Ensikertalainen yllätti tansanialaisessa jalkapallossa

Tansanialaisen jalkapallon lopputurnaus pelattiin 24.1. Jämsän ammattiopiston nuoriso- ja vapaa-ajan opiskelijoiden isännöiminä. Jämsässä Vitikkalan koulun lisäksi peliareenana oli Paunun koulu, mikä mahdollisti otteluiden pelaamisen isoilla kentillä.

Pelien pelaaminen isolla kentällä todettiin hyväksi ratkaisuksi, kun isommalla kentällä syöttöpeli ja pelaajien taidot pääsivät paremmin esille. Hyvien järjestelyiden lisäksi kiitosta pelien jälkeen saivat tuomarit, joilla ottelut säilyivät koko ajan tarkasti hallussa.

Tuuletukset kertoivat voiton arvosta
Alkupelien jälkeen välieriin nousivat Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto, KAO 2 Kainuun ammattiopistosta, FC Pihkapallit Haapajärven ammattiopistosta sekä Jäwa 10 Keudasta. Välieräpeleistä tiukempi oli VAA -KAO2-ottelu, jossa ratkaisua haettiin viimeisille minuuteille asti. Lopulta viime vuoden hopeamitalisti VAAO joutui taipumaan pronssiotteluun.

Ottelun jälkeen kainuulaisten riemu oli suuri.  Tyytyväisyyttä tulokseen kuvaa ottelusta puhelimitse kerrottu raportti, jossa peli nostettiin arvoasteikossa vuosisadan voitoksi! Yksi voiton varmistajista oli Joni Kortelainen, jonka maaliin ei pallo ottelussa päässyt kertaakaan.

-Aika tiukka peli oli. Lähellä oli maali monta kertaa, mutta selvittiin ja voitettiin peli. Meistä ei kukaan pelaa jalkapalloa, mutta kaikki harrastavat muita lajeja.

Maalivahtina saa hyvin peliaikaa
Kainuun ammattiopiston joukkue valikoitui lopputurnaukseen oman ammattiopiston karsintojen kautta. Kainuussa lopputurnauspaikkaa havitteli karsinnoissa kymmenen ammattialajoukkuetta. Ensimmäisen vuoden sähköalan luokka hallitsi Kainuun karsintaturnausta.

-Suurin osa tästä joukkueesta on samalla luokalla. Turnauksen jälkeen saatiin kuitenkin kuulla, että täällä pitää joukkueessa olla vähintään kolme tyttöä, eikä meillä ole luokalla kuin yksi. Avuksi saatiin eläintenhoitajiksi opiskelevia tyttöjä. Täällä on ollut kovempi taso kuin omassa turnauksessa.

-Olen pelannut aiemmin yhdeksän vuotta jalkapalloa, mutta silloin en ollut maalissa koskaan. Nyt olen ollut välillä eri lajeissa maalissa, kun kukaan muu ei sinne mene. Maalissa saa kuitenkin pelata pidemmän aikaa, kuvailee maalivahtina olon hyviä puolia Joni Kortelainen.

Kannustus vie äänen
Finaalipeli oli uusien mitaliehdokkaiden näytön paikka, kun toisessa välieräpelissä kainuulaisten vastustajaksi varmistui Haapajärven ammattiopisto. Joukkueenjohtajana toiminut opinto-ohjaaja Pertti Kuosmanen oli opiskelijoidensa otteista innostunut.

-Olimme tänä syksynä salibandyn aluekarsinnoissa, mutta muuten en tiedä, että meiltä olisi aiemmin mihinkään osallistuttu. Joukkue ei ole kertaakaan yhdessä pelannut. Viimeisenä ilmoittautumispäivänä sain metsäalan opiskelijoilta nuotiolta soiton, että nyt on saatu porukka houkuteltua mukaan. Joukkueessa on maa- ja metsäalaa opiskelevia poikia sekä hevostaloutta opiskelevia tyttöjä.

-En unelmissakaan olisi uskonut, että olemme mitalipeleissä tai finaalissa mukana. Opiskelijoita houkuttelin, että mennään pelaamaan ja viettämään mukava päivä. Tänne kyllä uskaltaa tulla sellaisena kuin on. Uskon, että tästä jää kipinä tulla uudestaan. Fiilis on ollut niin hyvä, että tässä itseltäkin lähtee ääni kannustamisesta.

”Mukava jätesäkkipeli”
Tasaisuus jatkui myös finaalipelissä, jossa ensimmäisen erän jälkeen lukemat olivat tasan 0 - 0. Ottelun ainoa maali syntyi toisessa erässä, kun Anni Lohvansuu varmisti maalillaan vajaan kolmen minuutin pelin jälkeen 2 - 0 voiton Haapajärvelle. Tansanialaisessa jalkapallossa tytön tekemä maali on aina kahden maalin arvoinen.

-Ai miten lähdin mukaan? No, meidän opo pakotti. Ihan mukavaa peleissä on ollut. Joukkueet ovat hyvätasoisia. Jotkut pelaavat ihan tosissaan ja jotkut eivät niin tosissaan. Meillä on hyvä joukkue, jossa on hyvä yhteishenki ja kaikki ovat kavereita keskenään, hymyilee Anni Lohvansuu.

-Tansanialainen jalkapallo on kiva jätesäkkipeli. Tätä kyllä tytötkin tohtii tulla pelaamaan. Hyvin täällä pärjää mukana. Täällä on ollut mukavaa, ja eipä tarvitse ainakaan mennä oppitunnille, lisää Lohvansuu.