Tutortoiminnan uutiskirje 1/2018

Olet täällä

Iloista alkuvuotta!

Me toisen asteen oppilaitoksia tukevat järjestöt (MLL, SLL, SAKU ja SAKKI) haluamme yhdessä muistuttaa teitä tarjoamastamme tuesta sekä tutortoiminnan tärkeydestä.

Tutortoiminta on loistava keino perehdyttää uudet opiskelijat osaksi opiskelukulttuuria, rakentaa yhteishenkeä ja tarjota opiskelijoille matalan kynnyksen vertaistukea. Hyvällä ryhmähengellä voidaan vaikuttaa koulussa viihtymisen lisäksi opintojen edistymiseen ja keskeyttämisten vähenemiseen.

Tässä uutiskirjeessä löydätte seuraavat vinkit alkavaan lukukauteen:

  1. Tutortoiminnan koulutukset henkilöstölle
  2. Tutorkoulutukset opiskelijoille
  3. Koulutukset ja tapahtumat ammatillisille oppilaitoksille
  4. Oppaat ja tukimateriaalit 

 

 

1. Tutortoiminnan koulutukset henkilöstölle

Tutorvastaavien koulutusseminaari – hyvinvointia tutortoiminnasta 26.4.2018 ja 8.11.2018 Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Toinen linja 19, Helsinki

Koulutus on suunnattu toisen asteen oppilaitosten tutorvastaaville sekä tutortoiminnasta kiinnostuneille. Koulutuksen tavoitteena on jakaa ideoita ja työkaluja tutortoiminnan toteuttamiseen.

Koulutusseminaari on maksuton ja se sisältää aamukahvit. Katso ohjelma ja ilmoittaudu huhtikuun koulutukseen viimeistään 13.4. tästä.

MLL:n perus- ja täydennyskoulutukset tukioppilasohjaajille- ja tutorvastaaville 

Tukioppilasohjaajien ja tutorvastaavien peruskoulutukset (2 op):

  • Helsinki 7.–8.5. Ilmoittautumiset ja lisätiedot täältä
  • Jyväskylä 11.–12.9. Ilmoittautumiset ja lisätiedot täältä
  • Tampere 26.–27.9 Ilmoittautumiset ja lisätiedot täältä
  • Helsinki 30.–31.10. Ilmoittautumiset ja lisätiedot täältä

MLL:n tukioppilasohjaajien peruskoulutukset soveltuvat hyvin myös toisella asteella toimivalle henkilökunnalle. Lisätietoa ja ilmoittautuminen linkkiä napsauttamalla. 

Kiusaamisen ehkäiseminen -täydennyskoulutus 6.3.2018 Helsinki

Koulutuksesta saat ohjaajana ideoita siihen, miten tukea tukioppilaita tai tutorvastaavia luomaan kiusaamisen vastaisia normeja kouluyhteisössä pienin ystävällisin teoin.

Ilmoittaudu mukaan ja lue lisää tästä
(Valitse kohdasta "suodata tyypin mukaan": koulutukset ammattilaisille)

2. Tutortoiminnan koulutukset opiskelijoille

Tutorit tarvitsevat hyvän koulutuksen tehtäväänsä. Tutoreiden peruskoulutuksia on mahdollisuus tilata:

Harrastetutorkoulutukset ammattiin opiskeleville

Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry:n harrastetutorkoulutuksissa aiheina ovat tutorina toimiminen oppilaitoksessa tai asuntolassa, ryhmän ohjaaminen sekä oman tutortoiminnan suunnittelu ja tapahtumien järjestäminen. SAKU ry:n tutortoiminnassa painotetaan harrastetoimintaa, jonka avulla tavoitellaan kohtaamisia ja uusia elämyksiä opiskeluarjessa. Lue lisää

Tutorkoulutukset lukiolaisille

Suomen Lukiolaisten Liiton koulutuksessa opiskelijat saavat hyvät valmiudet ja innostavat eväät tutortoimintaan. Tutorkoulutus on maksuton ja sen sisältö räätälöidään juuri omalle lukiolle sopivaksi. Lue lisää ja tilaa tutorkoulutuksen lukioosi tästä.

3. Koulutukset ja tapahtumat ammatillisille oppilaitoksille

Hyvinvoinnin edistämisen ja päihdekasvatuksen koulutuksia oppilaitoksille

SAKU ry ja EHYT ry tarjoavat ammatillisille oppilaitoksille maksuttomia koulutuspaketteja. SAKU ry:n Hyvinvoiva amis -työpajassa tarkastellaan hyvinvoinnin edistämistä johtamisen, opetuksen järjestämisen, opetuksen sisältöjen ja opiskelun tukipalvelujen näkökulmasta. EHYT ry:n koulutussisällöt ovat opiskelijoille suunnattuja päihdekasvatustunteja (Päihdeilmiö) sekä henkilöstölle suunnattuja toiminnallisia Ryhmäilmiö-koulutuksia. Lue lisää

Lisätietoa:
SAKU ry, Ville Virtanen, ville.virtanen@sakury.net, p. 020 755 1016
EHYT ry, koulutukset@ehyt.fi, Anu Rautama p. 050 325 9273

SAKUstars-kulttuurikilpailut järjestetään Kokkolassa 17.–19.4.2018. Kilpailuissa on sarjoja sekä ennakkoon lähetettäville, että paikan päällä tehtäville suorituksille. Osallistujat voivat olla aloittelijoita, harrastajia tai taiteen alan opiskelijoita. Lue lisää

SAKUgames järjestetään 23.5.2018 Tampereella. Lajivalikoimassa yleisurheilu, beach volley, frisbeegolf, minigolf tai koripallo. Useassa lajissa voi valita joko kilpa- tai harrastesarjan. Tapahtuman yhteydessä pelataan erityisopiskelijoiden salibandyn ja SAKU-sählyjen lopputurnaukset. Lue lisää

4. Oppaat ja tukimateriaalit

Lukioille suunnatut materiaalit

Tutoropas tarjoaa perustiedot lukiotutoroinnista. Oppaasta löydät käytännön ohjeita ja vinkkejä mm. tutoroitavan kohtaamiseen, tutustumisleikkeihin ja lukiolaisten mielipiteen selvittämiseen.                      

Opas tutorkoulutukseen antaa helpot työkalut tutoreiden kouluttamiseen. Opas sisältää runsaasti toimivaksi todettuja harjoituksia niin opiskelijoiden tutustumiseen, tutorvalmiuksien kehittämiseen kuin tutorointiin valmistautumiseenkin. 

Ammatilliseen koulutukseen suunnatut materiaalit

Tutortoiminnan opas
Opas sisältää vinkkejä toiminnan käynnistämiseen ja syventämiseen. Hyviä käytäntöjä voi soveltaa ammatillisten oppilaitosten lisäksi myös lukioissa. 

Tutortoiminta hyvinvoivan oppimisympäristön rakentajana 
Selvitys ammatillisen koulutuksen tutortoiminnasta ja tutortoiminnan suositukset.

Lataa oppaat

Amisbarometri 2017: opiskelijoiden yksinäisyys lisääntynyt
Uusin Amisbarometri-tutkimus julkaistiin 13.12.2017. Sen mukaan vain 66 prosenttia amisopiskelijoita kokee ystävyyssuhteensa riittäviksi. Myös kokemukset luottamuksellisista ihmissuhteista ovat heikentyneet. Yksinäisyyden kokemukset ovat naisilla hieman yleisempiä kuin miehillä. Toisaalta miehet kokevat läheisten ystävyyssuhteiden solmimisen vaikeammaksi kuin naiset. Lue lisää

Vinkkejä toimintaan tehtäväkorteista
Tutustu MLL:n tehtäväkortteihin, joissa ideoita tukioppilaiden ja tutoreiden kanssa toimimiseen! Harjoitteita mm. ryhmäyttämisen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen, yhdenvertaisuuden ja rasismin sekä kiusaamisen ehkäisyn tueksi löydät täältä.

Mediataitoviikko  5.–11.2.
Mediataitoviikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikko järjestetään 5.–11.2.2018. Mediataitoviikon materiaaleihin voit tutustua täältä.

Materiaalia vihapuheen ehkäisyyn ja turvallisempaan nettikulttuuriin:

  • Vihapuhetta käsittelevä ja sen ehkäisyyn kannustava video on vapaasti katsottavissa ja hyödynnettävissä YouTubessa.
  • Parempaa ja turvallisempaa nettikulttuuria käsitteleviä materiaaleja ja osallistumismahdollisuuksia nuorille löydät täältä.     

Tilaa tutorpassi opiskelijoille ja tutorvastaaville
Kaipaatko oppilaitoksenne tutoreille ja tutorvastaaville enemmän näkyvyyttä? Nyt on mahdollisuus tilata oppilaitokseenne tutorpassi, jolla tutorvastaavat ja tutorit voivat erottua. Tutorpassit voi tilata osoitteesta www.mll.fi/kauppa.    

Innostavin tutorterveisin,

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
www.mll.fi

SAKU ry
sakury.net
arjenarkki.fi

SAKKI ry
sakkiry.fi

Suomen Lukiolaisten liitto
lukio.fi