Hyvinvointipäivillä kurotettiin muutoksen pyörteistä kohti mahdollisuuksia

Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivillä keskityttiin 3. - 4.12. oppilaitoksissa käynnissä oleviin muutoksen pyörteisiin ja hyvinvoinnin lähteisiin. Tampereella järjestetyssä seminaarissa riitti moniammatillista osaamista, kun lähes 160 osallistujaa pohti muutoksiin liittyviä kysymyksiä ja ratkaisuja. 
 
Keskiviikon teemat olivat kaikille yhteisiä. Päivän puheenvuoroissa pureuduttiin uudistuviin opetussuunnitelmiin, opiskeluterveydenhuollon kehittämiseen sekä oman ja yhteisön työhyvinvoinnin edistämiseen. Torstaina osallistujat pääsivät valitsemaan neljästä pajasta omansa. Työpajojen aiheina olivat työkyvyn ylläpitämisen, liikunnan ja terveystiedon opetus, opiskeluhuollon käytännöt, ryhmäilmiöllä työ- ja opiskelurauhan vahvistaminen sekä hanketulokset arjen käytäntönä. 
Oulun seudun ammattiopiston opettaja Juha Saarikoski osallistui läpäisyhankkeiden hyviä käytäntöjä koonneeseen pajaan. Työpajassa hankkeiden tuotoksiin tutustuttiin tiivistetysti sekä saatiin arvokasta palautetta ja ideoita omaan tekemiseen. Pajassa esiteltiin kaikkiaan yksitoista hyvää käytäntöä.
 
-Aivan loistavia ajatuksia tuli esille. Juuri näin hyviä käytäntöjä tulisi jakaa. Vaikka hyviä verkkomateriaaleja on olemassa, niin arjen kiireessä ei vaan ehdi surffailla ja etsiä. Hyvin tuli esille myös se, että samojen haasteiden kanssa sitä kuitenkin toimitaan. Ei sillä ole erityistä merkitystä, onko oppilaitos pieni vai iso tai sijaitseeko se pääkaupunkiseudulla vai pienemmällä paikkakunnalla.
 
Oman toiminnan peilaamista
Seminaarin parhaaseen antiin Juha Saarikoski nosti paneelikeskustelun, jossa käsiteltiin myönteistä ajattelua yhteisön voimavarana. Paneelissa myönteisen ajattelun sanansaattajina toimivat kasvatusohjaaja Jussi Madetoja, rehtori Maria Korpi, oppilaitospappi Sanna Uusitalo sekä kansanedustaja Sofia Vikman
-Lavalla nähtiin hieno paneelikeskustelu, jonka osanottajat olivat taustoiltaan erilaisia ja toivat monia näkökulmia keskusteluun. Tätä voisi hyödyntää omalla työpaikalla myös kokoustyyppisesti, jotta vähän erilaisia näkökulmia saataisiin esille, kaavailee Saarikoski.
 
-Työhyvinvointi asiana houkutteli tänne seminaariin mukaan. Täällä on päässyt peilaamaan omaa toimintaa muiden toiminnan kanssa. Arvioimaan, tuntuuko joku asia piikkinä lihassa ja mitä arjessa voisi tehdä toisin.
 
Avoimia kysymyksiä
Opiskeluhuollon pajassa uusi opiskeluhuoltolaki herätti runsaasti keskustelua. Jyväskylän ammattiopiston Marita Räisäsen saivat seminaariin paikalle jo perinteet. Kun kuraattoripäivät huomioidaan mukaan, niin Räisänen on ollut päivillä mukana yhteensä kahdeksan kertaa. 
 
-Keskustelu uudesta opiskeluhuoltolaista käy kuumana ja tietoa janotaan lisää. Asiat ovat kuitenkin avoimena ja edelleen auki. Paras anti täällä on kohdata saman työn ääressä olevia ja päästä vaihtamaan ajatuksia. On ollut hyvä kuulla, miten eri paikoissa lakia peilataan, toteutetaan ja ratkaistaan siihen liittyviä kysymyksiä. 
 
-Haluaisin vastata, että päivien jälkeen olisi jotenkin maltillisempi mieli lain suhteen, mutta näin ei kuitenkaan ole. Toisaalta maailma taas aukeni käytössä olevista eri systeemeistä. Osassa oppilaitoksia on saatu myös hyviä ratkaisuja aikaan. Ja opiskelija on edelleen työssä keskiössä, Räisänen arvioi. 
 
Kuraattoripäivien siirtyminen hyvinvointipäivien yhteyteen saa Räisäseltä varovaisen myönteisen arvion. Omissa kuraattoripäivissä ja moniammatillisissa hyvinvointipäivissä on molemmissa omat, hyvät puolensa. 
 
-Yhteinen aika porista välillä vähän muutakin kuin ammatillista asiaa on tärkeää. Moniammatillisuus myös näkyy keskusteluissa. Toisaalta kuraattoripäivillä opiskeluhuollon asioihin päästiin kiinni jotenkin tiiviimmin ja syvemmin. Yhteisistä, moniammatillista päivistä on vielä aika lyhyt kokemus. 
 
Uskoa unelmiin
Kahden päivän seminaari päättyi paneelikeskusteluun, jossa Jussi Madetoja, Maria Korpi, Sanna Uusitalo ja Sofia Vikman kannustivat seminaariosallistujia omaan ja opiskelijoiden myönteisen ajattelun tukemiseen. Puheenvuorossa valettiin uskoa, että myönteinen ajattelu on tarttuvaa, jos sille antaa mahdollisuuden.
 
-Myös myönteinen asenne tarttuu ja leviää. Negatiivisella asenteella on viruksena vain lyhempi itämisaika. On tärkeää muistaa kiinnostua, kuunnella, kannustaa ja olla kiitollinen kohtaamisista. Pitää saada uskoa unelmiin ja unelmointiin. Eikä elämästä tarvitse tehdä suurta menestystarinaa, vähempikin hyvään elämään riittää, kiteyttää Uusitalo ohjenuoriaan myönteiseen ajatteluun.