Laine tähtää nyrkkeilyssä pitkälle

SAKU ry:n juhlavuoden opiskelijaliikunnan päätapahtumassa testattiin voimia myös kamppailulajeissa. Kamppailupäivässä mestareita haettiin nyrkkeilyssä, sotilaspainissa ja sotilaspenkkipunnerruksessa. Lajeista suosituin oli nyrkkeily, jossa kehää varten Jämsän lukiolle punnitukseen saapui 16 nyrkkeilijää. Otteluita päivän aikana iskettiin kuusi.

 
Yksi tulevaisuuden nyrkkeilylupauksista nähtiin B-junioreiden sarjassa. Porin ammattiopiston Riku-Matti Laine otteli turnauksessa 20. ottelunsa. Turnauksessa Laineelle ei omasta sarjasta vastustajaa löytynyt, mutta vastustaja saatiin A +91 sarjan Tampereen ammattiopiston Toni Selinistä. Laine oli ottelussa parempi tuomariäänin 3 - 0. Mestaruus Laineelle merkittiin B +80 -sarjasta.
 
-Ottelufiilis oli ihan hyvä, vaikka kaikki ei mennytkään ihan nappiin. Iskut jäivät vähän vajaiksi, arvioi Laine otteluaan.
 
Laine on vasta 16-vuotias, mutta ensi keväänä hänet nähdään jo miesten otteluissa. Seuraavaksi tähtäimessä ovat joulukuun alussa turnaus Riikassa sekä miesten SM-kisat maaliskuussa. Jos matseissa pystyy hyviä näyttöjä antamaan, niin ovet voivat avautua myös A-junioreiden PM- ja EM-kisoihin ensi vuonna.
 
-Rikulla on sarjaan hyvä ulottuvuus. Hän pystyy hyvin väistämään ja torjumaan iskuja, eikä ota vapaalyöntejä vastaan. Kun on hyvä koskemattomuus, niin häntä uskaltaa myös kilpailuttaa, kuvaa valmentaja Lasse Seppälä.
 
Urheilu ja opinnot sopivat yhteen
 
Nyrkkeilyharjoittelun Riku-Matti Laine on aloittanut 8-vuotiaana kuntonyrkkeilyssä. Poriin muutto ja siirtyminen Porin NMKY:n riveihin 10-vuotiaana vahvistivat lajivalintaa.
 
-Isän setä oli nyrkkeilijä. Salille mentiin, kun isä kysyi, että mennäänkö kokeilemaan lajia. Lajissa kiehtoo se, että pääsee ottamaan toisesta mittaa.
 
Laine opiskelee Porin ammattiopistossa levyseppähitsaajaksi. Urheilun ja opintojen yhdistämistä on helpottanut valinta Satakunnan urheiluakatemiaan. Akatemia mahdollistaa päivittäisen harjoittelun lisäksi toisen harjoittelukerran aamuihin 2 - 3 kertaa viikossa.
 
-Opiskelun ja urheilun yhdistäminen onnistuu ihan hyvin. Kauheasti ei auta jäädä opinnoissa jälkeen. Nyrkkeilyharkat kun eivät koulussa auta.
 
Jännitys häviää kehässä
 
Lasse Seppälä kuvaa nyrkkeilyn vaativan tietynlaista kilpailuviettiä. Silti matseissa tärkeintä on oman itsensä voittaminen. Kehittyminen lajissa vaatii pitkäjänteistä ja kärsivällistä työtä.
-Vielä ollaan ihan uran alussa. Varovasti viedään uraa eteenpäin, eikä liian hätiköiden, kertoo Lasse Seppälä.
 
Riku-Matti Laine kuvaa, että kehään on mentävä nöyränä. Jännitystäkin ennen ottelua on aina ilmassa, mutta hyvin keskittymällä ajatukset pidetään kasassa.
 
-Puoli tuntia ennen matsia jännitys nousee, mutta silloin on ajatukset pidettävä kasassa. Jännitys menee ohi, kun pääsee kehään. Sieltä ei enää karkuun pääse, naurahtaa Laine.
 
Tulokset: Nyrkkeily