Tramppaajia makkaraperunoista keväthilimoihin

Olet täällä

Tramppaajia voi nähdä liikkeellä myös keväällä, kun huhti-toukokuun aikana on ollut mahdollista tilata oppilaitokseen Liikkeelle.net-paikalliskampanjoita. Ahkerimmin on trampattu Ylä-Savon ammattiopistossa, jossa haasteen otti vastaan yksitoista tiimiä ja 79 aktiivista liikkujaa. 

Kevään paikallisia Liikkeelle.net-tilauskampanjoita on ollut käynnissä Sedussa, SASKY koulutuskuntayhtymässä, Kpedussa ja Ylä-Savon ammattiopistossa. Kampanjat on suunnattu tuttuun tapaan henkilöstölle, mutta SASKYssä myös opiskelijat ovat päässeet tallentamaan liikkumistaan. Ensimmäistä kertaa testataan myös ammattialakohtaista kampanjaa, kun AMKEn ravitsemuspalveluverkostossa on muodostettu tiimejä kisaan. Kevätkuntoaan kampanjoissa on hionut noin 300 osallistujaa.

Tramppaajien tavoitteena on liikkua aktiivisesti ja monipuolisesti. Kampanjassa huomioidaan kaikki liikunta, joka saa posket punaiseksi ja hengästyttää ainakin hieman. Jos tavoittelee UKK-instituutin terveysliikunnan suosituksen mukaista liikuntamäärää, niin viikossa tulisi kerätä vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia reipasta kestävyysliikuntaa sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa parantavaa liikuntaa vähintään 30 minuuttia viikossa.

Kimpassa erilaiset nuoret

Myös Kevättramppauksissa lisävirtaa omaan liikkumiseen on haettu pienistä kisailuista. YSAOssa Kevättramppaukseen osallistui yksitoista tiimiä. Tramppaustaan kisassa seurasivat: Teräsmiehet/hermot, Tähtitramppaajat, Kukkahattutädit, Popcornit, Hingunniemen tiimi, Erilaiset nuoret, Ahertajankaarron urheilijat, Köksähilimat, KahdenKerroksenVäkeä, Hyvä kunto, parempi mieli ja Makkaraperunat. 

Hyvinvointiohjaaja Miia Bovellan on tyytyväinen joukkojensa tramppaukseen. Hienoa on ollut se, että osallistujia tiimeihin saatiin mukaan ristiin rastiin eri ammattialoilta ja toimipisteiltä. Erilaisten nuorten tiimikuvaus tuo saman ajatuksen rennon reippaasti esille.

-Olemme suvaitsevaisia, erilaisia nuoria…joukossamme on atk-nörtti, päällikkötason hemmo, opettajien edustajat sekä sihteerikköjä jakkupukuineen. Harrastamme kuntosalia, savusukellusta, läskipyörällä ajelua, vedätämme itseämme koirilla, ratsastamme, lumikenkäilemme, hiihdämme, kävelemme... ja ainakin yhdellä on persoonallinen treineri. Hyötyliikuntakin on kunniassa ainakin maalaisilla! Yhtä kaikki - olemme tiimi! Erilaisine homminemme, harrastuksinemme ja ajatuksinemme... mutta olemme NUORIA ja INNOKKAITA! Lähes kaikkeen...

Laatupalkinto hyvinvoinnin edistämiseen

Ajatus Kevättramppaukseen osallistumisesta lähti YSAOssa liikkeelle henkilöstölle suunnatusta ideakyselystä. YSAO oli yksi kolmesta ammatillisen koulutuksen järjestäjistä, joille osoitettiin 2017 ammatillisen koulutuksen tuloksellisuusrahoituksen osana myönnettävä laatupalkinto. Bovellan kertoo, että 100 000 euron palkintosumma päätettiin YSAOssa ohjata henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden edistämiseen.

-Henkilöstöltä haettiin ideoita siihen, miten palkintoa tulisi hyödyntää. Ideoita tuli tosi paljon. Esimerkiksi uusia kuntosalilaitteita haluttiin sekä sisälle että ulos. Ympäristön virkistämiseen tuli paljon ehdotuksia. Toivottiin taukopaikkoja ja yhteisiä tiloja. Ja työhyvinvoinnin yhteisöpäiviä haluttiin viritellä uudelleen, listaa toiveita Bovellan.

-Keväällä lähdimme hakemaan vielä ideoita henkilöstön virkistämiseen. Kampanjalla halusimme lisätä tsemppiä kevääseen. Varsinainen kuuden viikon kampanja päättyi eilen, mutta se huipentuu 1.6. järjestettävään yllätykselliseen toimintapäivään, joka starttaa inspiroivalla puhujalla. Luvassa on myös liikkumista ja kevättramppauksen palkintojenjakoja. 

Yhdessä ysaolaisesti

Kevättramppauksen aikana YSAOlle hankittiin aktiivisuusrannekkeet, joita sai lainata kampanjan aikana viikoksi kerrallaan. Mittareita kampanjan aikana käytti 40 osallistujaa.

-Mittareilla voi tehdä syke- ja unenseurantaa. Isommassa roolissa käyttäjillä on tuntunut olevan palautumisen ja unen laadun seuranta, eikä niinkään hulluna sykkeen seuraaminen. Moni on ollut yllättynyt oman unen laadustaan ja palautumisen vaatimasta ajasta. Nämä ovat olleet älyttömän hyviä havaintoja, kertoo Bovellan.

Tiimiläisiä aktivoitiin myös viikkohaasteilla, joissa etsittiin uusia jäseniä, lisättiin työhön taukoja, testattiin uutta lajia, pyöräiltiin ja haettiin loppuspurttia kesä(loma)kuntoon. Yhdessä tekeminen on näkynyt tiimiläisten arjessa.

-Tekemisessä on tullut ysaolaisuus esille. Kampanjassa kaikki ovat yhtä arvokkaita. On ollut mahtavaa saada kaikkia eri arjenpuurtajia mukaan. Kampanjassa aktiivisimmat palkitaan, mutta muillakin mukavilla kriteereillä palkintoja tullaan jakamaan, lupaa Bovellan. 

-Yksi porukka kävi uutena lajina geokätköilemässä yhdessä. Ilman kampanjaa retkelle olisi tuskin tullut lähdettyä. Juuri näin käytävässä yhden tiimin jäseniä tekemässä arkistomappien muuttoa toiseen työtilaan. Siellä kannettiin mappeja posket punaisina. Oli kuulemma ihan mahtava työpäivä, kun samalla kertyi kampanjaan liikuntaminuutteja.