Hyvinvointipäivillä voimaannuttiin arjen työhön

Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät kokosi tasan sata hyvinvoinnin rakentajaa Vierumäelle 2.-3. joulukuuta. Päivien aikana saatiin tiukkaa tietoa, käytännön ideoita ja vinkkejä sekä koottiin hyvää materiaalia kassit täyteen – kerättiin siis voimia arjen työhön!

Passiivinen elämäntapa
näkyy ennusteissa

Hyvinvointipäivien aluksi osallistujat pääsivät kuulemaan opetusneuvos Matti Pietilän tervehdyssanat Opetushallituksesta. Puheenvuoro osoitti konkreettisesti sen, kuinka suurien kysymysten äärellä ollaan, kun puhutaan nuorten hyvinvointiin satsaamisen tärkeydestä ja ajankohtaisuudesta.

– Ensimmäistä kertaa olen päättänyt aloittaa puheenvuoroni negatiivisilla asioilla. Kun katsotaan viimeisiä tutkimustuloksia USA:sta, niin ensimmäistä kertaa maassa ollaan tilanteessa, jossa vanhemmat elävät kauemmin kuin lapsensa. Syynä tähän on passiivinen elämäntapa.

Pietilä muistutti, että passiivisen elämäntavan vaikutukset näkyvät tietysti myös meillä esimerkiksi ylipainoisuuden lisääntymisenä. Hyvinvoivan toimintakulttuurin rakentamisen tueksi on tehty ammatillisessa koulutuksessa kuitenkin viime vuosina paljon työtä. Huolenaiheet on huomioitu muun muassa ammattitaitoa täydentäviä tutkinnon osia, elinikäisen oppimisen avaintaitoja ja ammattiosaajan työkykypassia suunniteltaessa.

Ideariihi jatkui yöhön

Oulun seudun ammattiopistosta hyvinvointipäivillä olivat mukana ensimmäistä kertaa opiskelijatoiminnan ohjaajat Laura Paaso ja Sanna Virtanen-Laitari. Hyvinvointipäivien torilta kasseihin oli kertynyt runsaasti hyödynnettävää materiaalia sekä luennoilta ja työpajoilta uusia ajatuksia.

– Työkykypassi on avautunut täällä aivan uudella tavalla. Aiemmin olen mieltänyt sen vain liikuntapassina. Kokonaisuudessa on kuitenkin paljon muitakin mahdollisuuksia. Aion nyt meillä soluttautua siihen kaikkeen jo tehtyyn hyvään työhön ja laajentaa toimintatapaa. Markkinoida passia laajempana kokonaisuutena, kertoo Virtanen-Laitari.

Paaso pääsi hyvinvointipäiville mukaan heti toisena työpäivänään. Paaso odottaa monen päivien aikana saadun idean jäsentyvän oman työnkuvan hahmottuessa.

– Tiedonjyväsiä on kertynyt mukaan hirveästi. Täällä on päässyt luomaan suhteita. On helpompi ottaa yhteyttä, kun on jo tutustunut ihmisiin.

Työparilla on tapaaminen esimiehensä kanssa heti perjantaina. Paluumatkalla lentokoneessa on vielä hyvä aika jäsentää strategiat päivien annista kohdalleen.

– Meillä oli gaalaillan jälkeen vielä monen tunnin aivoriihi yöpaidat päällä. Pulputimme innoissamme suunnitelmia kasaan. Palaveria ennen pitäisi kaikkeen vielä löytyä punainen lanka, jotta esimieskin saisi ideoistamme kiinni, kuvaavat innostustaan Paaso ja Virtanen-Laitari.

Kysyntä ja tarjonta kohtasivat

Ensimmäinen seminaaripäivä keskittyi yhdessä luentosalissa opiskelijoiden hyvinvoinnin ja toisessa henkilöstöteeman ympärille. Toisena päivänä osallistujat jalkautuivat eri työpajoihin ja hyvinvointitorille. Kuhinasta ja keskusteluista näki, että henkilöt ja asiat kohtasivat torilla toisensa.

– Tämä on ollut hyvä markkinointikanava kertoa meidän toiminnasta. Kysyntä ja tarjonta tuntuvat kohdanneen hyvin pöydän ääressä, kertoo Heli Vaija Terveys ry:stä.

Terveys ry:ltä löytyy runsaasti ammatilliseen koulutukseen sopivaa materiaalia. Torilla esiteltiin esimerkiksi Selvä peli liikenteessä -koulutusta ja Rytmiä elämään -peliä.

– Haluamme kehittää yhteistyötä edelleen. Torilla kohdatuista osa ei ollut kuullutkaan yhteistyön mahdollisuuksista, mutta mukana oli niitäkin, joiden kanssa yhteistyö on jo vakiintunut. Esimerkiksi Selvä peli -koulutus on liikenneopettajan toteuttama kokonaisuus tilastoissa negatiivisesti loistaville ikäryhmille. Rytmiä elämään -peli ohjaa taas vuorokausirytmistä kiinnisaamiseen.

Liikuntaa ja taidetta

Hyvinvointipäivillä verkostoituminen jatkui iltaan asti ja päivien ohjelmaan mahtuu aina myös omasta kunnosta ja hyvinvoinnista huolehtimista. Luentojen jälkeen nautittiin Vierumäen tarjoamista monipuolisista liikuntamahdollisuuksista. Liikuntatarjottimelta sai valita jumppaa, palloilua, ammuntaa tai golfia testattavaksi.

Illan huipensi SAKUstarojen kulttuurigaala täynnä musiikkia, lausuntaa, näytelmää ja sirkusta. Tunnelmasta toiseen siirtynyt kokonaisuus oli hieno osoitus nuorten osaamisesta ja säteilystä. Toivottavasti hyviä tunnelmia, energiaa ja rohkeutta saadaan päiviltä mukaan myös arkeen.

Katso kuvia tapahtumasta: yksittäiset kuvat tai slideshow.