Liikkuva amis -liikuntaimpulssi 9/2023

Olet täällä

 

 

 

                                     

Hei sinä liikuttaja!

SAKU ry on mukana Liikkuva opiskelu -ohjelman työkykyä edistävässä kampanjassa ja osana tätä kampanjaa lähetämme tämän uutiskirjeen kaikille SAKU ry:n yhteyshenkilöille. 

SAKU ry:n Liikkuva amis -toiminnan viestintä tapahtuu tämän kuukausittain ilmestyvän uutiskirjeen kautta. Uutiskirje tulee kertomaan sinulle:

 • tulevien Liikkuva amis -kohtaamisten ajankohdat ja  kohtaamisten teemat 
 • edellisen kohtaamisen tärkeimmät nostot
 • Ideoidenvaihtopäivien ajankohdat ja ohjelman
 • liikuntavinkkejä arjen aktivointiin
 • SAKU-toiminnan ajankohtaiset noston

 

 

Liikkumalla työkykyä nyt -kampanja 18.-22.9.2023                   

Liikkumalla työkykyä nyt on Liikkuva opiskelu -ohjelman sekä eri kumppaneiden yhteinen työkykyä edistävä kampanja. Kampanja järjestetään 18.–22.9.2023. SAKU ry on mukana kampanjassa ja osana tätä lähetämme tämän syyskuun Liikkuva amis -toiminnasta kertovan uutiskirjeen eli Liikuntaimpulssin kaikille SAKU ry:n yhteyshenkilöille. Aktiivinen ja toiminnallinen arki on meidän kaikkien asia!

Kampanjaviikon aikana Liikkuva opiskelu -ohjelma ja kumppanit nostavat esille omia parhaita käytäntöjään ja työkalujaan työkyvyn edistämiseksi.

Kampanjan tavoitteena on lisätä valtakunnallista tietoisuutta työkyvyn ja toimintakyvyn edistämisestä liikunnan ja liikkumisen keinoin. Lisäksi kampanjan pyrkimys on lisätä opiskelijoiden sekä opettajien ymmärrystä liikkumisen merkityksestä suhteessa tulevan ammatin vaatimuksiin.

SAKU ry mukana kampanjassa: 

Lisätietoa Liikkumalla työkykyä nyt -kampanjasta löytyy Liikkuva opiskelu -sivustolta tai SAKU ry:n sivuilta.

P.S. Liikuntaimpulssin tilaaminen onnistuu kätevästi SAKU ry:n etusivun alalaidasta löytyvän tilauslomakkeen kautta. 

Liikkuva amis -toiminnan lukuvuosi 2023–2024     

SAKU ry:n Liikkuva amis -toiminta sekä Liikkuva amis -polku starttaavat syyskuussa uuteen lukuvuoteen.
Liikkuva amis -toiminta tarjoaa tukea ja materiaalia ammatillisille koulutuksen järjestäjille heidän Liikkuva opiskelu -toiminnan toteuttamiseen. Liikkuva amis -toiminnan tavoitteena on edistää fyysistä aktiivisuutta tukevien oppimisympäristöjen toteutumista ammatillisissa oppilaitoksissa.

Käytännön työkaluja ovat esimerkiksi:

 • Työkalupakki: täynnä ideoita ja toimintatapoja, eri näkökulmia hyödyntäen
 • Ideapaja: valmis työkalu opettajalle / ohjaajalle, jonka kautta opiskelijat pääsevät pohtimaan liikkeen lisäämisen tarvetta opiskelupäivien aikana ja vaikuttamaan omaan opiskeluympäristöön
 • Liikuntatutorkoulutus: perehdytys liikkeen lisäämiseen merkitykseen sekä valmiuksia arjen liikkeen lisäämiseen, taukoliikkumisen, erilaisten tempausten, tapahtumien tai oppimisympäristöjen kehittämisen kautta
 • Kiinni strategian -malli: tukee liikettä edistävän toiminnan ja muun uuden kehitetyn toiminnan juurruttamista organisaation arkeen. Malli on kehitetty yhdessä ammatillisten oppilaitosten kanssa, mutta se on sovellettavissa mihin tahansa toimintaympäristöön.

Lisääntyneen liikkeen myötä monelle jo tuttu sanonta ”Liikkuva amis oppii vaan paremmin” toteutuu.

Nämä kaikki työkalut ja monet muut löytyvät Liikkuva amis -sivustolta liikkuvaamis.fi ja ovat vapaasti hyödynnettävissä. Ota käyttöön teidän oppilaitokseenne tällä hetkellä sopivat työkalut!

Liikkuva amis -polku

Liikkuva amis -toiminnassa tärkeää on yhteistyö, niin oman oppilaitoksen sisällä kuin valtakunnallisesti. Liikkuva amis -polulla pääset kuulemaan kaikista liikkeen lisäämisen työkaluista ja SAKU ry:n toiminnasta tarkemmin sekä jakamaan ajatuksia ja kokemuksia valtakunnallisen verkoston kanssa. Liikkuva amis -polku auttaa myös oppilaitosta suunnittelemaan liikkeen lisäämisen toimintaa pitkäjänteisesti ja pohtimaan mitkä ovat niitä oman toiminnan tärkeitä kohtia.

Liikkuva amis -polun kohtaamiset lukuvuonna 2023–2024
Liikkuva amis -polku on tapa luoda liikettä oppilaitoksiin. Yhdessä verkoston kanssa ideoidaan uutta toimintaa, viedään ideat käytäntöön, katsotaan liikkeen lisäämistä eri näkökulmista ja juurrutetaan uusi toiminta osaksi oppilaitoksen arkea. Polun tavoitteena on, että fyysinen aktiivisuus ja liikunnan ilo lisääntyy!

Tervetuloa mukaan polulle ja yhteiselle matkalle niin uudet toimijat kuin liikkeen lisäämisen työtä pidemmän aikaa tehneet. Tule mukaan linjoille syyskuun 19.päivä! Ennakkoilmoittautumista ei tarvita ja kutsua voit välittää myös eteenpäin omassa työyhteisössä. 

Syksy 2023

 • 19.9.2023 klo. 14–16 Polun 1. kohtaaminen: Toiminnan ideointi (teams)
 •  2.11.2023 Ideoidenvaihtopäivä (tapahtumapaikka ilmoitetaan myöhemmin)
 • 12.12.2023 klo. 14–16 Polun 2. kohtaaminen: Ideat käytäntöön (teams)

Kevät 2024

 • 13.2.2024 klo. 14–16 Polun 3. kohtaaminen: Uudet näkökulmat liikkeen lisäämiseen (teams)
 • 21.3.2024 Ideoidenvaihtopäivä Savon ammatti- ja aikuisopisto Sakky, Kuopio
 • 21.5.2024 klo. 14–16 Polun 4. kohtaaminen: Osaksi arkea (teams)

Lisätietoa Liikkuva amis -sivustolta 

Liikuntatutorkoulutus

Liikuntatutorkoulutuksessa perehdytään liikkeen lisäämisen merkitykseen sekä saadaan valmiuksia arjen liikkeen lisäämiseen, taukoliikkumisen, erilaisten tempausten, tapahtumien tai oppimisympäristöjen kehittämisen kautta. Liikuntatutoreita voi hyödyntää osana Liikkuva opiskelu -toimintaa.

Koulutuksen sisältö:
SAKU ry:n ajankohtaiset toiminnat ja tapahtumat opiskelijoille, liikkeen lisääminen oppilaitoksen arkeen, taukoliikunnan merkitys, ryhmänohjaamisen ja tapahtumajärjestämisen perusteet (6 h)

Lisätietoa ja tilaukset SAKU ry:n sivuilta

Ammattiin opiskelevien jalkapallosarja starttaa pian

Palloilusarjat liikuttavat satoja ammattiin opiskelevia. Jalkapallossa täytyy olla ensimmäisten kouluviikkojen kohdalla hereillä, jos mielii mukaan. Viikolla 38 kerätään ilmoittautumiset kasaan kaikista sarjoista ja poikien kilpasarjan alueelliset karsintaturnaukset käynnistyvät tuota pikaa. Pelejä pelataan ulkona niin pitkään kuin kelit sen sallivat.

Tyttöjen ja harrastesarjan peliohjelmat rakentuvat ilmoittautumisen jälkeen, kun tiedetään, montako joukkuetta on mukana. Tällöin arvioidaan, onko tarvetta alkukarsinnoille vai pelataanko suoraan lopputurnauksina. Harrastesarjassa selvitetään alueelliset mestaruudet. Alueet määräytyvät toistaiseksi ilmoittautuneiden perusteella.
Ilmoittautuminen päättyy: 19.09.2023

Ilmoittautumismaksu:

 • 220 € / joukkue (tytöt ja pojat)
 • 40 € / joukkue (harraste)

Lisätietoa ja ilmoittautumiset SAKU ry:n sivuilta

Henkilöstön ja opiskelijoiden keilailun kotiratakisassa kaadetaan keiloja kumoon neljän hengen joukkueissa

Kotiratakisa tarkoittaa sitä, että voit osallistua kisaan omalla paikkakunnallasi. Kerää joukkue kasaan ja suuntaa keilahallille. Toimita keilatuloksesi SAKU ry:n toimistolle, niin olet mukana kisassa! SAKU ry julkaisee tulokset ja lähettää mitalit postissa. Keilailun kotiratakisa 01.10.2023 - 31.12.2023. 

Keilailu sopii kaikille, sillä sen harrastamiseen ei ole fyysisiä vaatimuksia. Keilaratoja on Suomessa yli 1400, joten keilailu on lähes kaikkien saavutettavissa. Keilailu on helppo oppia ja vaikea hallita, koskaan ei tule täydelliseksi. Siksi laji ottaa helposti pauloihin! Keilailusta saat helposti elinikäisen harrastuksen, joka tuottaa sinulle riemukkaita elämyksiä ja kohentuvaa kuntoa. Tasoitusjärjestelmän ansiosta voit kilpailla jo vasta-aloittajana.

Lisätietoa tapahtumasta SAKU ry:n sivuilta

Vinkki arkisen liikkeen lsiäämiseen: Liikkuva amis -ideapankit

Ideapankit tarjoavat konkreettisia ideoita liikkeen lisäämiseen. Ideapankkeihin on koottu oppilaitoksissa toteutettuja sekä järjestössä tuotettuja liikettä lisääviä ideoita kaikkien käyttöön. Ideapankkien ideat on jaoteltu eri aiheiden mukaan. Lue tarkemmat kuvaukset eri aiheista ja huomaat kuinka monella tavalla liikettä voi oppilaitoksessa lisätä.

Tämän jälkeen siirry ideoiden pariin ja nappaa ideat käyttöön! Sivustolta löytyy kaksi ideapankkia: