Liikuntaa hymyillen ja lajeissa säästelemättä

Olet täällä

Henkilöstön Talvikisat saatiin kolmannella yrityksellä toteutumaan Vuokatissa 9.-10.4.2022. Koossa oli tavallista pienempi, mutta erittäin innostuneella mielellä liikkeellä ollut porukka. Kun kisoihin kerran voitiin osallistua, niin moni otti lajeja valikoimaansa mukaan sen verran kuin ohjelmaan sopi.

SAKU ry:n Talvikisojen talvisin laji on hiihto, jonka matkavalikoimaan oli tehty muutoksia. Kisailijoille jaettiin omat Emit-leimasimet, jotka leimattiin lähdössä, kääntöpaikalla ja maalissa. Hiihtäjät saivat valita matkakseen kolmetoista tai kolmekymmentä kilometriä vapaalla tai perinteisellä. Retkihiihtäjät valitsivat matkansa samoista kilometreistä, mutta ilman ladulla kirittävää ajanottoa.

Vuoksista Talvikisoihin lähti mukaan neljän kilpasiskon ryhmä. Anne Malinen, Pirjo Jokiaho ja Terttu Soini lähtivät laduille kellon kanssa. Paula Hakamaa oli valinnut matkakseen retkihiihdon.

-Me olemme tällaiset kilpasiskot. Olen ensi kertaa SAKUn kisoissa mukana. Työyhteisön posiitiivisella painostuksella lähdin kisoihin mukaan. Vähän jännittää, kun edessä on oudot ladut ja tällainen keli. Olen sellainen satunnainen hiihtäjä, jonka tsemppiporukka sai ex-tempore ladulle yllytettyä, kertoo Paula.

Kilpaladut suunnakseen valinneet Vuoksin hiihtäjät olivat myös hyvällä mielellä Vuokatin lenkeille lähdössä. Lähdössä kavereille annettiin kannustusta.

-Tavoitteena on, että maalihin päästään. Hope so! Meille on niin, että ”mitä piree reitti sen paree”.

Konkarit vähemmän keilanneiden tukena

Keilaradoille kuutta sarjaa keilaamaan lähti 30 keilaajaa. Kelit radoilla hallitsi parhaiten Kainuun ammattiopiston Pauli Rossi, jonka tuloksella varmistui yleisen ja veteraanien sarjan voitto. Rossi palkittiin myös koko kisan SAKU-mestarina.

Keilauksessa tarttuu vähemmän keilanneille aina myös oppia mukaan, kun ensikertalaiset saavat tukea kisan konkareilta. Radoilla eri tasoiset keilaajat taittavat kisaa eteenpäin yhdessä.

Saimaan ammattiopisto Sampon joukkueella oli kisoissa eri lajeihin osallistumisen rinnalla tärkeänä tehtävänä kisojen järjestelyjen seuraaminen. Syksyllä oppeja hyödynnetään Sampon järjestämissä henkilöstön Syyskisoissa syyskuun alussa.

-Kaikki me olemme neitsytmatkalla SAKUn kisoissa. Hienoa, että Sampo on ylipäätään jälleen SAKUn kisoissa mukana. Kilpaileminen on aina kivaa. Meitä on täällä neljän osallistujan porukka, johon nuori mies saatiin tätien kanssa kisareissuun mukaan, kertoo Satu Kärnä.

-Minä en taas ole kisailija. Sain vasta eilen kuulla, että kuulun Sampon keilajoukkueeseen. Silti tänne kyllä uskaltaa lähteä mukaan. Kilpailussa sain neuvoja keilaukseen ja neuvot myös auttoivat, kuvaa kisoihin osallistumistaan Anu Nieminen.

Satu Kärnä ja Anu Nieminen kuvailevat kisojen tärkeäksi anniksi myös verkostoitumisen eri oppilaitoksissa ja eri aloilla toimivien ihmisten kanssa.

-Ilman muuta tällaista toimintaa kannattaa tukea. Sitä, että pidetään itsestä huolta. Kisoista voi saada myös kipinää harjoittelemiseen, lisää Satu.

SAKU-kisat on hyvä paketti

Sählyjoukkueiden määrässä ei päästy korona-aikaa edeltäneisiin lukuihin. Miesten kilpasarjaa ei vielä saatu jalkeille, mutta sekajoukkueiden turnaukseen mukaan saatiin kahdeksan joukkuetta. Kisajärjestäjänä toiminut Kainuun ammattiopisto kokosi turnaukseen mukaan kaksi joukkuetta. Ykkösjoukkue varmisti kultamitalien jäävän Kainuuseen, hopealle taisteli vajaamiehistöllä Gradia ja kolmannelle sijalle taisteli Keuda.

Kainuun ammattiopiston Vesa Kemppainen kertoi kultajoukkueen muodostuvan työyhteisön ystäväpiiristä, joka on pelannut jo pitkään.

-Me olimme niin sanottu kokeneiden joukkue. Maanantaisin yritetään aina käydä yhdessä pelaamassa, ja paikalle tulevat aina kaikki, ketkä pääsevät. Kun miesten sarja peruuntui, niin päätettiin tehdä kaksi porukkaa, että jokainen saa pelata.

-SAKU-kisat ovat hyvä paketti.  Kokonaisuudessa yhdistyvät urheiluhommat ja yhdessäolo sen päälle, Vesa kiteyttää.

Työnantajan tuki on tärkeää

Useampikin kisaaja kävi kiittämässä Kainuun ammattiopiston Vuokatissa järjestämiä kisoja toimivaksi kokonaisuudeksi. Kisat sujuivat, kaikki kisapaikat olivat lähellä ja ruoka maittavaa. Erityiskiitosta sai iltajuhlan bändi, joka sai kisailijoitten jalat vipattamaan vielä kaikkien urheilusuoritusten jälkeen.

-Muistan, kun näin Lumiaron Pirjon somekuvan, jossa hän oli SAKU-kisojen jälkeen kaikkensa antaneena ja vesimärkänä. Ja samalla kaikesta näkyi tyytyväisyys kisoihin. Halusin lähteä katsomaan, mistä tässä kaikessa on kysymys. Ja tulen kyllä kisoihin uudestaan mukaan, lupaa POKEn Laura-Liisa Hyytiäinen.

-On hienoa, että työnantaja tukee niin isosti työhyvinvointitoimintaa ja pitää osallistumista tärkeänä hyvinvoinnin kannalta. Mitaleista työnantaja muistaa meitä vielä erikseen henkilöstöetukortille ladattavalla summalla.

Kuvagalleria

Tulokset