Valmiina, tramppaajat, valmiina

Olet täällä

SAKU ry:n henkilöstön liikuntakampanja käynnistyy maanantaina 7.9.2015. Liikuntakampanjan nettisivut on avattu tänään osoitteessa liikkeelle.net. Ennen varsinaista kampanjan käynnistymistä ehtii siis hyvin kutsua tiiminsä kasaan ja ihmetellä, mistä tramppauksessa on kyse.

SAKU ry:n henkilöstön liikuntakampanja kannustaa 7.9. - 25.10.2015 tramppaukseen, sillä turhaa tramppausta ei paljon istuville ihmislapsille ole olemassakaan. Kampanjassa tramppaajat tavoittelevat terveysliikunnan suosituksen mukaista määrää liikuntaa viikossa. Terveysliikunnan suositus määrittää tavoitteeksi kestävyyskuntoa parantavaa liikuntaa 2 tuntia ja 30 minuuttia sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa kohentavaa liikuntaa kaksi kertaa viikossa. Tavoitteeseen pääsee toteuttamalla reipasta liikuntaa vajaan puolen tunnin verran päivässä. 
 

Arkiaktiivinen rentotramppaaja
Tramppaajat lähtevät kampanjaan mukaan tiimeinä, joissa mukana voi olla enintään kahdeksan osallistujaa. Tiimiin tramppaajat kootaan oman koulutuksen järjestäjän sisältä. Tiimiä luotaessa on tehtävä päätös: lähteäkö mukaan Rento- vai Kilpasarjassa. Haluavatko tramppaajat mitata arkista aktiivisuuttaan vai kisata vapaa-ajalla kertyvällä liikuntamäärällä?

Rennommin liikkuvat valitsevat Rentosarjan, jossa kestävyysliikuntaa kerätään minuutteina ja/tai askeleina. Lisäksi lihaskunnosta ja liikehallinnasta on pidettävä huolta vähintään kaksi kertaa viikossa. Ilman askelmittaria kerättävä liikunta kerätään vähintään kymmenen minuutin suorituksina. Askelmittarilla arkiaktiivisuutta voi alkaa mitata heti, kun aamulla pomppaa sängystä jalkeille. 
Rentosarjassa tiimi menestyy saavuttamalla terveysliikunnan suosituksen. Sarjan palkintojen arvonnassa mukana ovat kaikki ne tiimit, jotka ovat saavuttaneet tiimitavoitteen vähintään kuutena viikkona. Tiimin tavoite täyttyy, kun vähintään viisi tiimin jäsentä saavuttaa terveysliikunnan tavoitteen. 
 

Paikoillenne, valmiit, tramppaa
Kilpatramppaajat haastavat itsensä ja tiiminsä joka päivä. Kilpatramppaajat tykkäävät tavoitteista, tuloksista ja itsensä ja muiden haastamisesta. Kilpasarjassa tiimejä verrataan toisiinsa vapaa-ajalla liikuntaan käytetyn ajan perusteella. Minimissään voi merkitä kymmenen minuutin suorituksen. Minuutit kerätään lajeista, eikä hyötyliikunta ole mukana sarjan lajivalikoimassa.
Kilpasarjassa palkinnoille nousevat eniten liikuntaminuutteja keränneet tiimit. Jokainen liikuttu minuutti kirittää tiimiä tulostaulukossa.
 

Muista myös viikkohaasteet
Viikkohaasteilla voi virittää liikkumiseen lisähoukutuksia. Ensimmäisenä kalenteriin kannattaa lyödä päivämäärä 11. syyskuuta, jolloin vuorossa on tuolitramppaus. Tutkimukset sanovat, että istuminen on vaarallista ja tappaa, mutta ei tuolitramppauksessa. Haasteessa on tarkoitus koko oppilaitoksessa muistuttaa, että tuoleilta pitää nousta kesken työpäivän. Seisomaan, kävelemään ja taukojumppaamaan. Tramppaus istuntojen keskellä pidentää ikää!

Tuolitramppauksen lisäksi haastamme tiimiläiset rapputramppaukseen, dancetramppiin ja ♥tramppaukseen. Lyhyesti rapputramppauksessa hyödynnetään rappusia liikunnassa, dancetramp pyytää osallistujat tanssiin ja ♥tramppaus yhdistää liikunnan ja hyvän kierrättämisen. Tramppaus on se pilke silmäkulmassa, joka tuottaa pieniä iloja arkeen!