Biitsimestaruuksista taisteli 23 joukkuetta

SAKU ry:n biitsimestaruudet ratkaistiin kesäkisoissa Vinkin vapaa-aikakeskuksessa, Sastamalassa. Lajin suosio on hyvässä kasvussa. Miesten, naisten ja seka/harrastesarjan mestaruuksista taisteli viikonloppuna 23 joukkuetta neljällä, upealla hiekkakentällä.

 

Lauantaina ottelut aloitettiin naisten ja miesten sarjoilla. Olosuhteet Vinkissä biitsin pelaamiseen olivat loistavat, mutta sääolosuhteet aiheuttivat päivän aikana lisähaastetta. Puolipilvisen aamun jälkeen päivällä saatiin niskaan vettä runsaasti, mutta finaalipelien alkaessa aurinko vyöryi väkisin esille pilvien takaa. Sunnuntain pelit pelattiin aurinkoisen lämpimissä keleissä.

Biitsin ottelukaavioista pelin henki kävi selväksi. Kohtaamisista voittaja nousi kaaviossa suoraan kohti finaaleja. Yhden ottelun sai hävitä, jonka jälkeen oli vielä mahdollista voittojen kautta nousta finaaliin. Kahden peräkkäisen tappion jälkeen tie jatkopeleihin sulkeutui. Miesten sarjassa voittojen kautta finaaliin etenivät Viktor Ziolkowski ja Sauli Lehtonen Keudasta. Finaalissa viime vuoden mestaruutta puolustivat Jämsän ammattiopiston Arto Kummala ja Ossi Kattilakoski.

- Miesten sarjassa biitsin taso oli tosi kova. Sarjassa ei tullut vastaan yhtään peliä, jonka olisi voinut pelata läpihuutojuttuna. Parien määrä tuntuu myös kasvavan joka vuosi. Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen lajia jälleen arvostetaan, arvioi Arto Kummala.

Kummala kiittelee työnantajan positiivista suhtautumista kisoihin osallistumiseen. Jämsästä kisoissa mukana eri lajeissa oli kolmetoista osallistujaa.

- Jämsässä työantaja suhtautuu aivan älyttömän hyvin osallistumiseen. Tämähän onkin oikein tykytoimintaa. Kisat ovat fyysisesti kohtuullisen raskaat. Samalla tavataan hyviä kavereita, eikä turnauksessa olla ryppyotsaisesti liikkeellä.

Finaalissa kolmieräisen jännitysnäytelmän vei nimiinsä Keuda 2 - 1 (14 - 21, 21 - 13, 15 - 12). Pronssiottelussa kohtasivat Tampereen ammattiopiston Tuukka Suoniemi ja Pasi Pyykkö sekä yhdistelmäjoukkue, jossa pelasivat Seppo Lumme Sastamalan koulutuskuntayhtymästä ja Juha Tapio Ammatti-instituutti Iisakista. Pronssimitalit jaettiin tamperelaisille tuloksella 0 - 2 (12 - 21, 19 -21).

”Vielä se tuonkin saa” 

Naisten sarjaa hallitsivat Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän Joen tytöt, Sanna Hartikainen ja Merja Mäenpää. Joen tytöt etenivät finaaliin häviämättä erääkään. Sama tahti jatkui myös finaalissa, jossa vastaan asettuivat Jämsän ammattiopiston Tarja Rauhamäki ja Seija Mäntynen. Finaalipeli päättyi joensuulaisille 0 - 2 (6 - 21, 8 - 21).

- Naisten turnaus oli tänä vuonna kovatasoisempi kuin aikaisemmin. Joen tytöt tulivat turnaukseen mukaan uutena joukkueena, mutta muuten joukkueet ovat pysyneet lähes samana. Me ollaan varmaan kehitytty, kun tänäkin vuonna tuli hopeaa, kertoo Tarja Rauhamäki.

Seija Mäntynen vakuutti, että hyvällä rennolla meiningillä turnauksessa ollaan mukana. Samaa kertoivat myös kentällä kaikuneet kannustukset. Hetkeksikään ei auttanut hengähtää, kun palloa hiekan pinnasta vielä kaivettiin ylös. Avuksi harjoittelun lisäämiseen voisi kuulemma vaikka osa-aikaeläkettä hakea…

- Kaiken takana on kova kesätreeni. Miehiä vastaan on pelattu ja aina hävitty. Meille ei töihinkään pääse, jos ei pelaa lentopalloa. Lentopalloa pitää harrastaa tai sitten miesten kuorolausuntaa, vakuuttavat Seija Mäntynen ja Tarja Rauhamäki hymyillen.

Naisten sarjassa pronssia otti Koulutuskeskus Tavastia joukkueella Katja Lemola ja Eeva Kulmanen.

Tasainen seka/harrastesarja 

Seka/harrastesarjassa voittoa haki yhdeksän joukkuetta. Mitalipeleihin joukkueista nousivat Keuda (Sauli Lehtonen ja Tiina Kopra), Joen seka (Sanna Hartikainen, Merja Mäenpää ja Veijo Mäenpää), yhdistelmäjoukkue Tavastia ja Ekami (Katja Lemola ja Jouni Helenius) sekä yhdistelmäjoukkue Kpedu ja Ksao (Leila Keski-Oja ja Jari Kähärä).

Jo alkusarjassa kovan tasaisen taistelun käyneet Keuda ja Tavastia/Ekami yhdistelmäjoukkue kohtasivat välierässä uudelleen. Alkusarjassa kohtaamisesta voittajana jatkoi Tavastia/Ekami yhdistelmäjoukkue lukemin 1 - 2 (13 - 21, 21 - 19, 14 - 16). Välieräpelissä tiukka taisto kääntyi päinvastoin, kun Keuda vei kolmieräisen pelin 1 - 2 (21 - 15, 13 - 21, 11 - 15).

Keudan finaalivastustajaa haettiin ottelusta Joen seka vastaan yhdistelmäjoukkue Kpedu/Ksao. Joukkueet olivat myös kohdanneet aiemmin alkusarjassa, jolloin Joen seka vei pelin 0 -2 (14 -21, 15 -21). Välierässä Kpedu/Ksao oli kuitenkin vahvempi tuloksella 0 - 2 (9 - 21, 5 - 21).

Pronssipelissä Tavastia/Ekamin joukkue oli parempi lukemin 0 - 2 (17 - 21, 6 - 21). Finaaliottelu jäi pelaamatta, kun Keuda voitti luovutuksella Kpedu/Ksaon joukkueen.

SAKU:n sääntöjen mukaisesti sarjassa voi pelata yhdistelmäjoukkueella, mutta vain kilpailun ulkopuolella. Lopputuloksissa sarjan voiton vei siis Keuda, Joen sekajoukkueelle luovutettiin hopeamitalit ja pronssimitalit päätyivät molemmille Tampereen ammattiopistojen joukkueille puolivälieräpelien perusteella.

Hyvät pelit sytyttävät

Joen sekajoukkueessa ensikertalaisena mukana oli Sanna Hartikainen. Sekapelien kova taso sai Hartikaiselta kehuja.

- Miehissä oli kova taso, kun joukossa oli paljon entisiä pelureita. Sekapelit tarjosivat sopivan kovaa peliä. Hyvät pelit antavat haastetta, sytyttävät pelaamaan ja nostavat hien pintaan. Kolmella pelaajalla meidän olisi pitänyt pärjätä paremmin, kuvailee Hartikainen.

Samassa joukkueessa pelannut Merja Mäenpää on ollut lentopallossa mukana ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten. Turnauksia ei vuosien aikana ole montaa jäänyt väliin.

- Täällä tuntee liikunnan iloa tuttuja tavaten. Viikonloppu on ollut oikein hyvä. Vaikka perjantaina väsytti lähteä, niin mukavaa on ollut. Täällä ei tule työasioita mietittyä, vakuuttaa Mäenpää.

 

Tulokset löytyvät tulosarkistosta ja kesäkisafiilikseen pääsee myös kuvagallerian kautta: yksittäiset kuvat tai slideshow.