Spoken word -esitykset pysäyttivät syvyydellään

Olet täällä

Yksi SAKUstars-kisojen kohokohdista oli monelle Spoken word -sarja, joka oli mukana kilpailussa nyt toista kertaa. Sarjaan osallistutaan puhe-esityksellä, joka perustuu itse kirjoitettuun tekstiin. Arvioinnissa huomioidaan tekstin lisäksi myös tulkintaa ja esityksellisiä elementtejä.

Spoken word -sarjassa oman tekstinsä kisassa esitti yhdeksän kilpailijaa. Omakohtaiset ja elämänmakuiset tekstit toivat esille raadollisia kokemuksia, suruja ja pelkoja, mutta myös kokemuksia ja hetkiä, joilla ajatuksia on päässyt kääntämään valoon päin.

Sarjan voittaneen Kpedun Veeti Sinikallion teksti piti sisällään rankkoja kokemuksia, vääriä syytöksiä ja kiusaamista. Hetkiä, jolloin valoa ja toivoa ei vain yksinkertaisesti ole ollut näkyvissä. Hetkiä, jolloin elämän päättyminen tuntui ainoalta hyvältä vaihtoehdolta.

-Koin tekstin jakamisesta pelon ja ahdistuksen, mutta myös onnistumisen fiiliksiä. Teksti on henkilökohtaisin, minkä olen itsestäni antanut ulos. Koin, että porukka katsomossa pääsi tekstin kontekstiin ja myötäeli sitä kanssani.

Pimeyden tunteista kohti valoa

Vaikeita ja omakohtaisia aiheita ei ole helppo jakaa. Veeti Sinikallion sai kynään tarttumaan läheisen menehtyminen, mikä muistutti elämän rajallisuudesta. Omakohtaisen tekstin luontevassa esittämisessä auttoi pitkä näyttelijätausta.

-Menetin setäni jouluna äkillisesti, ja se sai minut ajattelemaan asioita eri tavalla. Tuli tunne, että minun pitää jakaa tarinaani, ettei se jää kertomatta. Tekstini sanoittaa tositarinoita, jollaisia ei saisi kertoa, vaan ne pitäisi peittää.

Veetin tarinalla on onnellinen jatko, joka tuo valoa elämään ja auttaa eteenpäin. Tekstiä lainaten elämään astui Viia, jota Veeti kuvaa elämänsä enkeliksi.

-Kun elämääni tuli Viia, niin oli pakko päästää padotut asiat ulos, että pääsee alkamaan alusta. Ja vaikka kaikista asioista ei ehkä pysty muille puhumaan, niin lavalla pystyn niistä asioista kertomaan.

Avajaisissa kahden ihmisen välinen luottamus ja lämpö jaettiin myös yleisölle. Esityksen jälkeen lavalle nousi Veetin seuraksi myös Viia. Kosintaa lavalla ei ihan vielä nähty, mutta tyttöystävä ja tarinan enkeli sai kutsun mukaan SAKUstars-romanssiin.

Kuvagalleria