Asuntolaohjauksen uutiskirje 1/2022

Olet täällä

Asuntolaohjauksen uutiskirjeessä on asuntolaohjauksen ajankohtaisia asioita ja tietoa tulevista tapahtumista.
Uutiskirjeitä julkaisemme jatkossa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Uutiskirje on luettavissa myös asuntolaohjaajat.net -sivustolla. 

Opetusneuvos Tarja Heikkinen OPH:sta vastaa asuntolatoiminnasta

Hei! Olen Tarja Heikkinen ja aloitin Opetushallituksessa opetusneuvoksen tehtävässä 1.1.2022 Kaisa Rädyn seuraajana.

Vastuualueelleni kuuluu ammatillisen koulutuksen erityiseen tukeen ja vaativaan erityiseen tukeen liittyviä kysymyksiä ja siihen läheisesti liittyviä teemoja, kuten asuntolatoiminta. Asuntolatoimintaan ja sen kysymyksiin olen perehtynyt toimiessani erityisopettajana opiskeluhuoltoryhmissä, joissa on käsitelty asuntoloiden asioita.

Lähitulevaisuuden tavoitteisiin kuuluu yhteistyössä asuntoloiden ja SAKU ry:n kanssa ansiokkaan Laadukas asuntolatoiminta oppaan päivittäminen.
Osana Terveet tilat 2028 ohjelmaa Opetushallitus on käynnistänyt elokuussa 2021 selvityksen ammatillisen koulutuksen asuntoloiden tilasta.
Selvitys valmistuu toukokuussa 2022. Selvitystyö painottuu asuntolarakennusten tarkastelun lisäksi käyttäjien kokemuksiin siitä, miten asuntolassa asuminen on tukenut opiskelijan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Odotamme mielenkiinnolla selvityksen tuloksia ja niiden hyödyntämistä osana Laadukas asuntolatoiminta oppaan päivittämistä.

Hyvää talven jatkoa kaikille ja tapaamisiin viimeistään asuntolaohjaajien päivillä kesäkuussa!
Tarja Heikkinen

Asuntolaohjaajien virtuaalitapaaminen verkossa 9.3.2022

Asuntolaohjaajien matalan kynnyksen kohtaaminen verkossa keskiviikkona 9.3.2022 klo14–15. Kuullaan kuulumisia ja vaihdetaan ajatuksia. Virtuaalikohtaamisessa mukana esittäytymässä Opetushallituksen asuntola-asioista vastaava opetusneuvos Tarja Heikkinen.
Tule mukaan kuulemaan ja kertomaan tuoreita kuulumisia. 
Tästä linkistä Teams kohtaamiseen tai liity tapahtumaan asuntolaohjaajien facebook -ryhmän tapahtumista täältä

Asuntolaohjauksen valtakunnalliset päivät Kiipulassa 2022

Asuntolaohjauksen valtakunnalliset päivät toteutetaan tänä vuonna 13.–14.6.2022 Janakkalassa, Kiipulassa. Päivät järjestetään yhteistyössä Kiipulan ammattiopiston, SAKU ry:n sekä Opetushallituksen kanssa. Asumisen ohjauksen päivien teemana on ”kohtaamisia”. Luvassa on ajantasaista tietoa, yhteistä työskentelyä, ja virkistävää yhteistä ajanviettoa. Ohjelma, ilmoittautuminen ja lisätiedot julkaistaan maaliskuun alussa www.asuntolaohjaajat.net -sivustolla.  Paikalle voi saapua jo sunnuntai-iltana ja ohjelma päättyy tiistaina lounaaseen.
Tapaamisiin Kiipulassa!

VeKe- asuntolaohjauksen vertaiskehittämisen työkalu

VeKe-malli on synnytetty toisen asteen oppilaitosten asuntolaohjaajien kentän tarpeisiin, heidän työnsä tueksi ja avaamaan mahdollisuuksia oman työn ja toimintaympäristön kehittämiseen. Työkalulla tuodaan OPH:n Laadukas asuntolatoiminta 2020 - julkaisun laatukriteerit ja suositukset aktiiviseen ja elävään käyttöön asuntolatyön kentälle. VeKe -työkalun ytimen muodostaa lomake, jonka kahdeksan luotausulottuvuutta on johdettu suosituksista.

Yhessä eteenpäin hankkeessa kehitetty VeKe-malli on itsearvioinnin, vertaistuen ja yhteiskehittämisen menetelmä. Vertaisarviointimallin avulla tehdään asuntolaohjaustyötä näkyväksi ja lisätään sen merkitystä esimies- ja johtotasolle, sekä koko oppilaitokselle. Tämä taso mahdollistaa asuntolatyön kytkemisen osaksi oppilaitoksen strategiaa. Malli voidaan ottaa käyttöön joustavasti, toimintaympäristön omista lähtökohdista käsin ja edetä taso kerrallaan kohti strategista tasoa. Lue lisää VeKe -asuntolaohjauksen vertaiskehittämisen työkalusta Hyvinvoiva amis -sivuston menetelmäpankista täältä.

Liikkuva amis sivustolta vinkkejä liikuttamiseen myös asuntolassa

Kun nuori saa ajokortin, niin postilaatikollekin kävellään autolla. Osaossa asuntolaohjaaja oli ideoinut ”Dressmann-kävelyt”, joka ei ole hikiliikuntaa vaan porukalla leppoisaa kävelemistä, hidasta ”Batistini-kävelyä”, kuten mainoksissa kävellään. Lenkit ovat suuntautunut asuntolasta kylälle (noin 2 km) ja matkalla on voinut höpötellä kavereiden kanssa. Matkalla on voinut käydä, vaikka kaupassa. Dressman-kävelyt ovat olleet tosi suosittuja. Lue lisää liikuttamisen vinkkejä Saku ry:n Liikkuva amis -sivustolta täältä. 

Ryhmäilmiö -koulutus asuntolaohjaajille

Hei sinä asuntolaohjaaja, kaipaatko ideoita tai tukea ryhmäytyksiin? Haluaisitko saada vinkkejä erilaisten teemojen käsittelyyn nuorten kanssa?  Ryhmäilmiö asuntoloissa -koulutus 21.3.2022 klo 17–19 verkossa. Ryhmäilmiö asuntoloissa -koulutus tarjoaa käytännöllisiä ja yksinkertaisia keinoja toimivien ryhmien rakentamiseen nuorisotilatyössä esim. kerhotoiminnassa. Hyvinvoiviin ja turvallisiin ryhmiin osallistuminen kehittää nuorten vuorovaikutustaitoja ja ryhmässä toimimisen taitoja. Koulutuksesta saat tietoa ryhmien kehityksestä ja opit ymmärtämään sekä tukemaan ryhmien eri vaiheita mm. erilaisilla ryhmäyttävillä harjoitteilla. Koulutuksesta saat vinkkejä ja ideoita erilaisten teemallisten ryhmätuokioiden järjestämiseen. Ryhmäilmiö -käsikirjan teemoja ovat mm. Oma talous, päihteet, seurustelu ja ystävyys. 

Ilmoittautumiset päättyvät 17.3.2022. Koulutus on maksuton. Lue lisää täältä Xamkin sivuilta ja ilmoittaudu. 
Lisätietoja koulutuksesta: Ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Niina Himanka, etunimi.sukunimi(at)ehyt.fi

Asuntolaohjauksen verkostoa koordinoi SAKU ry yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.
Lisätietoa asuntolaohjaajille sivuilta www.asuntolaohjaajat.net tai liity asuntolaohjaajat suljettuun FB-ryhmään.
Asuntolaohjauksen uutiskirjeen voi tilata tai perua täältä SAKU ry:n -sivuston alalaidasta

Ota yhteyttä                                                        Uutiskirjeasioissa
Maria Käkelä                                                        Mari Korpela  
verkostokoordinaattori SAKU ry                         hankekoordinaattori SAKU ry
maria.kakela@sakury.net                                    mari.korpela@sakury.net