäksi hän on voittanut Pohjoiskalotin harmonikkamestaruuden.
– Olen soittanut kaksitoista vuotta. Kun isä soitti harmonikkaa, niin sen jälkeen nostin soittimen sängyn päälle ja jatkoin sillä soittoa, kunnes sain oman soittimen. Harjoitteluun kuluu aikaa vaihtelevasti. Soittotunneilla käyn Kokkolan konservatoriolla Raimo Vertasen ohjauksessa, kertoo Jari Saarenpää.
– Soitto kulkee koko elämässä mukana. Kun soitto onnistuu, niin on hienoa nähdä, kun yleisökin siitä nauttii.

Harrastukset voimavarana
Oulaisista ei kisoihin vielä muuta joukkuetta saatu mukaan. Opettaja Paula Jaakkonen uskoo, että kisamatka voi olla päänavaus isommankin joukkueen mukaantuloon.
– Jos se minusta on kiinni, niin nyt saatiin kisoihin pää auki. Koulussa ollaan ehkä liikaakin kiinni ammatillisissa asioissa. On hyvä nostaa esille myös taitoja, joita tarvitaan opintojen päälle. Hengentaidot ovat yhtä tärkeitä tukea. Saada nuorille viestiä, että on monta, hyväksyttävää tapaa ilmaista itseään, kuvailee Jaakkonen.
– Jari on soittaja, jolla on tekniikka hallussa. Hänen ei tarvitse näppäimistöä katsoa. Soitto tulee Jarilta luonnostaan. Jari on esiintynyt myös monissa koulun juhlissa ja välillä soitto on piristänyt tavallista koulupäivääkin ruokalassa.
Akustisten soittimien sarjassa nähtiin hienotasoinen kilpailu, jossa voittoon soitti Risto Alastalo Pohjois-Karjalan ammattiopistosta, toiseksi sijoittui Arthur Kolehmainen Pirkanmaan ammattiopistosta ja kolmanneksi Jari Saarenpää.