SAKU ry:n tapahtumakalenteri on heti alkusyksystä täynnä hyvinvointia edistäviä kisoja, tapahtumia ja kampanjoita. Opiskelijoiden ja henkilöstön kisat, joissa tekemällä omasta hyvinvoinnista pidetään huolta, ovat jo hyvässä vauhdissa. Näiden lisäksi kalenteriin kannattaa kirjata SAKU ry:n koko oppilaitoksen hyvinvointia edistävien tapahtumien päivämäärät.
Hyvinvointivirtaa-viikolla ammattiopistojen tapahtumapäivissä nostetaan terveyden, turvallisuuden ja viihtyvyyden teemoja toiminnan avulla esille. Viikolle 40 tapahtumajärjestäjiksi on jo ilmoittautunut reippaat 100 ammattiopistoa. Teemapäivä ammattiopistossa voi tarkoittaa esimerkiksi hyvinvointimessuja, liikuttavaa tapahtumaa, liikuntaneuvojaopiskelijoiden toteuttamaa toiminta- ja työkyvyn testipistettä, savuttomuuden edistämistä, työpajoja tai oppilaitoksen ja opiskelupaikkakunnan harrastemahdollisuuksien esittelyä. Tapahtuman voi keskittää yhdelle päivälle tai eri aiheita voi nostaa esille useampana päivänä.
Syksyn 2018 erityisteemana on hyvät tavat ja toisen huomioon ottaminen oppilaitoksessa, työyhteisössä ja kaikkialla arjessa. Yhtenä toteutuskeinona on puurohaaste, jolla sekä muistutetaan opiskelijoita hyvän aamupalan merkityksestä jaksamiseen että luodaan kohtaamispaikkoja puuropöytiin.
-Puurohaaste on paljon enemmän kuin pelkkä aamupala. Haastamme oppilaitosjohtoa, opettajia ja opiskeluhuollon väkeä kohtaamaan opiskelijoita aamupuuron äärellä. Läsnä oleminen ja kuunteleminen ovat tärkeitä työkaluja oppilaitoksen hyvinvoinnin edistämisessä, SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola kuvailee.
Ammatillisen koulutuksen Hyvinvoinnin rakentaja -nimityksellä on mahdollista huomioida oman oppilaitoksen hyvinvoinnin edistäjää ja puolestapuhujaa. Nimitys on myönnetty vuodesta 2013 alkaen. Viisi valittua Hyvinvoinnin rakentajaa ovat olleet Anne Etelä-Aho Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä, Paula Hardén Omniasta, Soile Lehto Turun ammatti-instituutista, Riitta Hirsikoski Sataedusta ja Markku Forsell Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä.
-Perusta ammattiin rakennetaan koulussa. Sen on oltava riittävän hyvä. Ammattitaidon perusteiden lisäksi laitetaan liikuntaa ja kulttuuria, kun ei ihminen pelkällä työnteolla elä. Yhteistyö on hyvinvoinnin rakentamisessa tärkeää. Parhaiten menee, kun opinnoissa johto, opettaja ja opiskelijahuolto puhaltavat yhteen hiileen, Markku Forsell kokoaa opiskeluhyvinvoinnin peruskiviä.
Oppilaitoksen Hyvinvoinnin rakentaja on innokas hyvinvoinnin puolestapuhuja, hyvinvointia lisänneen hankkeen toteuttaja tai muut huomioiva ja toiminnallaan mukaansa tempaava henkilö. Hyvinvoinnin rakentaja voi löytyä yhtä hyvin niin henkilöstöstä kuin opiskelijoista.
Vaikuttaako oppilaitoksessanne etsimämme henkilö? Esityksen Hyvinvoinnin rakentajasta 2018 voi tehdä 18.9. mennessä. Hyvinvoinnin rakentaja julkistetaan viikolla 40 ja palkitaan sovitussa tilaisuudessa kunniakirjalla ja lahjakortilla.
Amistamo tarjoaa tukea ja ideoita hyvinvoinnin edistämiseen ammattioppilaitoksissa. Liikunnallisessa tapahtumassa keskitytään ryhmäyttämiseen ja tavoitteena on tuottaa uusia ideoita oppilaitosten tutor- ja opiskelijakuntatoimintaan sekä tarjota valmiita toimintamalleja opiskelijoiden ryhmäyttämis- ja liikuntapäiviin sekä harrastetoimintaan.
-Oppilaitoksessa järjestetyllä toiminnalla tuetaan hyvän ryhmähengen syntymistä ohjaamalla yhteisöllisyyttä ja kaverisuhteita edistävää toimintaa. Samalla edistetään oppilaitosarjen ja opintojen sujumista sekä oppilaitosviihtyvyyttä, SAKU ry:n koulutuskoordinaattori Tiina Hasari muistuttaa.
Yksipäiväinen Amistamo-tapahtuma kokoaa tutorit, tutoriksi aikovat ja opiskelijakuntien jäsenet. Päivän ydinajatuksena on valmiiden toimintamallien ideoiminen, jakaminen ja testaaminen omassa oppilaitoksessa edelleen toteutettavaksi. Amistamosta on järjestetty pilottitapahtuma, jossa osallistujien suosikeiksi sisällöistä nousivat sokkorata, ensiapupiste ja tansanialainen jalkapallo.
Seuraava Amistamo järjestetään Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä 10. lokakuuta kello 9.00-15.00. Tapahtuman sisältöjen suunnittelijoina ja ohjaajina toimivat liikuntaneuvojaopiskelijat. Ilmoittautumiset tapahtumaan 25.9. mennessä.
Opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivät 20.-21. marraskuuta kokoavat Tampereelle ammatillisen koulutuksen henkilöstöä laaja-alaisesti yhteen pohtimaan opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä aiheita. Asiantuntijoina kuullaan muun muassa psykologi Satu Lähteenkorvaa, jonka aiheena on Hyvinvoinnin kulmakivet ja terve tasapaino työssä. Filosofi Lauri Järvilehto puhuu puolestaan oppimisesta, motivaatiosta ja oman jutun löytämisestä.
-Kun nuppi ja kroppa ovat levänneet, työllä on selkeä suunta, ja sillä tuntuu olevan väliä tekijälleen, aika harva jaksaa laskea tunteja tai mussuttaa väsymyksestä. Työelämän perimmäinen ongelma ei ole työn määrä vaan työn epämäärä, lähestyy puheenaihettaan Lauri Järvilehto.
Keskiviikkona ohjelma jatkuu työpajoissa, joissa teemoina ovat esimerkiksi Hyvinvoinnin vuosikellon suunnitelmasta toimintaan siirtäminen, liikkeen lisäämisen hyvät käytännöt, uudistunut työkykypassi sekä opiskeluhuollon ajankohtaiset asiat. Tampere-taloon pystytetään myös hyvinvointitori. Päivien antiin kuuluvat aina myös kollegakohtaamiset, käytäväkeskustelut sekä perinteinen SAKUstars-gaalailta.
17.9.2018