Sydämet sykkivät lentopallolle vuosikymmenestä toiseen

Olet täällä

SAKU-lentiksessä koettiin viime viikonloppuna pientä historian havinaa, kun lentopalloturnaus palasi Pajulahteen. Jalkapallokentän ja yleisurheiluradan päälle rakennettiin kuusi lentopallokenttää, joilla mitaleja tavoitteli kolmekymmentä henkilöstön joukkuetta.

Henkilöstön SAKU-lentis pelattiin viikonloppuna (6.-7.5) Pajulahti-hallissa. Voittoja turnauksessa tavoiteltiin tällä kertaa miesten A-, B- ja C-sarjoissa, naisten A-sarjassa sekä M58-sarjassa kaikkiaan kolmellakymmenellä joukkueella.

Pelitunnelmissa oli mukana historian havinaa, kun kevään lentopalloturnaus palasi yli kymmenen vuoden tauon jälkeen Pajulahteen. Lentopallossa on kyse myös SAKU ry:n henkilöstön hittilajista, kun palloille kättä annetaan niin Syyskisojen biitsillä, Sekalentiksessä kuin kevään turnauksessakin. Lajivalikoimassa lentopallo on ollut jopa vuodesta 1958.

Pelikentillä kuuleekin kunnioitettavia tarinoita, kun osallistujat kertovat osallistuneensa kisoihin jopa neljällä, viidellä tai kuudella vuosikymmenellä. Yksi pitkän turnauskokemuksen omaavista on Keudan Pekka Kurki, joka palkittiin SAKU ry:n liikuntatoimintaan osallistumisesta kultaisella kuntomitalilla. SAKU-turnauksiin Pekka on osallistunut kuudella vuosikymmenellä.

-Järvenpään ammattiopiston joukkueella mentiin ensin karsintoihin Saloon vuonna -77 tai -78. Eli juuresta puuhun on lähdetty pelikokemusta kartuttamaan. Vuosien aikana mitaleja on kertynyt niin yleisestä, M43-, M50 ja M58-sarjoista. Enää tuota M43-sarjaa ei kisoissa olekaan, Pekka kertoo.

-Olen urheiluihminen. SAKU-lentopallo on ollut ainut kilpasysteemi, jossa olen ollut mukana. Siksi siitä on tullut hirmu tärkeä. Kun Viki (Ziolkowski) tuli meille töihin, niin sitä lähti kova motivaatio pelaamiseen ja pärjääminen oli aika helppoa.

Turnaus motivoi harjoitteluun

Pekka Kurki on halunnut olla mukana innostamassa Keudassa myös uusia pelaajia turnauksiin mukaan. Ja on työnhaussakin ollut lentopallolla oma roolinsa.

-Mahtavaa on ollut pelata nämä vuodet. Oppilaitoksessa olen joukkuejunaa vetänyt, ja aina ollaan saatu väkeä mukaan, vaikka joukkueen kokoaminen on joskus kovan työn takana. Töitä 70-luvulla hakiessani meillä oli lentopallohenkinen rehtori, jolla yhtenä kysymyksenä oli lentopallon pelaaminen. Sillä pääsi töihin, muistelee Pekka.

-Turnauksiin osallistuminen on iso asia, kun näkee valtavasti tuttuja. Peleissä ei puristeta, ja henki on hyvä. Sanoin taannoin kaverilleni Savolaisen Lasselle, että pelaaminen pitäisi lopettaa. Lasse kysyi, että ootko kipee. Kun kielsin sen, niin ohjeeksi tuli, että älä helvatussa lopeta.

Pekka arvioi lentopalloa lajiksi, joka ei ole ihan helpoimmasta päästä. Pallo elää ja lämpö pysyy lajissa päällä sitä paremmin, mitä enemmän taidot karttuvat.

-Kun lentopallossa pääsee määrätylle tasolle, niin silloin se on mukavaa.  Jokavuotinen turnaus antaa myös syyn treenata melkoisesti, kun huonossa kunnossa ei ole niin kivaa lähteä pelaamaan, kannustaa Pekka treenaamaan.

Lentopalloa en enää jätä

Uusia pitkiä lentopallotarinoita voidaan luoda vain turnausten jatkuvuutta uusilla pelaajilla turvaamalla. Konkareiden lisäksi turnauksessa olikin mukana huikeat 24 ensikertalaista. Ensi kertaa mukana turnauksessa oli myös Kiipulan ammattiopisto, josta pelikentillä nähtiin sekä naisten että miesten joukkue. Kiipulan Minna Hiltunen elvytti turnaukseen myös vanhan rakkaan harrastuksensa, sillä lentopallon peluusta oli ehtinyt vierähtää useampikin vuosikymmen.

-Lentopallo on lapsuuteni ja nuoruuteni rakas harrastus, josta olen pitänyt parikymmentä vuotta taukoa. Peleihin lähdin yhden kenraaliharjoituksen taktiikalla. Ja lupaan, etten enää koskaan jätä lentopalloa. Tulen pelaamaan niin kauan kuin terveys kestää, vakuuttaa Harjavallan Jymyssä passarina pelikokemuksensa kartuttanut Minna.

Kiipulan joukkueet tekivät vakuuttavaa jälkeä pelikentillä. ”Neonpersikkaisissa” paidoissa hääränneet kiipulalaiset veivät palkintovitriiniin ensimmäisestä turnauksestaan naisten sarjassa hopeaa ja miesten B-sarjassa kultaa.

-Turnaus on ollut hyvin organisoitu ja puoleensavetävä. Ympäristö Pajulahdessa on inspiroiva. Meidät on otettu hyvin vastaan. Joukkuetta on kehuttu tasavertaiseksi ja harmoniseksi joukkueeksi. Ihan tässä viiskymppinenkin lajista taas innostuu!

Vaikeuksien kautta voittoon

Miesten A-sarjassa valtikka jäi tiukasti Gradian pelaajien käsiin. Sarja pelattiin kuuden joukkueen kesken yksinkertaisena sarjana, eikä Gradia taipunut turnauksessa antamaan vastustajilleen erääkään. Gradian Jarkko Kokkonen kuvaili joukkueen edenneen vaikeuksien kautta voittoon.

-Täällä on puitteet ja kentät erinomaiset. Ennen turnausta oli pienenä kauhukuvana, että pelataanko ottelut nurmella. Lähtökohdat turnaukseen olivat meillä aika epätoivoiset. Paniikki oli päällä, että saadaanko joukkuetta ollenkaan kasaan.

Hyvin pelanneesta joukkueesta Jarkko kehuu erityisesti miesten mukaan pelikentille lähtenyttä passaria Tanja Suonista. Turnauksessa koko joukkueella oli hyvä henki päällä, vaikka Jarkko kuvaakin seitsemästä pelurista olleen hänelle vain kolme etukäteen tuttua.

-Tuntuu, että lentopallo on nostanut profiilia, kun aiemmin varsinkin salibandy vei ja tappoi harrastajamääriä. Oppilaitosten talouspäätökset ovat vaikuttaneet pelaajiin. Olisi hyvä, jos E-passi olisi käytössä myös täällä ja siltä voisi osallistumisia maksaa, Jarkko ehdottaa.

SAKU-lentiksen pelit jatkuvat Pajulahti-hallissa ensi keväänä huhtikuussa. Toivottavasti sana hyvistä peliolosuhteista kiertää, ja ensi vuonna saadaan lisää sekä joukkueita että  ensikertalaisia kentille mukaan.

SAKUn henkilöstötapahtumat ovat jotain ainutlaatuista. On ihan parasta, että SAKU:ssa toiminta on kaikille. Joukkueet muodostetaan koko henkilökunnasta, eikä hierarkioita ole pelaajien välillä. Rentoa tekemistä, ja illanvietot toppia!

                                                                                              Osallistujapalaute SAKU-lentis 2023

Tulokset
Kuvagalleria