Tapahtumakevään muutokset ja uutuudet

Olet täällä

SAKU ry:n hallitus on tehnyt päätöksen kevään livetapahtumien peruuntumisesta pois lukien SAKUgames-tapahtuma toukokuussa. Kevään tapahtumakalenteria etätoteutuksineen rakennetaan parhaillaan. Uusista sisällöistä pääsee heti tutustumaan taukovinkkeihin ja viikkohaasteisiin, joita julkaistaan Liikuntaimpulsseissa koko kevään ajan.

Koronatilanne on mullistanut SAKU ry:n kevään tapahtumakalenterin. SAKU ry:n hallituksen päätöksen mukaisesti muut livetapahtumat paitsi SAKUgames on tältä keväältä peruutettu. SAKUstars on päätetty järjestää etätapahtumana. SAKUgames on opiskelijoille suunnattu monilajinen harrastustapahtuma, joka pyritään toteuttamaan 19. toukokuuta ulkolajien osalta. Lopullinen varmistus tapahtuman toteutumisen osalta tehdään huhtikuun alussa.

Muutoksiin tapahtumakalenterissa on reagoitu uutta sisältöä ja uusia toimintamalleja suunnittelemalla. Kevään toiminta pitää sisällään aktiviteetteja, verkostotoimintaa ja koulutuksia sekä opiskelijoille että henkilöstölle.

SAKUstars tallenteina ja etälivenä

SAKUstars-kulttuurikilpailuja emännöi tänä keväänä Ylä-Savon ammattiopisto 20.-22. huhtikuuta. Iisalmessa on parhaillaan ennakkotöiden tuomarointi vauhdissa ja livelajeihin ilmoittautuminen on avoinna 16. maaliskuuta asti. Livelajeihin osallistutaan etukäteen lähetettävillä tallenteilla sekä etälivessä kisapäivinä.

Kisoista halutaan rakentaa mahdollisimman osallistavat myös etänä. Osana toteutusta starttaa SAKUstars-kulttuuriviikko, joka kannustaa tuomaan sisältöjä ja osallistamaan opiskelijoita kisoihin joko oppilaitoksessa tai kotona. Kisojen teemana on Antaa taidon näkyä!

Liikuntaimpulssi tulee joka viikko

Ensimmäiset Liikuntaimpulssit on jo lähetetty kaikille Liikuntaimpulssin tilanneille ja SAKU-yhteyshenkilöille. Liikuntaimpulssit tarjoavat helppoja virikkeitä oppilaitosarjessa tai etäopinnoissa käyttöön otettavaksi. Kussakin kirjeessä esitellään videona taukovinkki ja viikkohaaste sekä kuluvan kuukauden kuukausikisa. Helmikuun kuukausikisana on käynnissä Helmibingo, jossa liikkumalla voi kerätä itselleen vaaka- ja pystyrivejä bingolapulle sekä osallistua kisaan.

Taukovinkki sopii opiskelun ja työtehtävien tauottamiseen missä vaan, eikä erillisiä välineitä vinkin toteuttamiseen tarvita. Monessa taukovinkissä esitetään toteuttamiseen kaksi vaihtoehtoa, joilla voi säätää liikkeen tehoa. Viikkohaasteessa haastetaan osallistujia testaamaan, mitä toistot saavat omassa tekemisessä aikaan. Luvassa on ainakin vetreyttä, tasapainoa ja voimaa lisääviä haasteita.

Liikuntaimpulssin tilauksen voi käydä tekemässä itselleen SAKU ry:n nettisivujen etusivun alalaidan uutiskirjelistauksesta.

Pienestä kisasta lisää liikettä

Huhtikuussa käynnistyy Liikevirtaa-kampanja, jossa ideana on nostaa esille hyvinvointia parantavia ja liikkumista lisääviä valintoja vihreän kädenjäljen kautta. Kampanjaa voi viedä eteenpäin kuukauden ajan, koko oppilaitoksen yhtenä teemapäivänä tai teemaviikkona.

Kampanjan toteuttamiseen oppilaitoksessa kannustetaan ottamaan mukaan tutorit, opiskelijakunta tai muu opiskelijaporukka. Pääkohderyhmänä ovat opiskelijat, mutta henkilöstön haastaminen mukaan on erittäin sallittua.

Keväisin oppilaitoksiin on tilattavissa myös Kevätpörräys-liikuntakampanja. Omaan oppilaitokseen tilattavassa kampanjassa kerätään liikuntaminuutteja osallistujien valitsemissa lajeissa. Minuutteja kerätään vähintään neljän henkilön tiimeissä, eikä ylärajaa tiimin koolle ole.

Kevään aikana tilauskampanjan pituuden voi määritellä oman toiveen mukaan. Kampanjaan osallistuville koulutuksen järjestäjille avataan oma kampanjasivu. Koulutuksen järjestäjän yhteyshenkilö hoitaa kampanjan tilauksen ja hänelle lähetetään materiaalit, tunnukset ja ohjeistukset kampanjan käynnistämiseen.

Virtuaalikahvilat starttaavat maaliskuussa

Henkilöstölle suunnattujen virtuaalikahviloiden lisäksi käynnistämme ensi kertaa virtuaalikahviloiden sarjan opiskelijoille kohdennettuna. Kahvilaan voi osallistua joko ryhmänä luokassa tai etäopinnoissa. Kevään virtuaalikahviloissa puhutaan kuntodopingista, mielen hyvinvoinnista voimavarana sekä somearjesta ja digitunnetaidoista.

Ensimmäisessä virtuaalikahvilassa 16. maaliskuuta kuulemme SAKUgames-tapahtumasta. Tapahtuman lajeista tutustumme lähemmin toistovoimapunnerrukseen, jonka saloihin meitä opastaa Vuoden sakulainen liikkuja 2013, MM-mitalisti, voimanostaja Artturi Verho. Virtuaalikahvila toteutetaan yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Dopinglinkin Joni Askolan ja Ville Leskisen kanssa. Luvassa on sekä tietoa että terveysneuvontaa kuntodopingista.

Webinaarissa haetaan motivaatiota liikkumiseen

Henkilöstölle järjestetään 23. maaliskuuta Motivoi liikkumaan! -hyvinvointiwebinaari. Päivän aikana kuulemme motivaatio- ja pelillisyystutkimuksen näkökulmia nuorten liikkumisen tukemisessa pandemia-aikana, käytännön toteutuksia liikkuvan oppilaitoksen rakentamisesta sekä tutustumme erilaisiin liikkujatyyppeihin ja heidän motivointinsa keinoihin. Iltapäivän kestävä webinaari starttaa kello 13.00

Koulutukset ja verkostotoiminta

SAKU ry:n järjestämät koulutukset ja verkostotoiminta jatkuvat normaalisti. Tutorkoulutuksia järjestetään pääosin etäkoulutuksina. Erilaiset verkostot puolestaan kokoontuvat ja työskentelevät aktiivisesti etäyhteyden avulla.