Maailman parhaassa ryhmässä saa mokatakin

Olet täällä

Maailman paras ohjaaja. Nämä sanat kirjailtiin ryhmänohjaajalle kiitokseksi pinssipajalla Hyvinvointivirtaa-viikolla. Sinä riität ja toista arvostavan kohtaamisen sekä yhteisöllisyyden viestiä on teemaviikolla viety eteenpäin monessa oppilaitoksessa. Poikkeusaikojen jälkeen on iso tarve yhteisöllisyyden rakentamiseen ja myönteisen keskustelu- ja kohtaamiskulttuurin vahvistamiseen.

Viikolla 40 on vietetty toiminnallista Hyvinvointivirtaa-teemaviikkoa 38 koulutuksen järjestäjän yli 130 ammattioppilaitoksessa eri puolilla Suomea. Somen kuvavirta kertoo monenlaisista aktiviteeteista, joilla hyvinvointia on vahvistettu oppilaitosten arjessa.

Kpedussa järjestettiin perinteiseen tapaan hyvinvointimessut. Kampushallille toiminnallisia pisteitä pystytti 30 toimijaa. Mukana olivat esimerkiksi Mielenterveystalo, opiskeluhuolto, ohjaamoja, suuhygienistit, opiskelijakunta ja opiskelijoiden pitämiä hyvinvointipisteitä. Oppilaitoksen toimipisteisiin oli myös järjestetty sairaanhoitajaopiskelijoiden järjestämiä luentoja eri teemoilla. Aiheina mukana olivat muun muassa tupakointi, mieliala ja ahdistuneisuus sekä peli- ja someriippuvuus.

-Yleensäkin on ollut hienoa, kun jotakin isompaa on jälleen päästy järjestämään koronan jälkeen. Toivoisin, että nuoret saisivat täältä mukaansa vinkkejä siitä, mitä voisivat harrastaa. Tärkeää on myös viesti siitä, että kun elämässä voi tulla eteen vastoinkäymisiä, niin tilanteisiin löytyy erilaisia apukeinoja.

-Messut tuovat opiskeluun erilaista tekemistä. Samalla yhdessä ryhmässä kulkeminen tarjoaa ryhmälle tilaisuuksia juttelemiseen ja ryhmäytymiseen, uskoo Anne Eteläaho.

Auttavia käsiä tarvitaan

Etäopiskelun ja erilaisten koronarajoitusten jälkeen oppilaitoksissa opetellaan jälleen paluuta arkeen. Siihen, miten nuoret voivat, ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Kouluterveyskyselyn tuloksista näkyy kuitenkin ahdistuneisuuden ja pahan olon tunteiden lisääntyminen.

-Suurin osa nuorista voi hyvin ja katsoo toiveikkaasti tulevaisuuteen, mutta samaan aikaan esimerkiksi meillä opiskelevista tytöistä yli 30 % kertoo kokeneensa sosiaalista ahdistuneisuutta tai yli kaksi viikkoa kestänyttä masennusoireilua ja yli 55 % tytöistä kertoo olleensa huolissaan mielialastaan viimeisen vuoden aikana. Nämä luvut ovat olleet kasvussa. Hyvinvoinnin toisessa ääripäässä ei pystytä tulemaan kouluun, osallistumaan ruokailuihin ja joudutaan jäämään sairaslomalle.

-Korona-aika on pahentanut sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Monissa hankkeissa, kuten meillä Yhdessä voimaa -hankkeessa, otetaan koppia opiskelijoista, joille kouluun tuleminen ja opintoihin osallistuminen on haastavaa.  Uusia hankkeita mielenterveyden tukemiseen on myös haussa. Yritämme esimerkiksi saada hyvinvoinnin vahvistamiseen oppilaitokseen psykiatrista hoitajaa, joka toimisi täällä arjessa opiskelijoiden tukena, kertoo Anne Eteläaho.

Eteläaho arvioi, että oppilaitoksessa hyvinvoinnin edistämistä pidetään tärkeänä ja sitä edistäviin toimiin ollaan valmiita osallistumaan. Uutuutena Kpeduun on ideoitu opiskelijoiden hyvinvointi-iltapäivä, jolla ryhmiä kannustetaan kestävän kehityksen teemalla ja pienellä kisalla suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhmälle oma tyhypäivä.

Peukku huumorille ja mokien sallimiselle

SAKU ry:n toimiston väelle oli Hyvinvointivirtaa-viikolle mahdollista esittää vierailutoivetta. Vierailulla henkilöstöä koottiin tapaamaan kahville ja kuulemaan SAKU ry:n toiminnasta Liikkuva amis -teemalla. Vierailuja viikolla tehtiin eri puolille Suomea kaksitoista. Ammattiopisto Spesiassa henkilöstötapaamisen lisäksi opiskelijoille esiteltiin SAKU-toimintaa pinssikoneen ja SpeedStack-pelin ääressä. Telma A -luokkaa ohjannut Birgitta Taam pitää hyvinvointia edistävien tapahtumien järjestämistä tärkeänä.

-Työparini Mira Tartolan kanssa haluamme välittää opiskelijoille terveellisten elämäntapojen mallia. Ulkoilemme ryhmän kanssa joka päivä ja ruokailuun osallistumme opiskelijoiden kanssa viestittäen terveellisistä ruokavalinnoista. Hyvinvointivirtaa-viikon ajankohta on fantastinen. Se tuo piristystä arkeen sekä opiskelijoille että henkilöstölle.

Pisteille osallistuvista opiskelijoista huokuu hyvä ryhmähenki. Liikunnallisilla jutuilla ja yhdessä tekemällä lisätään omaa ja ryhmän hyvinvointia.

-Meillä on maailman paras ryhmähenki ja maailman paras ryhmä. Kun hoitaa ruokailun ja unen, niin jaksaa paremmin, kertoo maailman paras ohjaaja -pinssillä ryhmänvetäjänsä palkinnut Tommi Tuomainen.

-Kun kokeilee, niin oppii uusia asioita, joita ei ennen tiennyt. Hauskinta on meidän jutut ja huumori, lisää Niko Kaura-aho.

Toimintapisteillä koko ryhmä uskaltaa kokeilla kaikkea. Ryhmässä ansaitun kannustuksen saa yhtä hyvin niin vähemmän hyvällä kuin huippuonnistumisellakin.

-Arjessa saa ja pitää olla myös mokaamista. Juttuja saa kokeilla ja mokatakin. Pääasia on, että yrittää, muistuttaa opettaja Mira Tartola.

Kuvagalleria