SAKUstars koetaan nyt hybridinä

Olet täällä

SAKUstars-kisoissa tehdään tänä syksynä historiaa, kun kisat järjestetään Helsingissä hybriditapahtumana. Stadin AO:n emännöimissä kisoissa nähdään opiskelijoiden esityksiä sekä livenä että videotallenteina.  Hybridimalli mahdollistaa niin osallistujien, tukijoukkojen kuin katsojienkin tavoittamisen fyysisestä sijainnista riippumatta.

Kevään poikkeuksellinen tilanne siirsi SAKUstars 2020 Dream hard -tapahtuman järjestettäväksi syyslukukauden alkuun 8.-10. syyskuuta. Kisat järjestetään hybriditapahtumana, jossa lajeihin voi osallistua joko livenä tai videotallenteilla.

Lajeja voi päivien aikana seurata kuuden kanavan kautta. Lajivalikoimassa on mukana koko kulttuurin kirjo, kun opiskelijat esittelevät osaamistaan 25 lajissa. Osallistujia lavoilla nähdään yli 300, joista 188 kisaajaa on paikalla livenä ja 118 virtuaalisesti.

Kommenteista uskoa omaan tekemiseen

Tiistaina kisattu yksinlaulujen sarja tarjosi monipuolisen ja taitavan laulajakattauksen. Ammattiopisto Livessä muusikoksi opiskeleva Linda Mikkonen sykähdytti lavalla tulkinnallaan Rihannan biisistä Love on the Brain. Tuomarit kommentoivat esitystä sairaan hyväksi ja huikeaksi.

-Olin kyllä tosi otettu ja meinasin pyörtyä Pakarisen Hannan sanoista. Olen fanittanut Rihannaa lapsuudesta asti ja halusin esitykselläni antaa kunniaa hänen musiikilleen. Kommentit kannustavat eteenpäin ja antavat uskoa omaan tekemiseen.

Kilpailukokemusta Mikkoselta löytyy Idols-kisasta kolmen vuoden ja SAKUstars-kisoista seitsemän vuoden takaa. Esiintyjäksi Mikkonen kertoo halunneensa jo 3-vuotiaasta. 

-Musiikki on mukana elämässäni nyt 24/7. Musiikin tekeminen on terapiaa. Sen avulla puran ja käsittelen asioita. Esiintymisessä pääsee taas ilahduttamaan myös muita. SAKUstarseissa olin 2013 Vaasassa. Sieltä jäi vähän hampaankoloon. Nyt on kokemusta ja taitoa kertynyt seitsemän vuotta lisää.

-Oli ihan sika hyvä fiilis esiintyä ja olin lavalla kuin kotonani. Lava oli kivasti valaistu, tosi tunnelmallisesti. Striimaus on hyvä, kun esitystä voi katsoa monesta paikasta, joten kaverit ja vanhemmatkin pääsevät esityksiä näkemään, iloitsee Mikkonen.

Lavalla heittäytyminen hurmaa

Ensimmäisen kisapäivän yksinlauluissa kuultiin 27 esitystä. Tuomaristossa palautetta antoi myös laulaja Hanna Pakarinen, joka oli esitysten jälkeen kuulemastaan innoissaan.

-Oli aivan ihana kokemus olla tuomaristossa mukana. Livemusiikkia ei ole saanut kuulla aikoihin, joten olin esityksistä ihan haltioissani. Esityksistä osa oli aika valmistakin tavaraa, kun laulajissa oli laulunopiskelijoitakin. Lavalla nähtiin myös rohkeita esityksiä ja heittäytymisiä, joita oli ilo katsella.

Tuomaristo julkistaa yksinlaulujen tulokset torstaina. Pakarinen arvioi kolmen kärjen erottuneen selkeästi joukosta.

-Arvioissa mietimme live-esityksiä ja tallenteita vähän erikseen. Uskon, että kaikkien taidoista saatiin hyvä kuva. TOP3-esityksissä oli vahvaa heittäytymistä ja rohkeutta. Uskon, että voittajalla on edessään upea tulevaisuus.

Esityksiä seuratessaan Hanna Pakarinen pystyi eläytymään hyvin esiintyjien asemaan. SAKUstarsien lavalle Pakarinen nousi itse esiintymään vuonna 1997 Iisalmessa. Esiintymisiä ennen kisoja ei Lappeenrannan ammattikoulussa opiskelevalla ollut montaa takataskussa. Vahvana oli jo kuitenkin olemassa haave laulajan ammatista.

-Lauloin Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen. Palautteeksi sain, että Hanna tukeutuu liikaa soittajiin ja katsetta tulisi suunnata yleisöön. Esiintymisellä ja palautteella oli itselle iso merkitys. Se oli yksi askel eteenpäin kohti omaa haavetta, kuvaa Pakarinen.

Kanavat