Musiikki antaa voimaa, vapauttaa ja lisää yhteenkuuluvuutta

Olet täällä

Musiikki kuuluu ja näkyy vahvasti SAKUstars-kisoissa. Laulajat esittävät osaamistaan yksinlaulussa, bändisolistikisassa, karaokessa, laulaja-lauluntekijänä, räpissä, lauluryhmissä ja bändeissä.

SAKUstars-kisoihin räppäreitä oli ilmoittautunut mukaan kolmetoista. IDEA-kampuksen aulaan rakennettu lava toi esiintyjät lähelle yleisöä. Kun katsomo oli täynnä ja tunnelma tiivis, niin esitykset herättivät yleisön heti musiikkiin mukaan ja kannustamaan.

Lavalla nähtiin sekä vankkaa esiintymiskokemusta että ensimmäisiä keikkakokemuksia. Media-alalla Gradiassa opiskeleva Riitu Putkimäki oli käytännössä vasta toista kertaa räppäämässä lavalla. Vakuuttava esitys palkittiin sarjassa pronssimitalilla.

-En ole pitkään laulanut. Lähinnä olen kuunnellut räppiä Spotifystä ja siinä mukana laulanut. Ennen esitystä jännitti, pelotti ja ahisti, oli siis ihan hupsu tunne. Olin valinnut valmiiksi kirjoitetun biisin, johon pystyin samaistumaan. Teksti oli ”Niinku mun asioista” -näytelmästä.

-Onhan täällä sikakivaa porukkaa, tosi mukavaa ja lavalla oli siistit valot. Mahtavaa oli, miten yleisö lähti mukaan hyppimään ja sekosi musiikista. Kehujen määrä myös lämmitti.

Vaikka esiintymislavalle nouseminen jännitti, niin Riitu kannustaa uskaltautumaan kisoihin mukaan. Kisoissa tärkeitä ovat myös omat kaverit, jotka rohkaisevat jo ennen esitystä. Yhteisissä haaveissa ovat jo seuraavat kisat, koska jos lähdetään, niin yhdessä lähdetään.

-Kannattaa uskaltaa jo uusien ihmisten takia. Kisoista on jäänyt mieleen erityisesti räppitervehdys. En osannut ennen kisoja mitään niitä käsijuttuja, mutta heti esityksen jälkeen se meni opetteluun, kertoo Riitu hymyillen.

Musiikki vie muihin maailmoihin

Yksinlaulujen finaaliin tuomaristolla oli haastava tehtävä valita yli kuudestakymmenestä laulajasta kahdeksan finalistia. Eikä palkittavien valinta finalistienkaan joukosta ollut helppoa, kun taitavat laulajat kuljettivat musiikillaan yleisöä tunnelmasta toiseen. Yksi maagisen tunnelman saliin luoneista laulajista oli Saskyn Teemu Turunen, joka fäärinkielisellä laulullaan rummun säestämänä avasi yleisölle oven omaan maailmaansa.

-Ensimmäinen biisini oli mystiikkaa, josta olen ollut kiinnostunut lapsuudesta asti. Toisessa biisissä tavoittelin kummittelevaa tunnelmaa. Melodia kertoi rakkaudesta, joka on niin mystinen ja jota ei voi saada.

-Musiikki on voimavara, jonka avulla voi ilmaista itseään ja olla muissa maailmoissa. Musiikin avulla voi päästää patoumia ulos, mistä tulee vapautunut olo. Samalla oppii myös itsestään, kuvaa Teemu musiikin merkitystä itselleen.

Yhteenhitsautunut Poppoo

SAKUstars-kisoissa pääroolissa ovat esiintyvät opiskelijat. Onnistuneet kisat vaativat tuekseen ison järjestäjäjoukon henkilöstöä ja opiskelijoita. Lisäksi tarvitaan huoltajia, jotka innostuvat kisoista vuosi vuoden jälkeen ja ovat valmiita ohjaamaan ja kannustamaan opiskelijoita kisoihin. Yksi ison sydämen omaava huoltaja on Omnian Heli Kajo, joka luotsasi kisoissa Poppoo-lauluryhmää. Heliltä ryhmäläiset saivat tekemiseensä aina vähintään 100 prosenttisen kannustuksen.

-Opiskelijat, heidän ystävällisyytensä ja hyvä lämpö, innostavat työhön. On aina ihanaa, kun pääsee oikeasti tutustumaan opiskelijoihin. Ensimmäisistä oppivuosista ja monien muuttuvien tekijöiden joukossa tämä saattaa olla ainoa asia, joka opiskelijoille jää mieleen.

Poppoo-ryhmä opiskelee aikuisten perusopetuksessa. Ryhmässä on opiskelijoita monesta eri kulttuurista. Osallistuminen SAKUstars-kisoihin kannustaa ja oppia kertyy monenlaisista asioista.

-Opiskelijat saavat hyvää näkökulmaa tulevaisuuteen päästessään näkemään ammatillista puolta. Musiikki ja kulttuuri antavat myös voimaa, tekeminen kasvattaa yhteenkuuluvuutta ja helpottaa oman paikkansa löytämistä elämässä.

-Reissussa näkyi tosi hieno kehityskaari, jossa koettu pettymys kääntyi opiskelijoilla onnellisuuteen ja onnen päiväksi. Yhdellä opiskelijalla, joka ei paljon puhu koulussa, näkyi silmissä palo laulamiseen. Toinen taas kertoi minulle, että hän puhuu suomea nyt tosi hyvin.

Kuvagalleria