Talvikisoihin tuovat kaverit ja kilpailuvietti

Olet täällä

Ei liian totista kisaa, mutta kilpailunumero rinnassa saa liikkuvan lisäämään seuraavan vaihteen silmään. Henkilöstön talvikisoissa 1.-2. helmikuuta Vierumäellä ratkottiin sijoitukset sählyssä, keilauksessa, uinnissa, hiihdossa ja ilma-aseissa.

SAKU ry:n henkilöstön talvikisoissa suurinta jännitystä etukäteen aiheutti hiihto. Vielä viikkoa ennen kisoja maa oli Vierumäellä harmaana lukuun ottamatta hiihtäjille tehtyä 1,2 kilometrin latua, ja hiihtokisojen peruutusuhkakin oli olemassa. Helmikuun ensimmäinen kisaviikonloppu oli kuitenkin talvinen, ja hiihdossa päästiin kiertämään 1,6 kilometrin latua. Kisassa hiihdettiin kolme tuntia, jonka aikana tavoitteena oli kiertää mahdollisimman monta täyttä kierrosta.

WinNovan Seppo Kaunisto pääsi kisoissa tänä talvena ladulle ensimmäistä kertaa, kun Porin seudulla ei ole hiihtokelejä vielä ollut tarjolla. Yleisen sarjan voittaja luisteli 24 kierrosta eli 38,4 kilometriä.

-Tämä oli vuoden ensimmäinen hiihto ja huonolla tuurilla myös viimeinen. Siihen nähden yllättävän hyvältä tuntui. Jalat vaan puutuvat isolla miehellä aika äkkiä. Latu oli hyvä, ei siellä ollut kuin pari turhan jäistä kurvia. Lumisadekaan ei pöperöittänyt latua.

-Hiihtäminen on ihan parasta. Olen junnuna harrastanut hiihtoa ja nyt aikuisiällä laji on sytyttänyt uudelleen, kehuu hiihtämistä Kaunisto.

-Sama täällä. Kun täytin 30, niin sytyin lajiin uudelleen. Sitä ennen pidin hiihtoa ihan tyhmänä lajina. Eihän tällä lajilla saa naisia, komppaa huumorilla Salpauksen Ville Saarelainen.

Moni ladulla kierroksia kiertänyt kunnostautui useammassa lajissa. Ladulta kiirehdittiinkin ”tuorein jaloin” esimerkiksi sählykentille. Hiihtokierroksissa tasamäärään päätyivät 50-sarjassa hiihtänyt Jari Piispanen Kpedusta ja 60-sarjassa hiihtänyt Pekka Pakkanen Salpauksesta. Molemmat hiihtäjät kiersivät kolmen tunnin aikana 31 kierrosta eli 49,6 kilometriä.

Kisat kannustavat lenkille

Hiihtoladulla nähtiin tuttuun tapaan myös Pekka Lammi Suupohjan ammatti-instituutista. SAKUn kisoihin Lammi on osallistunut yhtäjaksoisesti 34 vuoden ajan. Talvikisojen historiaan mahtuu tasan yksi poissaolo. Pekan tietää olevan paikalla, kun jostain päin kisapaikkaa kajahtavat Meren yllä -laulun sanat.

-Kisoissa on mukava nähdä kavereita. Ja on minulla tuota kilpailuviettiäkin. Hiihto on SAKUn lajeista itselle suosikki, kun ampumahiihtoa olen eniten harrastanut. Syyskisoissa olen valinnut lajit, jotka vaan aikatauluihin sopivat.

-Tämä ei ole niin totista harrastamista. Onneksi myös paikat ovat pysyneet ehjinä. Kun kisoihin ollaan tulossa, niin silloin tulee käytyä paremmin lenkillä. Tämä on sellaista itsensä kunnossa pitämistä, muistuttaa Lammi kisojen hyödyistä.

Tavastia vei sählymestaruuden

Talvikisojen suurin laji oli sähly, jossa mitaleista pelattiin miesten A-sarjassa sekä sekajoukkueiden A- ja B-sarjoissa. Miesten A-sarjassa vahvimmin esiintyi Ammattiopisto Tavastia, joka voitti kaikki ottelunsa. Hopealle sijoittui Salpaus ja kolmanneksi WinNova.

Sekajoukkueiden A-sarjassa Kainuun ammattiopisto taituroi mestariksi puhtaalla sarjalla. KAOn takana muista mitaleista käytiin kova taisto, kun Kpedun Avalanche, Omnia ja Gradia Jyväskylä päätyivät tasapisteisiin. Lopulta maalieron perusteella Kpedu sijoittui hopealle ja Omnia pronssille. Gradian saldona oli kaksi päästettyä maalia enemmän, mikä ratkaisi Gradian jäämisen ulos mitaleilta. B-sarjassa Suomen Urheiluopistolle ei löytynyt pysäyttäjää. Kotijoukkueen jälkeen toiseksi sijoittui Poke ja kolmanneksi Luksia.

Ensi vuonna uudestaan

Poken Heli Vuorinen oli pelien jälkeen iloisen yllättynyt joukkueensa hopeamitaleista. Toiseksi sijoittuminen B-sarjassa antaa mahdollisuuden nousta A-sarjaan. Vuorinen lupaa, että joukkue lähtee myös ensi vuonna mukaan puolustamaan mitalia, mutta sarjanousun joukkue jättää vielä harkintaan.

-Ei me olla paljon treenattu, eikä oikeastaan tunnettukaan etukäteen, kun pelaajat tulevat eri yksiköistä. Turnaus on hyvä tilaisuus verkostoitua ja tutustua omiinkin työkavereihin.

Pokesta talvikisailijoita oli mukana kahdentoista osallistujan joukkue. Sählyn lisäksi pokelaiset kävivät tekemässä tulosta uinnissa, hiihdossa, ammunnassa ja keilauksessa. Kultaiset mitalit lähtivät pokelaisten mukaan hiihdossa ja ammunnassa, uintijoukkue nappasi hopeaa ja parijoukkue keilauksessa pronssia.

-Ensi kertaa olen kisoissa mukana ja on ollut tosi kivaa. Täällä on hyvin erilaisia lajeja edustettuina. Alue on hyvä. Iltajuhlat olivat mukavat. Toistekin kyllä tullaan, lupaa Vuorinen.

Uinti oli kisoissa mukana muutaman vuoden tauon jälkeen. Tällä kertaa uinneissa kisattiin viesteissä, joihin osallistui seitsemän kolmen uimarin joukkuetta. Keilaus on yksi henkilöstön suosikkilajeista. Vierumäellä osallistujat keilasivat kolmessa lähdössä, joissa keiloja kaatoi 60 keilaajaa. Kuudessa sarjassa kovimman tuloksen heitti Redun Päivi Uusinarkaus. SAKUmestarin 2020 kisatulos oli 1242.

Tulokset

Kuvagalleria