SAKUgames on taitoa, testausta ja tunteita

Olet täällä

Kilpa- ja harrastusmeininkiä. Huippuosaajia. Ensikertalaisia. Lajikokeiluja. Todella isoa tunnetta pelikentillä. Liikunnan iloa. Niistä oli tehty opiskelijoiden harrasteliikuntatapahtuma SAKUgames 12.5.2022 Tampereella.

Ammattiin opiskelevien kevään liikunnan ykköstapahtuma SAKUgames kokosi kahden vuoden tauon jälkeen opiskelijat kisaamaan kilpa- ja harrastesarjoihin mitaleista sekä testaamaan uusia lajeja tapahtumatorille 12.5.2022 Tampereelle. Tapahtumassa mestaruuksia jaettiin SAKU-sählyssä, beach volleyssä, minigolfissa, frisbeegolfissa, keilauksessa ja toistovoimapunnerruksessa.

Osallistujien määrässä näkyi vielä vähän koronarajoitusten jälkeen käynnistysvaikeuksia. Tapahtuman järjestämissuunnitelmista ei kuitenkaan haluttu tinkiä, jotta ensi vuoden tapahtumaa markkinoitaessa olisi oppilaitoksissa siihen osallistuneita opiskelijoita tapahtumasta kertomassa.

-Tapahtumassa näyttää hyvältä. Lajeissa on ollut joustavuutta ja olosuhteet ovat olleet mainiot. Talvivaatteista ei vaan kannatta luopua ennen kesälomaa, muistuttavat Omnian ryhmää tapahtumassa luotsanneet Anna Rantinoja ja Eeva Kuusela hymyillen.

-Tapahtumien järjestäminen on erittäin tervetullutta koronan jälkeen. Tapahtumat pitävät motivaatiota yllä, niissä pääsee tutustumaan toisiinsa ja ne kasvattavat joukkuehenkeä ja yhteisöllisyyttä, mihin pyritäänkin.

Kiiking sykähdytti

Tapahtumatorille oli koottu laaja kattaus testattavia lajeja. Tapahtumapassilla pääsi esimerkiksi kokeilemaan tankofutista, ultimatea, parkouria, toistovoimapunnerrusta, sumopainia, Speed Stack -kuppipeliä ja kiikingiä. Lajeista eniten kiinnostusta tuntui herättävän kiiking, jossa huimapäisimmät kieppuivat ”kyläkeinussa” ympäri noin neljän metrin korkeudessa.

Tavastian biitsijoukkueeseen kuuluneet Lenni Erkkilä ja Mirvais Haidari lähtivät kiikingissä haastamaan itseään. Kiikingin lisäksi roundnet sai lajina biitsipelaajilta innostuneen vastaanoton.

-Ai saakeli mun jalat. Muuten keinunta oli ihan jees, mutta jaloissa tuntui sitten vasta, kun tuli maahan, kuvaa keinun onnistuneesti ympäri pyöräyttänyt Lenni.

-Kiikingin testaaminen alkoi pikkuhiljaa pelottamaan. Tai alkoi vaan tulla liikaa ajatuksia päähän, lisää Mirvais.

Tavastialla oli biitsillä mukana kaksi harrastesarjan joukkuetta. Kaikkiaan säätä uhmasi biitsillä kaksitoista joukkuetta. Kentillä nähtiin välillä auringon pilkahduksia, mutta muutamaa hetkeä myöhemmin saatiin vastapainoksi roppakaupalla vettä. Se ei vaikuttanut pelaajia hätkähdyttävän; kunnon sadekuuron aikana kilpasarjan joukkueet taistelivat pisteistä tauottamatta ja samaan aikaan lämppäkentällä pidettiin omat pelit tyynen rauhallisesti pystyssä.

Opiskelijoiden aktivointi on tärkeää

Keilahallilla joukkuekisaan osallistui viisitoista joukkuetta nonstoppina. Hilla Palonen, Siiri Hakola ja Kaisa Kuivila kaatoivat keiloja Sedun joukkueessa. Pistelaskun jälkeen joukkueelle pakattiin Pohjanmaalle mukaan pronssia.

-Uusiin ihmisiin tutustuminen on parasta. Meidänkin porukka tulee eri kouluista Pohjanmaalta. Täällä pääsee näkemään kaikenlaisia lajeja. Tekeminen on rentoa ja hauskaa, eikä niin vakavaa, listaa joukkue tapahtuman hyviä puolia.

-Ja nuoretkin tarvitsevat liikuntaa. Välillä on tosi vaikea lähteä tekemään, jos ei ole vakituista harrastusta. On hyvä, että koulu aktivoi opiskelijoita liikuntajuttuihin, lisää Siiri.

Kainuu juhli triplaa

SAKU-sählyn mestaruutta tavoitteli Kauppi Sports Centerillä kymmenen joukkuetta osaamisalakohtaisilla joukkueilla. Mestaruusjahdissa nähtiin tasaisia pelejä, voitontahtoa ja tiukat ratkaisut menivät välillä liikaakin tunteisiin. Finaaliin alkulohkojen ja välierien kautta tiensä selvittivät Kainuun ammattiopiston Kao 21Rak ja Saimaan ammattiopisto Sampon Sähköyb20.

Finaalissa joukkueiden välille saatiin kahden maalin ero, kun Kainuu varmisti itselleen mestaruuden lukemin 5-3. Tulos varmisti samalla Kainuun ammattiopistolle harvinaisen kolmen voiton triplan, kun SAKU-sählyn lisäksi opiskelijat olivat jo varmistaneet voiton salibandyssä ja henkilöstö Talvikisojen sählyssä. Ammatillisen koulutuksen reikäpallon valtikka on keväältä vankasti Kainuun hallussa.

-Aivan mahtavaa on päästä kaukaa Kajaanista tänne koulun ohella pelaamaan. Jos vaan opiskellaan, niin siinä menisi järki. Bonusta olivat ehdottomasti myös hyvät yöunet hotellissa, kertoo rakennusalalla opiskeleva Tuomas Hyväri.

-Meillä oli mahtava joukkuehenki. Joukkueessa on kolme säbän pelaajaa, mutta muuten ollaan pelattu liikuntatunneilla. Tämä oli porukalle tuplamestaruus, kun aiemmin keväällä voitimme salibandyssä kultaa.

Joukkueiden otteista todella näki, että mestaruus oli monelle todella haluttu saavutus. Kentällä ja katsomossa tunteet olivat välillä liiankin pinnalla. SAKU-turnauksissa saa haluta voittoa, pelata tunteella ja kovalla tempolla, mutta reilua peliä noudattaen niin kentällä kuin katsomossakin.

-On mukavaa, että otteluissa pelataan tunteella, mutta ei kentällä kuulu tapella. Itseäni kyllä saa huutamalla horjuttaa. Ihanaa vaan, kun huudellaan, niin silloin on hienoa heittää kuitiksi muutama hieno kikka peliin.

Tulokset

Kuvagalleria