Liikkuva amis -liikuntaimpulssi 3/2023

Olet täällä

 

 

                                     

Hei sinä liikuttaja!

Tervetuloa mukaan uudistuneen Liikuntaimpulssin matkaan. SAKU ry:n Liikkuva amis -toiminnan viestintä tapahtuu jatkossa tämän kuukausittain ilmestyvän uutiskirjeen kautta. Liikuntaimpulssi tulee kertomaan sinulle:

  • tulevien Liikkuva amis -kohtaamisten ajankohdat, kohtaamisten teemat sekä ennakkovalmistautumisen
  • edellisen kohtaamisen tärkeimmät nostot
  • Ideoidenvaihtopäivien ajankohdat ja päivien ohjelman
  • liikuntavinkkejä arjen aktivointiin
  • SAKU-toiminnan ajankohtaisen noston
 

Liikkuva amis -polun 4. kohtaaminen: Osaksi arkea                                

Liikkuva amis -polun 4. kohtaaminen pidetään 16.3. klo. 14 - 16 Teamsin -välityksellä. 

Polun kohtaamisessa puhumassa vuoden rehtoriksi 2020 valittu Pekka Paappanen sekä esittelyssä SAKU ry:n  Kiinni strategiaan -malli. 

"Sitoutumisen sietämätön keveys"
Pekka  Paappanen pohtii puheenvuorossaan, miksi toiset saavat asioita tapahtumaan ja toiset eivät.
Lisäksi esittelyssä Kiinni strategiaan -malli: Miten liikettä lisäävä toiminta juurrutetaan osaksi arkea?
Kiinni strategiaan -malli tukee liikettä edistävän toiminnan ja muun uuden kehitetyn toiminnan juurruttamista organisaation arkeen. Malli on kehitetty yhdessä ammatillisten oppilaitosten kanssa. 

SEURAAVA KOHTAAMINEN:  Osaksi arkea 16.3.2023 klo 14–16 (Teams)

Muista myös:  Ideoidenvaihtopäivä 4.5.2022 Savon ammattiopisto Sakky. Ilmoittautuminen on jo auki, lähde mukaan ja nähdään Kuopiossa. 

Kutsut ja linkit kohtaamisiin löytyvät aina Liikuntaimpulssista. Lisätietoa Liikkuva amis -polusta sekä linkit kohtaamisiin löydät myös Liikkuva amis -sivustolta liikkuvaamis.fi  tai SAKU ry:n tapahtumakalenterista: sakury.net

 

Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaari 25.-26.4.2023 Lahdessa

SAKU ry:n Kiinni strategiaan -malli: Miten liikettä lisäävä toiminta juurrutetaan osaksi arkea?

Kiinni strategiaan -malli tukee liikettä edistävän toiminnan ja muun uuden kehitetyn toiminnan juurruttamista organisaation arkeen. Malli on kehitetty yhdessä ammatillisten oppilaitosten kanssa, mutta se on sovellettavissa mihin tahansa toimintaympäristöön. Toiminnan juurruttamisen suunnittelu kannattaa aloittaa heti hankkeen tai kehittämistyön alkaessa. 

Kiinni strategiaan malli esittelyssä Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarissa 25.4.2023 Lahdessa. Sessiossa esitellään malli käytännön esimerkkien kera.

Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaarin ohjelman ja ilmoittautumisen löydät TÄÄLTÄ. 

 

SAKU ry:n kevään liikuntakampanjat niin henkilöstölle kuin opiskelijoille

KEVÄTPÖRRÄYS TILATTAVISSA HENKILÖSTÖLLE

SAKU ry:n syksyinen Liikkeelle-kampanja on liikuttanut ammatillisen koulutuksen henkilöstöä vuodesta 2009 alkaen. Liikkeelle-kampanjan merkeissä voi liikkua myös keväisin, tilaamalla oppilaitokseen oman kampanjan! Omaan oppilaitokseen tilatussa kampanjassa alustana toimii tuttu Liikkeelle.net-sivusto. Tilauskampanjan voi toteuttaa jonkin yksittäisen liikuntalajin teemakampanjana tai sitten kampanjassa voidaan seurata kaikkea liikuntaan käytettyä aikaa lajiin katsomatta. Tilaaja voi valita myös kampanjan keston ja ajankohdan. Pakettiin kuuluu myös liikuntatottumuskysely ja tilastopaketti, jotka toimivat työkaluina työhyvinvoinnin ja työpaikkaliikunnan kehittämisessä.

Liikkuminen ja yhteinen tekeminen parantavat työhyvinvointia ja yhteishenkeä. 

Lisätiedot ja kampanjan tilaus. 

LIIKEVIRTAA KAMPANJA OPISKELIJOILLE HUHTIKUUSSA

Liikevirtaa kampanjan ajatuksena on parantaa omaa hyvinvointia liikkumisen valintoja tekemällä ja samalla vihreää kädenjälkeä kasvattaen. Liikevirtaa on maksuton kampanja, johon oppilaitokset voivat lähteä mukaan ja luoda siitä oman näköisensä. Tehdään yhdessä hyvää! 

Kampanjan voi toteuttaa oppilaitoksissa:
erilaisina teemapäivinä nostamalla vihreä kädenjäljen teemoja esille
ja/tai
lähtemällä mukaan valtakunnalliseen 3 viikon liikuntahaasteeseen

Ilmoita oppilaitos mukaan Liikevirtaa -kampanjaan ja saat käyttöösi kampanjan materiaalipaketin. 

Liikevirtaa -kampanja ja Vaskihaaste -kampanja tekevät yhteistyötä:
Vaskihaaste-kampanjan ideana on vahvistaa ammattiin opiskelevien nuorten ja aikuisten positiivista ilmastoon ja ympäristöön liittyvää kädenjälkeä, vihreää siirtymää ja edistää vastuullisen ammatti-identiteetin kehittymistä. Opiskelijat jättävät opettajien, ohjaajien ja opiskelijakuntien ohjaamina lupauksia koko huhtikuun ajan.

Tutustu täältä Vaski-haasteeseen ja ota se osaksi Liikevirtaa-kampanjaa. 

 

Erityisen liikuttavaa toimintaa

SOVELTAVAN LIIKUNNAN IDEAPANKKI 

Liikkuva amis -sivuston Liikettä lisäävän -ideapankin alle on lisätty soveltavan liikunnan osuus. Ideapankkiin kerätään ideoita, joiden toiminta on helposti sovellettavissa erilaisten opiskelijoiden ja ryhmien käyttöön. Ideapankkia täydennetään aktiivisesti. 

Toiminnan soveltaminen sopii kaikille. Luodaan yhdessä liikkumisen riemua.
Tutustu Ideapankkiin
TÄSTÄ. 

PYÖRÄTUOLILAJIEN LAJIKOKEILUPÄIVÄ

SAKU ry mukana pyörätuolipelien lajikokeilupäivässä 18.4.2023 Järvenpäässä 
Missä: Ammattiopisto Spesia, Järvenpää
Milloin: Tiistaina 18.4.2023 klo 9-15

klo 9.00-11.00 pyörätuolirugby
klo 11-12.30 lounas
klo 12.30-14.00 pyörätuolikoripallo
klo 14.00-15.00 pyörätuolisulkapallo

Katso tarkempi ohjelma
Lisätietoja tapahtumasta ja ilmoittautuminen Spesia Järvenpään liikunnanopettaja: hanna.kasurinen@spesia.fi 

 

Opiskelijoiden virtuaalikahvila: Liike pistää mielen hyrräämään

Seuraava opiskelijoille suunnattu virtuaalikahvila pidetään keskiviikkona 22.3.2023 klo 9.15–10.15 teemalla Liike pistää mielen hyrräämään. Virtuaalikahvilassa keskustellaan liikkumisen vaikutuksista mielen hyvinvointiin ja pohditaan, mitkä tekijät saavat juuri minut voimaan hyvin. Myös palautuminen nostetaan esille: miksi meidän kannattaa ladata akkuja ja miten se onnistuu? Tämän kerran kahvit tarjoilee Mieli liikkeelle -hankkeen projektipäällikkö Saara Koskinen ja asiantuntija Hanna-Mari Peotta. 

Virtuaalikahvilan yleisteemoina ovat liikunta, kulttuuriharrastukset, yhteisöllisyys ja osallisuus sekä mielen hyvinvointi. Virtuaalikahvilan voi ottaa käyttöön sekä ryhmänä luokassa että etäopinnoissa. Tapahtuma on maksuton. Kahvila tallennetaan ja tallenne katsottavissa aina lukuvuoden loppuun saakka. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tervetuloa mukaan!

Lisätiedot ja osallistuminen virtuaalikahvilaan TÄÄLTÄ. 

 

Mieli liikkeelle -ideapajoista ratkaisuja opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen

Mieli liikkeelle - hankkeen ideapajoissa korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten henkilöstö kuulevat käytännön esimerkkejä siitä, miten oppilaitoksissa on vastattu opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin haasteisiin liikkumisen avulla. Mieli liikkeelle -pilottihankkeet esittelevät tapaamisissa teemaan liittyviä konkreettisia toimenpiteitä, joita he ovat oppilaitoksissaan kokeilleet opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Keskustelun ja yhdessä ideoinnin avulla etsitään ratkaisuja, joita osallistujat voivat viedä omaan oppilaitokseensa. Keskustelua ohjaavat Mieli liikkeelle -hankkeen projektipäällikkö Saara Koskinen ja asiantuntija Hanna-Mari Peotta.

Ideapajat keväällä 2023:
Liikkumisen edistäminen osaksi opiskeluhuoltoa, 15.3.2023, klo 8.30–9.30
Mukana ja osallisena!, 22.3.2023, klo 8.30–9.30
Näkökulmia ja kokemuksia opiskelijoiden kohtaamiseen ja tavoittamiseen,
29.3.2023, klo 8.30–9.30
Kehotietoisuus hyvinvointitaitona, 5.4.2023, klo 8.30–9.30
Ilmoittaudu kaikkiin tai valitse suosikkisi!

Ideapajat ovat maksuttomia. Pajat järjestetään etäyhteydellä. Tapaamisista ei tehdä tallenteita.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.

 

Kevään ykköstapahtuma SAKUgames 

SAKUgames-tapahtuma kokoaa peräti yhdeksän lajin harrastajat 15-16. toukokuuta Tampereelle. Lajeina mukana ovat SAKU-sähly, beach volley, frisbeegolf, minigolf, katukoris, keilaus, Tansanialainen jalkapallo, toistovoimapunnerrus ja erkkasäbä. Valinnan kilpa- ja harrastesarjan välillä voi tehdä kaikissa muissa lajeissa paitsi SAKU-sählyssä ja erkkasäbässä. SAKU-sählyn lopputurnaukseen alakohtaiset joukkueet valikoituvat alkusarjojen kautta. Erkkasäbään mukaan pääsee ilmoittautumalla. Lisäksi tapahtumatorilla on mahdollisuus tehdä lajitestauksia. Tekemistä löytyy varmasti kaikille! 

Tapahtumaa on SAKU ry:n kanssa tuottamassa Tampereen seudun ammattiopisto Tredun sekä Varalan urheiluopiston opiskelijat. Nähdään toukokuussa Tampereella! 

Lue lisää SAKU-games -tapahtumasta ja ilmoita ryhmäsi mukaan.