Koulutuksesta taitoja tutoreille

Sastamalan koulutuskuntayhtymän asuntolatutorien koulutukseen osallistui opiskelijoita sekä Vammalan, Karkun että Kokemäen toimipisteistä. Koulutus oli osa harrastustoiminnan tutoreiden kolmiosaista koulutusta, jonka toisen osa-alueen aiheena on tapahtuman järjestäminen. Viime vuonna koulutukset aloittaneet Janita Viitanen, Anni Saarinen ja Jenna Koskinen ovat ehtineet jo testata taitojaan tapahtumien järjestämisessä.

-Järjestimme Karkussa viime keväänä koulun nurmikkoalueella asuntolaillan, jossa paistettiin lettuja ja makkaraa. Lisäksi ohjelmassa oli leikkejä ja lauluja, kertovat Karkun tapahtumaillasta lähihoitajaopiskelijat Janita Viitanen ja Jenna Koskinen.

-Meillä tutorit ovat järjestäneet leffailtoja. Muuten olen ollut mukana esittelemässä koulua peruskoululaisille ja avoimien ovien päivässä. Nyt järjestämme kahdet pikkujoulut. Ekavuotisten pikkujoulut ovat kouluaikana ja muiden koulun jälkeen. Ekavuotisten pikkujoulu on koulupäivänä, jotta saisimme kaikki paikalle ja samalla ryhmäytettyä joukkoa, kertoo Kokemäellä eläintenhoitajaksi opiskeleva Anni Saarinen.

Rohkeus saa muitakin rohkaistumaan
Opiskelijoiden mukaan innostaminen yhteisiin tapahtumiin ei ole aina helppoa. Omaan huoneeseen voi olla helpompi jäädä kuin lähteä koulupäivän jälkeen liikkeelle.

-Karkku on tosi pieni paikka, eikä siellä tule lähdettyä melkein minnekään. Omassa solussa tottuu omaan ryhmään, eikä sieltä tule ainakaan yksin lähdettyä liikkeelle.  Välillä on käyty raahaamassa soluista mukaan ensin kaverit, jotka sitten ovat saaneet muitakin kavereita liikkeelle, kuvailee Janita Viitanen.

-Kun muutamia saataisiin kunnolla heittäytymään mukaan, niin sitä suurempi joukko saataisiin paikalle. Se, ettei osallistuta, voi olla myös ujoutta, lisää Anni Saarinen.

Testissä tapahtumapäivä
Sastamalan koulutukseen kuului sekä tapahtuman järjestämisen teoriaa että käytäntöä. Ensimmäisenä päivänä virittäydyttiin toisen päivän ohjelman järjestämiseen. Toteutusta varten ryhmä jaettiin neljään ryhmään, joiden tehtävänä oli organisoida ryhmälle vaellus, joukkuelajeja, improvisaatiota sekä aloitusseremonia ja palkintojenjako.

Tapahtumapäällikön tehtävänä oli pitää päivän koko ohjelma kasassa.
-Eilisestä olin vähän negatiivisella mielellä, mutta tänään kaikki tapahtumat onnistuivat hyvin. Ihmiset lähtivät juttuihin hyvin mukaan. Ensimmäisen koulutuksen jälkeen minulla oli tosi suuret odotukset, jotka tämä päivä pelasti, Janita Viitanen kertoo.

-Täältä sai tosi hyviä vinkkejä muista kouluista. Niitä on kiva lähteä kokeilemaan, Anni Saarinen arvioi.

Tuleviin koulutuksiin kaikilla nuorilla naisilla oli sama toive.
-Iltaan olisi mahtunut enemmän yhdessäoloa. Nyt olimme kaikki aika hajallaan majoittuneina ympäri taloa, ja väki hajaantui tuttuihin ja niihin 24/7 kuppikuntiin.  On vaikea mennä itsekseen eri kuppikuntiin mukaan.
 

Koulutuksesta lisäpotkua
Tutoreiden tukena oppilaitoksissa toimivat harrastustoiminnan koordinaattorit. Vammalan ammattikoululta koulutukseen osallistui asuntolanohjaaja Jaana Heino, joka näkee tutoreiden toiminnan tosi tärkeänä.

-Meidän tutorit ovat aktiivisia. Tutorit muun muassa organisoivat illanviettoja, pitävät Kellaritilaa tarvittaessa apuna auki ja järjestelevät liikuntasaliin porukalla pelaamista. Tutoreita toimii meillä asuntolatoiminnassa kuuden opiskelijan porukka, joista muutama on tosi aktiivinen.

-Aina kun on oltu koulutuksessa, niin tulee ajatuksia, että tätä pitäisi kokeilla tai pelata. Koulutukset piristävät toimintaa, uskoo Jaana Heino.
SAKU ry järjestää harrastetutoreille kolmiosaista koulutusta. Tarjolla on sekä valtakunnallisia ja kaikille avoimia koulutuksia että räätälöityjä tilauskoulutuksia omassa oppilaitoksessa tai yhteistyössä lähialueen oppilaitosten kanssa.

Kuvagalleria