Hyvinvointivirtaa-viikolla tapahtumia järjestetään kaikkiaan 89 ammattioppilaitoksessa eri puolilla Suomea. Teemaviikon tavoitteena on nostaa terveyteen, turvallisuuteen ja viihtyvyyteen liittyviä asioita nuorille toiminnallisella tavalla esille. Samalla yhteinen teemaviikko tuo laajalla rintamalla näkyville ammatillisessa koulutuksessa toteutettavaa hyvinvoinnin edistämistä.
Tampereen seudun ammattioppilaitos Tredussa Hyvinvointivirtaa-viikkoa vietetään nyt ensimmäistä kertaa laajasti, kun tapahtumat pyörivät kaikkiaan kahdeksassatoista toimipisteessä. Viikon alkajaisiksi Tredussa tarjoiltiin maanantaina 5 000 opiskelijalle ilmainen aamupuuro.
Sammonkadulla tiistai starttasi polulla, jonka rasteilla opiskelijat pääsivät miettimään erilaisia keinoja onnellisuuden tavoittelussa. Iltapäivällä oli mahdollisuus testata häkämittausta, asettua pikakampaukseen tai haastaa kaveria sumopainissa. Juuso Janhunen ja Topi Harjula viihtyivät matolla täydet kolme erää.
-Kerran aiemmin olen erehtynyt sumopainia kokeilemaan. Tämä oli ihan hyvä juttu. Juusolta olisin kuitenkin odottanut vähän parempaa. Matsi oli vähän kuin kärpästä heittelisi, heitti Topi Harjula sanallista haastetta Juuson suuntaan.
-Kyllä Topikin oli vähän hutera. Tällainen päivä on hyvä idea, kun tässä tulee vähän energiaa ja vaihtelua koulupäivään, lisää Juuso Janhunen.
Iloa kampauksista
Ensi keväänä parturi-kampaajiksi valmistuvat Saara Perkiömäki ja Mari Salonen loihtivat aulassa pikakampauksia. Alussa asiakkaita ei ollut jonoksi asti, mutta tuoleilla alkoi tapahtua, kun ulko-oviin kiinnitettiin pikamainokset tarjolla olevista palveluista.
-Meiltä pyydettiin kahta vapaaehtoista tekemään tänne pikakampauksia. Asiakkaille on tehty kiharoita, lettejä ja suoristusta. Aika hyvin on ollut sen jälkeen asiakkaita, kun väki huomasi, että muillekin kampauksia tehdään, kertoo Mari Salonen.
Minea Erikssonin pitkiin hiuksiin Mari Salonen muotoili kiharoita. Aulassa sijaitseva työpiste tarjosi asiakkaille samalla oivan mahdollisuuden seurata, mitä kaikkea opiskelijoille oli tarjolla.
-En tiennyt tapahtumasta aiemmin. Päätin itsekin tulla asiakkaaksi, kun huomasin, että täällä kampauksia tehdään. On tosi hauska idea, että tällaista järjestetään. Kiva, että välkilläkin on jotain tekemistä.
-Ei minulla ollut suunnitelmia koulupäivän jälkeen, mutta kaveri tuossa ehdottaa, että uudella kampauksella pitäisi jonnekin treffeille lähteä, vastaa Minea Eriksson uteluun, miten päivä uudella kampauksella jatkuu.
Ammattialat tutuiksi
Sastamalan koulutuskuntayhtymässä teemaviikko näkyi opiskelijoille kolmena päivänä. Tiistaina opiskelijoille tarjottiin ilmainen aamupuuro. Opiskelijakunnan ja tutoreiden valinta oli mannapuuro mehukeitolla. Pienillä järjestelyillä puurotarjoilu saatiin hyvin toimimaan.
-Puuropäivä valittiin niin, että oppilasluokka saatiin keittiöön mukaan. Keittiön henkilökunta teki puuron ja opiskelijat valmistivat lounaan. Puurolla kävi yli kaksi sataa opiskelijaa. Opiskelijat oletettavasti myös tykkäsivät puurosta, sillä sitä vauhtia lautaset tyhjenivät, eikä biojätettä kertynyt. Silti myös lounaalle riitti ruokailijoita, kertoo ravitsemispäällikkö Sari Tuominen-Rossi.
Ylpeä omasta alasta
Teemaviikon pääpäivä Sastamalassa oli keskiviikkona, jolloin kolmannen vuoden opiskelijat toteuttivat omaa alaansa esittelevät toiminnalliset pisteet teemalla: Olen ylpeä omasta alasta. Esimerkiksi lähihoitajien pisteellä kokeiltiin elvytystä, pelaamista leikkivarjolla sekä hierottiin kipeitä lihaksia. Kodinhuoltajien pisteellä tunnistettiin vihanneksia ja siivousvälineitä. Lavasterakentajat kudotuttivat hämähäkinverkkoja. Rakennusosastolla kisattiin naulauksessa. Tutoreiden pisteellä pääsi kertomaan positiivisia asioita toisesta anonyymisti.
-Opiskelijat hoitivat aivan älyttömän hienosti järjestelyjä ja virittelivät somisteita. Nuoret ovat kantaneet vastuun loppuun asti. Jos tällä teemalla tehdään uudelleen, niin silloin kaikki pisteet olisi hyvä olla samassa paikassa. Kulkeminen eri paikkojen välillä koettiin haasteelliseksi ja samassa pisteessä aikaa olisi ollut nähdä enemmän, summaa päivää yhteen koulutusohjaaja Aila Ylivakeri.