Liikkuva amis -liikuntaimpulssi 8/2022

Olet täällä

 

 

               

 

Hei sinä liikuttaja!

Tervetuloa mukaan uudistuneen Liikuntaimpulssin matkaan. SAKU ry:n Liikkuva amis -toiminnan viestintä tapahtuu jatkossa tämän kuukausittain ilmestyvän uutiskirjeen kautta. Liikuntaimpulssi tulee kertomaan sinulle:

 • tulevien Liikkuva amis -kohtaamisten ajankohdat, kohtaamisten teemat sekä ennakkovalmistautumisen
 • edellisen kohtaamisen tärkeimmät nostot
 • Ideoidenvaihtopäivien ajankohdat ja päivien ohjelman
 • liikuntavinkkejä arjen aktivointiin
 • SAKU-toiminnan ajankohtaisen noston
 

 

 

SAKU ry toivottaa tervetulleeksi Liikkuva amis -polulle ja yhteiselle matkalle niin uudet toimijat kuin liikkeen lisäämisen parissa työtä pidemmän aikaa tehneet. 

Liikkuva amis -polku on tapa luoda fyysistä aktiivisuutta oppilaitoksiin. Lukuvuoden aikana polulla on neljä etäkohtaamista verkossa sekä koko Liikkuva amis -verkostolle järjestettävät Ideoidenvaihtopäivät syksyisin ja keväisin. Yhdessä verkoston kanssa ideoidaan uutta toimintaa, viedään ideat käytäntöön, katsotaan liikkeen lisäämistä eri näkökulmista ja juurrutetaan uusi toiminta osaksi oppilaitoksen arkea. 
Polun tavoitteena on, että fyysinen aktiivisuus ja liikunnan ilo lisääntyy. Lisääntyneen liikkeen myötä monelle jo tuttu sanonta ”Liikkuva amis oppii vaan paremmin” toteutuu.

Liikkuva amis -polun etäkohtaamiset:

 • Toiminnan ideointi 6.9.2022 klo 14–16
 • Ideat käytäntöön 1.11.2022 klo 14–16
 • Uudet näkökulmat liikkeen lisäämiseen 11.1.2023 klo 14–16
 • Osaksi arkea 16.3.2023 klo 14–16

Liikkuva amis -polun ideoidenvaihtopäivät:

 • 17.11.2022 Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Tampere
 • 4.5.2023 Savon ammattiopisto Sakky, Kuopio

Kutsut ja linkit kohtaamisiin löytyvät aina Liikuntaimpulssista. Lisätietoa Liikkuva amis -polusta sekä linkit kohtaamisiin löydät myös Liikkuva amis -sivustolta liikkuvaamis.fi  tai SAKU ry:n tapahtumakalenterista: sakury.net

 

Liikkuva amis -polun ensimmäinen kohtaaminen

Liikkuva amis -polun ensimmäinen kohtaaminen pidetään 6.9. kello 14.00–16.00 Teamsin välityksellä.
Kohtaamisen aiheena on Toiminnan ideointi:

Ennakkovalmistautuminen kohtaamiseen:
Tämän voit tehdä yksin tai yhdessä kollegoiden kanssa.
Valitse Liikkuva amis -työkalupakista 1-5 näkökulmaa, minkä kautta haluat lähteä kehittämään tai vahvistamaan omalta osaltasi oppilaitoksen aktiivisuutta.  https://liikkuvaamis.fi/tyokalut/#tyokalupakki

 • Määrittele näille näkökulmille 1-3 tavoitetta
 • Kuvaile vaikutukset mitä toiminnalla saadaan aikaan

Hyödynnä tässä valmistautumistehtävässä valmiiksi tehtyä Padlet -alustaa. Näin saadaan kaikkien näkökulmat ja tavoitteet esille ja voidaan näihin peilata toimintaa kevään kohtaamisessa.

Kohtaamisen kutsun ja Teams -linkin löydät TÄÄLTÄ.

 

Liikkuva opiskelu -kehittämisavustusta haettavissa

Opetus- ja kulttuuriministeriö avaa 13.9.2022 valtionavustushaun koskien Liikkuva opiskelu -kehittämisavustuksia. Avustusta voi hakea toisen asteen ammatillisten oppilaitosten toimintaan ajalle 1.12.2022–31.12.2023.

 • 18.10. haku päättyy
 • päätökset pyritään tekemään  24.11. mennessä. Hakijoille ilmoitetaan päätöksestä kirjallisesti.
 • Valtakunnallinen hakuinfo etänä 19.9. klo 13 

Koronapandemian aikana koulut ja oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen, julkisia tiloja suljettiin ja liikkumista sekä sosiaalisten suhteiden ylläpitämistä rajoitettiin. Pandemia on vaikuttanut lapsiin ja nuoriin monin eri tavoin. Erityisesti osallisuuden ja yhteisöllisyyden puute sekä mielenterveyden haasteet ovat vaikeuttaneet opintoja ja jaksamista.

Tuomalla liikkuminen osaksi koulupäivää voidaan lisätä oppilaiden ja opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta, edistää oppimista, kouluviihtyvyyttä, osallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä parantaa koulujen ja oppilaitosten työrauhaa.

Lisätietoja hausta Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilta.

Lisätietoja hakuinfosta Aluehallintoviraston verkkosivuilta.

 

Yhteisöllisyyttä tutortoiminnan avulla

Amistamo on ryhmäyttämiseen keskittyvä liikunnallinen tapahtuma, jonka tarkoituksena on tuottaa uusia ideoita oppilaitosten tutor- ja opiskelijakuntatoimintaan sekä tarjota valmiita toimintamalleja opiskelijoiden ryhmäyttämispäiviin, liikuntapäiviin ja harrastetoimintaan.

Amistamon rasteilla osallistujat pääsevät itse kokeilemaan erilaisia ryhmäyttämisen keinoja. Lisäksi rastien pitäjät kertovat vinkkejä, miten toimintarasteja voi hyödyntää esimerkiksi omassa oppilaitoksessa uusien opiskelijoiden ryhmäyttämisessä, luokan yhteishengen kohottamisessa tai tauoilla pidettävässä toiminnassa. 

Ilmoita oma ryhmäsi mukaan:
Ammattiopisto Spesia, Järvenpää 14.9.2022 (erityisryhmien oma tapahtuma)
Ilmoittautuminen ja tarkempi ohjelma löytyy TÄÄLTÄ!

Forssan ammatti-instituutti 21.9.2022
Ilmoittautuminen ja tarkempi ohjelma löytyy TÄÄLTÄ!

Tutustu tapahtumiin tarkemmin täältä.  
 

Hyvää oloa amisvartillisesta liikettä

Amisvartti tarjoaa opiskelu- tai työpäivän keskelle rentoa energiaa, iloa ja hyvää oloa amisvartillisella liikettä. Liikkeen lisäksi luvassa on paikallista väriä ja osaamista, kun Amisvarttien toteutuksesta vastaa opiskelijoita ja henkilöstöä eri puolilta Suomea. 

Ota käyttöön kaikki 15 Amisvarttia!