Liikkeellä Rennon kilvan kunnon Tramppaajat

Olet täällä

Henkilöstön liikuntakampanja on liikuttanut tiimejä 3.9.-28.10. välisenä aikana. Omien tavoitteidensa mukaisesti tiimit valitsivat omakseen joko Rento-, Kunto- tai Kilpasarjan. Kampanjan aikana liikuntaansa keräsi liikuntapäiväkirjaan 70 tiimiä, joissa oli 515 aktiivista käyttäjää. 

Rennon kunnon kilvan Tramppaajien tavoitteena on lisätä liikuntaa ammatillisen koulutuksen henkilöstön arkeen kullekin tiimille sopivalla tavalla ja tasolla. Tärkeimpänä tavoitteena kampanjassa on hyvä olo ja liikkeen lisääminen, jota siivittää yhdessä tekeminen.

Liikuntasuorituksia kerättiin oman koulutuksen järjestäjän henkilöstöstä koottuina tiimeinä. Tiimin minimikoko on neljä henkilöä, eikä ylärajaa henkilömäärälle ole. Tiimien suorituksia mitataan keskiarvoina ja prosentteina, joten erikokoiset tiimit ovat vertailukelpoisia keskenään. 

Tavoitteita asetettiin kolmessa eri sarjassa. Rentosarjassa tavoitteena oli terveysliikunnan suosituksen mukainen määrä liikuntaa eli 2,5 tuntia reipasta kestävyysliikuntaa ja kaksi kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa viikossa. Tässä sarjassa huomioidaan kaikki liikkuminen.

Kuntosarja on tarkoitettu tramppaajille, jotka hakevat liikuntaansa lisäkipinää kisailusta. Myös Kuntosarjassa hyväksyttiin mukaan kaikki liikunta, arjen askeleet ja hyötyliikunta mukaan lukien. Tosikilpailijoille oli Kilpasarja, jossa liikuntasuorituksiin hyväksyttiin vain vapaa-ajalla kerätyt lajiminuutit.

Kuntosarja keräsi eniten tiimejä

Kampanjaan lähti mukaan 70 tiimiä. Eniten tiimejä ilmoittautui Kuntosarjaan, jossa liikuntaansa seurasi 42 tiimiä. Rentosarjassa tiimejä oli mukana 15. Kilpasarjaan halukkuutensa ilmoitti 13 tiimiä. 

Rentosarjassa jokaisen tiimiläisen tavoitteena oli vähintään terveysliikunnan suosituksen mukainen määrä liikuntaa. Kun tiimistä vähintään kaksi kolmasosaa saavutti tavoitteen, niin koko tiimin viikkotavoite katsottiin saavutetuksi. Kaikkina viikkoina viikkotavoitteen saavuttivat Hyvä yritys (Etelä-Savon Koulutus Oy), Sipoon Sudet (Keuda), SOTE A DREAM TEAM (Hyria), Unit 49’ers (Kpedu) ja Yhteiset Naiset (Sedu). Seitsemänä viikkona tavoitteen saavuttanut Keudan Keep Kekoing oli aktiivisin tiimi Tramppitärppi-haasteissa. Keudan Keskikadulla opiskelijoita ja henkilöstöä liikutettiin niin Kampuslenkillä, Taukojumpassa kuin Rappusrallissakin. 

Tramppaajien suosituin sarja oli Kuntosarja, jossa tiimejä oli mukana 42. Sarjaan saatiin uusi voittajatiimi, kun ykköseksi kiri Sypäkät Hyriasta. Toiseksi sijoittui viime vuonna voittanut Iloiset Tallaajat Kpedusta ja kolmanneksi Kunnon Pinkit Ladyt Omniasta. Sypäkät tiimi keräsi kahdeksan viikon aikana liikuntaa 8 265 minuuttia käyttäjää kohden. Viikossa Sypäkät keräsivät siis reilut 17 tuntia liikkumista. 

Kilpasarjan uusi voittajatiimi on Sedu, Vauhtia Valmassa. Viisihenkinen tiimi keräsi 8 904 liikuntaminuuttia käyttäjää kohden, mikä tarkoittaa noin 18 tunnin liikkumista viikossa. Kilpasarjassa toiseksi sijoittui Kauniit&Rohkeat Stadin ammattiopistosta ja kolmanneksi JEDU Team Sprint

Kävely oli suosituin laji

Kaikkiaan tramppaajat keräsivät 1 575 214 liikuntaminuuttia (askeleet mukaan huomioituina). Tilastoissa tämä tarkoittaa keskimäärin yli kuuden tunnin liikuntaa tramppaajaa kohden. Todellisuudessa erot tramppaajien kesken ovat suuria, kun esimerkiksi Kilpasarjan kärjessä trampattiin reilun 18 tunnin keskiarvolla viikossa. 

Rentosarjan tiimiläisten oli mahdollista kerätä kampanjaviikkojen aikana 1 012 hymynaamaa liikkumalla terveysliikunnan suosituksen mukaisesti. Hymynaamoja kertyi käyttäjille 705. 

Eniten tramppaajat merkitsivät suorituksia kävelyyn, askeltamiseen, venyttelyyn, hyötyliikuntaan ja pyöräilyyn. Näistä askeleiden ja hyötyliikunnan merkitseminen eivät Kilpasarjassa olleet mukana.

Koulutuksen järjestäjistä henkilöstönsä suhteellisesti parhaiten liikkeelle saivat Tohtori Matthias Ingmanin Säätiö (60 %), Seinäjoen koulutuskuntayhtymä (15,04 %) ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä (12,68 %). Suurin osallistujamäärä oli mukana Seinäjoen koulutuskuntayhtymästä (71). Tiimejä oli kampanjassa yhteensä 23 koulutuksen järjestäjältä. 

Boostia oman kunnon nostoon

Tramppaamisen toivoimme lisäävän hyvää mieltä, kohentavan kuntoa ja edistävän osallistujien arjessa jaksamista. Sypäköiden tiimin kapteenin Elina Hämäläisen kommentit nostavat kampanjan liikkumiseen tuoman boostauksen parhaimmillaan esille.

-Itse haen kampanjasta boostia oman kunnon nostoon. Kampanja kannustaa liikkumaan selkeästi enemmän. Kun yksi viikko oli meillä vähän huonompi, niin porukalla kannustettiin toisiamme laittamaan lisää pökköä pesään.

-Kampanjan jälkeen näkyy, että kunto on parempi. Kampanjan jälkeen jää raittiin ilman kaipuu ja tulee käytyä lenkillä. Kampanjoilla on ollut pitempiaikaistakin vaikutusta, joka on kantanut jouluun asti.

Sypäkät ja Sedu, Vauhtia Valmassa kohottavat pokaalit

Rentosarjan kolme palkittua tiimiä valittiin arpomalla vähintään seitsemän viikkotavoitetta saavuttaneiden tiimien kesken. Kunto- ja Kilpasarjassa palkinnot lähtevät kolmelle parhaalle tiimille. Kunto- ja Kilpasarjan voittajatiimit saavat myös ensimmäiset kiinnityksensä kiertopalkintoihin, jotka tiimin on mahdollisuus saada itselleen kolmella sarjavoitolla. Palkinnot ja pokaalit lähtevät postiin tiimeille ensi viikolla. 

Kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken arvoimme tuotepalkinnot viidelle tramppaajalle. Arpaonni suosi Onerva Tuomenojaa, Sari Janssonia, Anu Hyvöstä, Kirsi Siirilää ja Seija Lainetta.

Kiitos kaikille tramppaajille osallistumisesta! 

Tulosliite