Taas trampattiin, tuhatta ja sataa

Olet täällä

SAKU ry:n Liikkeelle-kampanja (28.8. – 22.10.2017) haastoi tuttuun tapaan ammatillisen koulutuksen henkilöstöä lisäämään liikettä askelia tai liikuntaminuutteja keräten. Tiimejä kampanjaan lähti mukaan 91, joissa aktiivisia tramppaajia oli yhteensä 536. 

Tramppaajat keräsivät askeleita ja/tai liikuntaminuutteja tuttuun tapaan oman koulutuksen järjestäjän henkilöstöstä koottuina tiimeinä. Minimissään tiimi koottiin neljästä osallistujasta, eikä ylärajaa tiimin henkilömäärälle ollut. Liikuntakampanjan tavoitteena on kannustaa tiimiläisiä lisäämään monipuolista liikuntaa toinen toistansa positiivisessa hengessä kannustaen.

Tavoitteita asetettiin kolmessa eri sarjassa. Rentosarjassa tavoitteena oli terveysliikunnan suosituksen mukainen liikkuminen eli 2,5 tuntia reipasta kestävyysliikuntaa ja kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa viikossa. Tässä sarjassa mukaan huomioitiin kaikki liikkuminen.

Kuntosarja sopi tramppaajille, jotka halusivat liikuntaansa pientä lisäkipinää kisailusta. Myös Kuntosarjassa sai merkitä suorituksiinsa kaiken liikunnan, arjen askeleet ja hyötyliikunnan. Tosikilpailijoita varten oli Kilpasarja, jossa liikuntasuorituksiin hyväksyttiin vain vapaa-ajalla kerätyt lajiminuutit. 

Kuntosarja oli suosituin

Kampanjaan ilmoittautui mukaan 91 tiimiä. 28 tiimiä osallistui Rentosarjaan, 46 tiimiä Kuntosarjaan ja 17 tiimiä Kilpasarjaan. 

Kun Rentosarjassa vähintään kaksi kolmasosaa tiimiläisistä saavutti terveysliikunnan suosituksen mukaisen määrän liikuntaa, niin tiimin viikkotavoite katsottiin saavutetuksi. Kaikkina kahdeksana viikkona tavoitteeseen pääsi kolme tiimiä: Bovallius Turku, Keudan Sudet ja Esedusta Viis senttii 2.0

Tramppaajien suosikki oli Kuntosarja, jossa tiimejä oli mukana 46. Mitalisijat kampanjassa pokkasivat Iloiset tallaajat Kpedusta, Niskalan Ponnistus NiPo Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä ja Yöelämän taitajat Keudasta. Iloiset tallaajat kirjauttivat itselleen tuloksen 5248,50 minuuttia per tiimiläinen. Tallaajien voittopottiin kertyi siis viikossa keskimäärin 11 tuntia liikuntaa tiimiläistä kohden.

Kilpasarjassa saatiin uusi voittajatiimi, kun Optiman Topptima 2.0 kiri sarjan voittoon. Topptiman nelihenkinen tiimi keräsi tuloksen 11 078 minuuttia tiimiläistä kohden. Voittajatiimin jäsenille viikoittaista liikuntaa kertyi siis noin 23 tuntia tiimiläistä kohden. Kilpasarjassa toisen sijan kuittasivat Eturivin tallaajat Esedusta ja kolmanneksi sijoittui Hyrian Team Karankatu

WinNova oli liikuttavin amis

Suomi 100 -juhlavuoden hengessä tiimejä haastettiin mukaan sadan toiston haasteisiin. Viikkohaasteissa suorituksia saivat kerätä niin tramppaajat, opiskelijat kuin koko toimipisteen henkilöstökin. Viikkohaasteiden lajeina olivat 100 rappusta, 100 metriä saapasta heittäen tai vauhditonta pituutta hypäten, 100 korin pussitus koripallolla tai frisbeekiekolla sekä sukkulaviesti 100 ammattialasiirtoa keräten. Suorituksia sai kerätä siis useamman osallistujan voimalla ja useasta eri suorituksesta kokonaistulosta laskien. Haasteissa jokaisella sadan toiston suorituksella ansaitsi yhden pisteen.

Viikkohaasteissa eniten toistoja kerättiin Raumalla, jossa sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa saatiin myös opiskelijoita mukaan viikkohaasteiden toteuttamiseen. Onnistunut rappushaaste siivitti henkilöstön ja opiskelijat nappaamaan kampanjassa tittelin Suomen liikuttavin amis. Pisteitä WinNovan toimipiste keräsi haastekisoista 272.

Hymynaamoja ja minuutteja

Kampanjan aikana trampattiin yhteensä 1 512 765 minuuttia (askeleet mukana minuuteiksi muutettuina). Tilastoissa tämä tarkoittaa keskimäärin vajaan kuuden tunnin liikuntaa tramppaajaa kohden. Erot osallistujien kesken ovat toki suuria, kun esimerkiksi Kilpasarjan kärjessä trampattiin 23 tunnin keskiarvolla viikossa. Lisäksi Rentosarjassa tavoitteena oli terveysliikuntasuorituksen mukainen määrä liikuntaa. Sarjassa oli mahdollista saavuttaa maksimissaan 944 viikkotavoitetta. Tavoitteita ja samalla hymynaamoja Rentosarjassa saavutettiin 594 kappaletta.

Lajeista suosituin oli tuttuun tapaan kävely ja sauvakävely. Muita kärkilajeja kampanjan aikana olivat hyötyliikunta (ei Kilpasarjassa mukana), lihaskuntoharjoittelu, venyttely ja vaellus. 

Koulutuksen järjestäjistä henkilöstönsä suhteellisesti parhaiten liikkeelle saivat Teak Oy (30%), Maalariammattikoulun Kannatusyhdistys ry (27,3 %) ja Haapaveden Opiston Kannatusyhdistys ry (20%).

Muistamiset matkaan

Hyvä tiimihenki! Paino tippui! Hymynaama joka viikolta! Nautitaan nyt tästä voitosta ja tullaan takaisin vieläkin nälkäisempinä! Lainaukset osallistujilta sen kertovat: Tramppaaminen kimpassa voi lisätä hyvää mieltä, kohentaa kuntoa ja edistää osallistujien arjessa jaksamista. Toteutuessaan se on jokaiselle osallistujalle kampanjan paras palkinto.

Muistamiset Rentosarjan tavoitteen vähintään seitsemänä viikkona tavoittaneille tiimeille sekä Kuntosarjan ja Kilpasarjan kolmelle parhaalle tiimille ovat lähdössä postiin ensi viikolla.

Arvoimme myös kuusi tuotepalkintoa kaikkien tramppaajien kesken. Tällä kertaa arpaonni suosi Esa Martosta, Paula Niemelää, Pauliina Sariloa, Kristiina Thyliniä, Pekka Merikantoa ja Sirkku Mäntystä

Kannustavatko kampanjat sinut liikkumaan?

Oletko tällä viikolla ehtinyt jo useamman kerran miettiä, missä niitä liikuntaminuutteja kimpassa seuraisi? Ensi syksynä jatketaan pimeyden torjumista kampanjalla, mutta jo kevätlukukaudelle on tarjolla oppilaitoskohtaisesti räätälöityjä liikuntakampanjoita. Voisiko teillä laittaa pystyyn esimerkiksi eri toimipisteiden tai ammattialojen välisen kampanjan? Lisätietoja kevään kampanjoista saa SAKU ry:n toimistolta.

Kiitos kaikille tramppaajille kuluneista kampanjaviikoista! 

Siirry tulosliitteelle