Edustajat haussa SAKU ry:n opiskelijaparlamenttiin

Keväällä 2013 kokoontui ensimmäistä kertaa SAKU ry:n Kulttuurin, liikunnan ja hyvinvoinnin opiskelijaparlamentti. Opiskelijaparlamentti muodostuu SAKU ry:n jäseninä olevien koulutuksien järjestäjien opiskelijaedustajista. 
Opiskelijaparlamentin tavoitteena on saada opiskelijoiden ääni entistä paremmin kuuluville SAKU ry:n järjestämässä opiskelijoiden kulttuuri-, liikunta- ja hyvinvointitoiminnassa. Ajatuksena on saada opiskelijat entistä vahvemmin mukaan ideoimaan ja kehittämään toimintaa.
 
Opiskelijajäsen hallitukseen mukaan
Ensimmäisessä opiskelijaparlamentissa keskusteltiin vilkkaasti SAKU ry:n opiskelijatoiminnan näkymisestä ja siihen osallistumisen mahdollisuuksista eri koulutuksen järjestäjillä. Ääripäinä osassa oppilaitoksia tapahtumia markkinoidaan julisteilla ilmoitustauluilla ja osassa tiedotetaan, aktivoidaan ja kannustetaan osallistumaan. SAKU ry:n yhteyshenkilöiden edelleen aktivoimista ja sitä kautta tiedonkulun varmistamista pidettiin tärkeänä tehtävänä. Tähän haasteeseen vastataan muun muassa tänä vuonna starttaavilla alueellisilla yhteyshenkilöiden koulutuksilla.
 
Opiskelijaparlamentissa esitettiin opiskelijajäsenen valitsemista mukaan SAKU ry:n hallitukseen. Opiskelijaparlamentin työryhmä valitsi syksyllä keskuudestaan SAKU ry:n hallitukseen opiskelijajäsenen, jolla on kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeus. Ensimmäisenä opiskelijajäsenenä on tämän lukuvuoden ajan toiminut Katri Tirkkonen Kainuun ammattiopistosta. 
 
Opiskelijat pääsivät vaikuttamaan myös lajivalikoimaan. Edustajien ehdotuksen mukaisesti ammattiosaajan liikuntavuoden uudeksi lajiksi valittiin mobiilipeli Jungle Race. 
 
Opiskelijaparlamentin tehtävänkuva on suunniteltu yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. SAKU ry:n hallituksen hyväksymät tehtävät opiskelijaparlamentille ovat seuraavat: kulttuuriasioiden esilletuonnin edistäminen, liikuntamahdollisuuksien edistäminen, hyvinvointia edistävien asioiden esille tuominen, tiedotuksen varmistaminen opiskelijakunnille ja yhteyshenkilöille, palautteenanto SAKU ry:n opiskelijatoiminnasta sekä yhteistyö opiskelijajärjestöjen kanssa.
 
Edustajien valinta on käynnissä
Opiskelijaparlamentti tarjoaa opiskelijoille aitiopaikan ideoida ja vaikuttaa SAKU ry:n järjestämään opiskelijatoimintaan.  Seuraava opiskelijaparlamentti kokoontuu SAKUstars-kulttuurikilpailujen yhteydessä 1. huhtikuuta Vaasassa. Edustajien nimeäminen on parhaillaan käynnissä, ja koulutuksen järjestäjän tulee ilmoittaa edustajansa 28. helmikuuta mennessä. 
 
Koulutuksen järjestäjät valitsevat opiskelijaedustajat yhteistyössä opiskelijakuntien kanssa. Edustaja voidaan valita esimerkiksi opiskelijakunnan hallituksesta tai edustajaksi voi valikoitua opiskelija harrastuneisuutensa tai kiinnostuksensa perusteella. Valitulle edustajalle voi halutessaan valita myös varahenkilön. Saman edustajan voi valita yhdeksi tai useammaksi kaudeksi. 
 
Opiskelijaparlamentti kokoontuu kerran vuodessa. Parlamentin edustajista valitaan opiskelijaedustaja SAKU ry:n hallitukseen sekä tarvittaessa pienempi työryhmä, joka kokoontuu 1 - 2 kertaa lukuvuodessa asioiden valmisteluun. Koulutuksen järjestäjä vastaa opiskelijaparlamenttitoimintaan osallistuvan opiskelijan kuluista. 
 
Opiskelijaparlamentti Vaasassa
Opiskelijaparlamentti kokoontuu 1.4.2014 Vaasassa klo 10.00. Opiskelijan nimeäminen toimii samalla ennakkoilmoittautumisena opiskelijaparlamenttiin. Mikäli edustajanne osallistuu myös SAKUstars-kisoihin ja tarvitsee majoitusta tai ruokailuvarauksia, niin ilmoittautuminen kisoihin tulee tehdä normaaliin tapaan. Opiskelijaparlamentin esityslista postitetaan viimeistään viikkoa ennen sekä edustajalle että hänen yhteyshenkilölleen.