SAKU ry:n kevään tarjontaa etäopintoihin

Olet täällä

Koronakriisin ja poikkeusolojen myötä myös SAKU ry:n loppukevään toiminta on kokenut muodonmuutoksen. Tässä poimintoja tarjonnastamme, jonka tavoitteena on tarjota tukea henkilöstölle ja opiskelijoille etäopintoihin.

Opiskeluhyvinvointia myös etänä -webinaari

Mitä kuuluu etäopiskelijalle? Miten opiskeluhyvinvoinnin tuki toimii poikkeustilanteessa opiskelijan rinnalla? Opiskeluhyvinvointia myös etänä -webinaari järjestetään 28. huhtikuuta kello 12.30-15.30. Webinaarin aluksi kuullaan Savon ammattiopiston opiskelijoiden ajatuksia etäopetuksesta. Nuorisotutkimuksen professori Päivi Honkatukia kertoo poikkeustilanteen vaikutuksista nuorten hyvinvointiin, ja Mieli ry:n asiantuntijakoordinaattori Elina Marjamäki tuo esille mielen hyvinvoinnin tukikeinoja.

Webinaari päättyy paneelikeskusteluun, jossa ammatillisen koulutuksen opiskeluhuollon toimijat kertovat käytännön kokemuksiaan ja hyviä toimintamalleja hyvinvoinnin tukemiseen etänä. Mukana paneelissa ovat koulutuspäällikkö Katariina Autio Valkeakosken ammattiopistosta, kampuspappi Sonja Turunen Salpauksesta, opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen Sataedusta, opiskeluhuollon koordinaattori Seija Kärki Savon ammattiopistosta ja kuraattori Juuso Ahopelto Sedusta.

Seminaari on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumisen.

Työkykypassin työkalut valmiina etäopintojen tueksi

Ammattiosaajan työkykypassin tukimateriaalit tarjoavat valmiita työkaluja etäopetuksen tueksi. Opiskelija voi valita itselleen sopivia tehtäviä neljästä eri kokonaisuudesta: 1) Ammatin työkykyvalmiudet, 2) Liikunta, 3) Terveysosaaminen, 4) Harrastuneisuus ja yhteistyötaidot. Tehtäviä voi tehdä osana Ammattiosaajan työkykypassia tai yksittäisinä tehtävinä.

Vaihtoehtoina ovat verkkosivuilta löytyvät tehtäväkortit sekä mobiilisovellus. Maksuttoman mobiilisovelluksen kielivaihtoehtoina ovat suomi, ruotsi ja englanti. Verkkosivujen materiaali on näiden lisäksi hyödynnettävissä myös selkosuomeksi. Mobiilisovelluksen tukena toimii opettajan web-käyttöliittymä, jonka avulla opettaja voi luoda opiskelijaryhmiä, seurata opiskelijoiden mobiilissa tekemiä suorituksia ja antaa niistä palautetta.

Työkykypassin käyttöönottokoulutusta omalle oppilaitokselle voi tiedustella verkostokoordinaattori Maria Käkelältä.

Liikevirtaa etäopiskeluun

Etäopiskelussa korostuu liikkumisen merkitys. Happihyppelyt ja työn tauottaminen lisäävät jaksamista opinnoissa. Huhtikuun ajan käynnissä oleva opiskelijoiden Liikevirtaa-kampanja tarjoaa ideoita opiskelupäivän liikunnalliseen tauottamiseen sekä haastaa keräämään omasta liikunnasta liikuntaminuutteja tiimien yhteiseen pottiin.

Kampanja on maksuton kaikille SAKU ry:n jäsenoppilaitoksille, mutta materiaalien saaminen edellyttää oppilaitoksen ilmoittautumista

Myös henkilöstö liikkeelle

Henkilöstön jaksamisesta huolehtiminen on poikkeusoloissa tärkeämpää kuin koskaan. Henkilöstöä voi kannustaa fyysisestä aktiivisuudesta huolehtimiseen esimerkiksi oppilaitoksen oman Kevätpörräys-liikuntakampanjan avulla. Kampanjassa kerätään liikuntaminuutteja kaikesta liikkumisesta ja kerrytetään niitä omalle tiimille. Oppilaitos voi valita kampanjan keston ja ajankohdan. Pakettiin kuuluu myös liikuntatottumuskysely ja kattava tilastopaketti, jotka toimivat työkaluina työhyvinvoinnin ja työpaikkaliikunnan kehittämisessä. Kampanjat hinnoitellaan oppilaitoksen koon mukaan 200-600 euroa / kampanja.

Lisätiedot ja tilaukset: tiina.hasari@sakury.net

SAKUstars Special nostaa esille kulttuurin tekemisen ilon

Stadin ammatti- ja aikuisopiston järjestämät SAKUstars 2020 -kulttuurikilpailut siirrettiin huhtikuulta syyskuulle. Haluamme kuitenkin tarjota kevään poikkeusoloihin SAKUstarojen elämäniloa, taituruutta ja koskettavia esityksiä. SAKUstarat tulevatkin työpöytien ääreen ja kotisohville sosiaalisen median ja verkkosivun välityksellä alkuperäisinä tapahtumapäivinä 21.-23.4. SAKUstars Special sisältää edellisten vuosien SAKUstarojen esityksiä, makupaloja tälle keväälle valmistelluista esityksistä sekä ennakkotyösarjojen näyttelyn. SAKUstars Specialista voi nauttia sellaisenaan tai sen sisältöjä voi yhdistää opintoihin. Ohjelma julkaistaan viikolla 16.

Hyvää tarjontaa myös järjestökumppaneiltamme

SAKU ry koordinoi Ammatillisen koulutuksen hyvinvointiverkoston toimintaa. Olemme koonneet tämän verkoston jäsenorganisaatioiden etäopiskelun tueksi sopivat materiaalit yhteiseen uutiskirjeeseen. Uutiskirjeessä omia etäopiskelun tukimateriaalejaan esittelevät EHYT ry, Erätauko-säätiö, Mannerheimin lastensuojeluliitto, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Nuorten Akatemia, Nyyti ry, Rikosuhripäivystys RIKU, Seta ry, Syöpäjärjestöt ja Yeesi ry. Järjestöjen tarjontaan voi tutustua täällä.