Syyskisailua ja kohtaamisia Espoossa

Olet täällä

SAKU ry:n syyskisat järjesti tänä vuonna Omnia. Ammatillisten oppilaitosten henkilöstö kilpaili viikonlopun aikana Espoossa yleisurheilulajien lisäksi kuudessa yksilö- ja joukkuelajissa. Osallistujat kisasivat SAKU-hengessä iloisella mielellä toisiaan kannustaen.

Pääsin SAKU ry:n edustajana mukaan Syyskisoihin seuraamaan lajikirjoa, kannustamaan kisailijoita ja aistimaan kisatunnelmaa. Erityisen antoisaa oli päästä kohtaamaan ammatillisen koulutuksen henkilöstöä rennon kisaamisen merkeissä. Olen kuullut tiuhaan sanonnan, että liikunta synnyttää liikunnan iloa ja hyvinvointia. Nyt pääsin kokemaan käytännössä, onko näin. Syyskisoista olen kuullut aiemmilta vuosilta kaikuja, että yhdessä tekeminen ja kollegoiden kohtaaminen on yksi tärkeä syy lähteä kisoihin. Yhteisöllisyyden merkitystä osana hyvinvointia korostetaan ammatillisissa oppilaitoksissa alati voimallisemmin. Päätin kysyä kisailijoita tapahtumassa koettuja parhaita kohtaamisia.

Suuntasin Leppävaaran stadionille ja painonheittopaikalle, jossa tapasin Heimo Merilehdon, joka saapui Keudan kisajoukkueen kanssa Espooseen. Heimo Merilehto osallistui maastojuoksua lukuun ottamatta kaikkiin yleisurheilulajeihin.

- Kilpailen kaksi kertaa vuodessa. Syyskisojen lisäksi osallistun aikuisten yleisurheilun SM-kisoihin. Ensimmäistä kertaa SAKU ry:n kisoihin osallistuin Haminassa vuonna 2000. Välissä oli pieni tauko, mutta vuodesta 2012 alkaen olen osallistunut joka vuosi. Täällä urheilemme yhdessä kollegojen kanssa ja pääsemme viettämään rennosti aikaa yhdessä. Samalla näkee Suomea.

Keudan joukkueen kisamenestyksen myötä Keudassa vietetään tänäkin vuonna mitalikahveja henkilöstön kanssa.
- Kun voitamme ja tuomme Keudaan mitaleja, saamme koulun auton käyttöön seuraavanakin vuonna.
Heimo Merilehto on merkinnyt seuraavan vuoden Syyskisat jo kalenteriin.

Paras kohtaaminen: Tavataan vanhoja tuttuja, kannustetaan kaveria ja naljaillaan hyväntahtoisesti.

Kuulumisia ja huipputuloksia

Lauantaina kisattiin yleisurheilulajit tiiviiseen tahtiin kosteassa kelissä. Tunnelma stadionilla oli välitön ja iloisen letkeä. Kisailijat kannustivat toinen toisiaan surutta.
-Ei tarvittu kuin yksi alkulämmittely, tokaisi Katja Leppäkangas Osaosta.

Hänen kilpailulajinsa olivat kuulantyöntö, sadan ja kahdeksansadan metrin juoksut, keihäänheitto, pituushyppy sekä kiekon, saappaan ja painon heitto. Osaosta lähdettiin kahdeksan hengen voimin ja matka-aikaa kertyi Oulusta Espooseen kahdeksisen tuntia. Myös osaolaiset saavuttivat komean mitalisaaliin kisoissa.

Sunnuntaina pilvet hälvenivät ja aurinko kiritti kilpailijoita. Saappaanheittopaikalla kohtasin Marika Hiltusen. Heittovuoroaan odotellessa kisaajilla on mahdollisuus kohdata kollegoita ja kanssakilpailijoita. Marika kuvasi Syyskisojen kohtaamisia ja kisatunnelmaa valoisaksi ja myönteiseksi.
-Kisaamisen lisäksi tärkeää täällä on ihmiset. Tavataan muita, kuullaan kuulumisia ja välillä puhutaan myös ammatillisista asioista.

Marika Hiltusella oli aiemmin nimissään naisten yleisen sarjan kisaennätys, jonka otti nyt itselleen Jutta Vaahtio tuloksella 27 metriä. Tänä vuonna Marika Hiltunen heitti sarjassaan naiset 40 huiman tuloksen 27,72 metriä ja nappasi tuloksella kultamitalin.

Paras kohtaaminen: Luksian Raija Muittarin kanssa.

Suuntasin petankkikentillä, jossa tapasin syyskisojen konkarin 83-vuotiaan Matti Viitasen, joka on tehnyt työuransa Vaaossa. Tänäkin vuonna hän kisasi petankin finaaliotteluissa. Viime vuoden kultamitali vaihtui tänä vuonna pronssiseen. SAKU ry:n mitaleja hänellä on ennen tätä kisaa 75 kappaletta. Ensimmäinen mitali tuli 50 metrin vapaauinnista 35-vuotiaiden sarjassa.
- Kolmet kisan olen joutunut jättämään väliin. Silloinkin syynä on ollut joko korona tai hautajaiset, totesi kisojen todellinen konkari.

Viimeisten jännittävien kisaheittojen lomassa Matti Viitanen ehti kertoilemaan, että he kokoontuvat kerran viikossa heittämään pentankkiporukan kassa.
- Tämä on mukava harrastus porukalla.

Paras kohtaaminen: Iltajuhla

Ensi vuonna syyskisataan Kokkolassa

Petankkikentällä pronssipelissä kisaamassa oli Kpedun joukkueen jäsen Ari Maunuksela. Hän luonnehti pentankkia yhteisölliseksi peliksi, jossa yhteisöllinen pelitunnelma syntyy pelin aikana.
- Molemmat joukkueet arvostavat toisiaan. Pelit ovat olleet tiukkoja, mutta olen nauttinut jokaisesta.

Ari Maunuksela osallistui ensimmäistä kertaa Syyskisoihin. SAKU ry:n kisoista hänellä on kokemusta aiemmin golfkisoista. Seuraavat Syyskisat järjestää Kpedu. Ari Maunuksela toivottaa kaikki kisaajat tervetulleeksi Kokkolaan ja kannustaa harjoittelemaan kisaa varten. Hänen mukaansa järjestelyt on jo aloitettu hyvissä ajoin. Luvassa on myös jokin uusi laji.

Kisojen tulevana järjestäjän edustajana Ari Maunuksela uskoo, että kisajärjestelyt antavat enemmän kuin ottavat.
- Kun meille tulee vieraita ja järjestämme kisailijoille tapahtuman, se yhdistää myös meidän henkilöstöämme. Tapaamme toinen toisiamme ja teemme yhdessä.

Paras kohtaaminen: Yhteisöllinen pelifiilis syntyy pelin aikana. Joukkueet arvostavat toinen toisiaan.

Kisaviikonlopun kokemuksien ja kisailijoiden kohtaamisten jälkeen olen vakuuttunut siitä, että tarvitsemme yhdessäoloa ja yhteistä tekemistä. Kilpaileminen sopivat letkeästi ja iloisesti on parhaimmillaan juuri sitä, joka luo hyvinvointia. Syyskisat on oivallinen tapa rakentaa ja ylläpitää henkilöstön ja oppilaitoksen hyvinvointia.

Maria Käkelä, kehittämispäällikkö, SAKU ry

Syyskisojen tulokset

Syyskisakuvat