”Voisin olla täällä viikon!”

Olet täällä

Opiskelijoiden kevään liikuntatapahtumat päättänyt SAKUgames liikutti ammattiin opiskelevia yhdeksässä lajissa 15.–16. toukokuuta Tampereella. Osa opiskelijoista lähti tapahtumaan kokeilemaan jotain ihan uutta lajia, osa taas oli harjoitellut pitkään yhdessä hyvän kisasuorituksen saavuttamiseksi. Kaikille harrastajille löytyi paikkansa, kun liki lajissa kuin lajissa pystyi valitsemaan joko kilpa- tai harrastesarjan.

SAKUgames järjestettiin 15.–16. toukokuuta Tampereella. Maanantaina pelivuorossa olivat beach volleyn sekasarja, katukoris, frisbeegolfin parikisa sekä toistovoimapunnerrus. Illassa oli liikuntafestareiden tunnelmaa, kun pelit pyörivät neljällä kentällä musiikin tahdittamana ja katukeittiöstä leijaili ympäristöön väkeä houkutteleva makkaran ja lättyjen tuoksu.

Beach volleyn sekasarjassa mitalitilastot avasivat Keudan Kati Zucker ja Omid Rezaei, jotka kolmanteen erään venyneessä finaalissa varmistivat voiton itselleen.

-Alussa oli vaikeaa, kun ei tunnettu toisiamme. Pelistrategia lähti kuitenkin toimimaan paremmin, kun päästiin kiinni siitä, miten toinen pelaa. Biitsi oli itselleni uusi laji, kun muuten pelaan salilentopalloa. Halusin kuitenkin tulla tänne mukaan, kun liikunta tekee jokaiselle hyvää. Tällainen yhteinen tapahtuma on hyvä mahdollisuus, kuvaa Kati Zucker.

-On vaikeaa, kun pitää muistaa, että biitsillä ekan kosketuksen tulee olla kova. Huomenna pelaan kilpasarjassa, jossa meillä on tavoitteena mestaruus. Lisäksi pelaan tansanialaista jalkapalloa. Ja kaikkeen muuhunkin menen mukaan, mihin ehdin. Voisin olla täällä vaikka viikon, lisää Omid Rezaei.

Kilpasarjan voitto lähti lupausten mukaisesti myös Keudaan. Omidin kanssa kilpasarjan voiton varmisti Ena Yat Bagher. Keudalle mitaleja kertyi SAKUgames-tapahtumassa mukavasti, kun joukkueen noin 60 kilpailijaa hajaantuivat eri lajeihin.

Maanantain lajien jälkeen jatkettiin etkoilla, joilla yleisöä viihdyttivät Tredun SAKUstars-joukkueesta Ema ja Donoel sekä The Bastardz.

Hyvä äänentaso kertoo hyvästä ryhmähengestä

Tiistaina osallistujilla saattoi lajien kanssa olla jopa valinnanvaikeutta, kun lajinsa pystyi valitsemaan yhdeksän lajin joukosta. Päivien aikana voittajia etsittiin beach volleyssä, katukoriksessa, tansanialaisessa jalkapallossa, SAKU-sählyssä, keilauksessa, minigolfissa, frisbeegolfissa ja toistovoimapunnerruksessa. Keilahallista suorituksensa jälkeen seuraavaan kohteeseen oli kiirehtimässä Saimaan ammattiopisto Sampon tyytyväinen joukkue.

-Henkilökohtaisesti kisa meni riittävän hyvin, joukkueen tasolla vielä paljon paremmin. Käyn keilaamassa pari kertaa viikossa, muut joukkueesta eivät ole niin paljon keilanneet. Meitä sampolaisia on täällä mukana noin kolmekymmentä. Bussin äänentason perusteella olemme myös jo hyvin tutustuneet, kertoo Jarkko Kokkonen.

-Hei me johdetaan! Nyt keilauksen jälkeen sattuu vähän joka paikkaan: käteen, olkapäähän ja vähän hermoihinkin kisan aikana sattui,huikkaavat paikalle tulospalvelusta singahtaneet Siiri Mäkelä ja Sini Turtiainen.

Turnauksessa syntyy kisamuistoja

Kisojen viimeisinä lajeina mitaleja ratkottiin osaamisalakohtaisilla joukkueilla pelatussa SAKU-sählyssä sekä erkkasäbässä. SAKU-sählyn lopputurnauksessa kullasta kamppaili kaksitoista joukkuetta. Rasekosta oli oppilaitoksen sisäisen sarjan jälkeen mukaan valittu kolme joukkuetta.

-Kaksi joukkuetta on liiketoiminnan ja yksi raksan opiskelijoita. Liton joukkueista toinen selvisi finaaleihin. Joukkueen pelaajat ovat tosi taitavia, oma-aloitteisia, lahjakkaita ja osa heistä pelaa myös SM-sarjaa. On ollut tosi kivaa päästä tauon jälkeen reissuun ja saada opiskelijoille pelireissukokemus, kertoo liikunnanopettaja Salla Sippola

-Meillä on mukana myös joukkue, jossa kukaan ei ole aiemmin ollut lajin harrastaja. Helmikuun karsintapeleistä asti turnaukseen valmistautuminen on tuonut mukanaan hyvää säpinää. On ollut valmennusta ja hyvää supatusta. Viestiketjussa tulevaa turnausta on puitu hyvällä fiiliksellä. Valmistautuminen on lisännyt liikuntaa ja yhteisöllisyyttä. Tällaiset reissut jäävät opiskelijoiden muistoihin.

Finaalissa voitokas Lito 1 sai kovaa kannustusta Rasekon muilta joukkueilta. Myös lippalakkien lento kentälle hattutempun jälkeen nähtiin. Lito 1 jälkeen SAKU-sählyssä toiseksi sijoittui Kainuun ammattiopisto ja kolmanneksi SASKY putkiala.

Spesia Turku hallitsi erkkasäbää

Erkkasäbän turnaus saatiin käynnistettyä kolmen vuoden tauon jälkeen neljän joukkueen voimin. Pelit pelattiin yksinkertaisena sarjana, ja kun tulokset ynnättiin yhteen, niin kaikki joukkueet lähtivät mitalisteina kotiin. Voiton erkkasäbässä varmisti itselleen Spesia Turku, hopealle sijoittui Spesia Pieksämäki ja pronssi jaettiin Spesia Järvenpään ja Luovi Liperi/Joensuun kesken. Spesia Turku voitti turnauksessa kaikki kolme otteluansa.

-Erittäin hyvä turnaus on ollut. Joukkueella sekä peleissä oli hyvä henki. Vaikka pelitilanteessa adrenaliini vaikutti sanomisiin, niin hetkessä tilanne oli unohdettu. Uskon, että joukkueelle täältä saatu kultainen mitali merkkaa paljon, kertoo Spesian kapteeni Valtteri Kosonen.

Kosonen on valmistumassa, joten ensi vuoden turnaukseen hänellä ei enää ole mahdollisuutta osallistua. Kapteeni aikoo kuitenkin varmistaa, että hyvää perinnettä jatketaan.

-Meillä on huikea porukka. Nimenomaan tulen kyllä varmistamaan, että ensi vuonnakin meiltä on täällä turnauksessa joukkue mukana, lupaa Kosonen.

Rohkeus osallistumiseen kannattaa

Aina kannattaa lähteä. Uusia lajeja voi oppia. Rohkeus lähteä voi tuoda elämään sekä uusia kokemuksia että uusia ystäviä. Nämä ajatukset allekirjoittaa Sampossa lähihoitajaksi opiskeleva Kirsi-Marja Jukonen. 60-vuotias aikuisopiskelija kertoo, kuinka opintojen aikana hän on talvet ollut eräoppaana Lapissa, toiminut risteilyemäntänä sekä ollut kotisairaanhoidossa harjoittelijana Espanjassa viisi viikkoa.

-Olen innokas kaikkeen.  Täällä osallistuin ensi kertaa frisbeegolf-kisoihin. Kisoja ennen kävin yhden kerran kokeilemassa lajia opettajan kanssa, yhden kerran yksin ja eilen kävin parikisan yhteydessä kiertämässä radan. Hyviä neuvoja tuli muilta kisan heittäjiltä, kuvaa kisojen myyntipisteestä elämänsä ensimmäiset kiekot ostanut Jukonen.

-Osallistun aina kaikkeen mahdolliseen. Yritin houkutella muitakin mukaan. On rikastuttavaa rikkoa rajoja ja kokeilla uusia juttuja. Pääasia täällä ei ole voitto, vaan hauskanpito.

Tulokset
Kuvagalleria