Hyvinvointi virtasi 71 ammattioppilaitoksessa

SAKU ry:n ammatilliseen koulutukseen koordinoima Hyvinvointivirtaa ammatilliseen koulutukseen -teemaviikko jatkaa kasvuaan. Tänä vuonna tapahtumia järjesti kaikkiaan 27 koulutuksen järjestäjää jopa 71 ammattioppilaitoksessa. Koulutuksen järjestäjiltä saadun tiedon mukaisesti opiskelijoita tapahtumiin odotettiin osallistuvan 20 000.

Osassa oppilaitoksia painotettiin tiettyjä ajankohtaisia teemoja tietyille ryhmille, osassa tavoiteltiin koko oppilaitoksen väkeä suurissa tapahtumissa. Koulutuksen järjestäjä -kohtaisesti tapahtumien osallistujamäärät vaihtelivat sadasta opiskelijasta useaan tuhanteen opiskelijaan.

Liikuntaneuvojat testasivat toiminta- ja työkykyä
Hyvinvoinnin teemapäivät nostavat pohdittavaksi opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimisen, kokoavat oppilaitoksen toimijoita ja tuottavat hyvinvointia koko oppilaitokseen. SAKU ry koordinoi teemaviikolle kahta toimintakokonaisuutta: Sport and Stars -harrastustoiminnan teemapistettä sekä Varalan Urheiluopiston liikuntaneuvojaopiskelijoiden toteuttamaa toiminta- ja työkyvyn testipistettä.

-Testipisteiden sisällöt vähän vaihtelivat eri paikoissa, mutta opiskelijoilta testattiin esimerkiksi selkärangan ja olkanivelen liikkuvuutta, lihaskuntoa ja tasapainoa ja kehon koostumusta. Testien yhteydessä opiskelijoille kerrottiin hyvinvointiin liittyvistä asioista ja annettiin testien pohjalta tarvittaessa neuvontaa, kertoo liikunnanopettaja Katja Laaksonen Varalasta.

-Opiskelijat ottivat testit hyvin vastaan. Opettajiltakin tuli palautetta, että toimi tosi hyvin, kun tietoa tulee vertaisohjaajilta. Meidän opiskelijoille se oli hyvä oppimisen paikka, kun sisältöjä ja asioiden ulostuontia pääsi ryhmille toteuttamaan useampaan kertaan. Testejä suorittaneet opiskelijat toteuttivat samalla liikuntaneuvonnan näytön.

Liikuntaneuvojien testipisteille opiskelijat pääsivät osallistumaan kahdeksassa ammattioppilaitoksessa. Sport and Stars -esittelypiste aktivoi puolestaan yhdessätoista ammattioppilaitoksessa. SAKU ry:n ja Varalan lisäksi teemaviikolle valmiita kokonaisuuksia suunnittelivat tapahtuman yhteistyökumppaneina Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Nuorten Akatemia ja Väestöliitto.

 

Köydenvetokisa innosti Kankaanpäässä
Sataedun Kankaanpään toimipisteellä järjestettiin teemaviikkoon liittyviä tapahtumia koko viikon. Ohjelmassa oli mukana muun muassa lastensuojelukoulutus, elokuvailta, köydenvetoa, esikoululaisille järjestetty teemapäivä ja musiikkiesityksiä.  Liikunnanopettaja Teemu Mantere vastasi köydenvetokisan järjestelyistä.

-Meillä oli kisassa mukana kuusi ammattialajoukkuetta, jotka kisasivat kaikki kaikkia vastaan periaatteella. Köydenvetokisa oli tosi suosittu ja köyttä vedettiin pihalla tosissaan. Joukkueet olivat niin tasaväkisiä, että voimalajissa mentiin välillä jopa kestävyyskisan puolelle.

-Ehdottomasti kannattaa lähteä tällaisia tapahtumia järjestämään. Yhteiset tapahtumat piristävät sekä opiskelijoiden että oppilaiden arkea. Plussaa ovat tapahtumat, jotka lähentävät opiskelijoita ja opettajia. Ensi kertaan ideoitiin jo, että opettajat lähtevät mukaan ainakin haastamalla kisan voittaneen joukkueen, suunnittelee Mantere.

Jos köydenvetokisa on oppilaitoksessanne vielä toteuttamatta, niin vielä ehtii. Köydenvetokisa starttasi samalla SAKU ry:n Ammattiosaajan liikuntavuosi -kokonaisuuden, jolla halutaan kannustaa opiskelijoita liikkeelle koko lukuvuoden ajan. Köydenvetokisaan ehtii osallistua lokakuun ajan. Suomen vahvin ammattiala -kisan voittaja julkistetaan SAKU ry:n sivuilla viikolla 44.

Kuva: Sataedu/Juha Levonen