Lentopallon suolat: Yhdessä tekeminen, taktisuus ja kova kannustus

Olet täällä

Aurinkoa, lupaus kesästä, pitkiä palloja, tasaisia pelejä sekä jalan alle menevää musiikkia – ainakin nämä asiat jäävät mieleen henkilöstön lentopalloturnauksesta vuosimallia 2024.

Henkilöstön SAKU-lentis pelattiin Pajulahdessa 4.-5.5. noin 200 pelurin ja 30 joukkueen voimin. Iso osa tapahtuman osallistujista saapui Pajulahteen jo perjantai-iltana, ja ensimmäiset pelit saatiinkin käyntiin heti aurinkoisessa illassa beach volley -kentällä. Kesäfiilis, monella varmasti ensimmäistä kertaa tänä vuonna! Hauskana kontrastina turnauksen pohjoisimmat osallistujat kertoivat, että kotoa Kemistä lähtiessä meressä oli vielä metri jäätä. Suomi on pitkä maa!

Turnaus yhdistää kouluarjen ulkopuolella

Turnauksen olosuhteet Pajulahti-hallissa olivat mainiot. Passien korkeudesta ei tarvinnut tinkiä, kun esimerkiksi jalkapallon käytössä olevassa hallissa riitti korkeutta. Kiitosta osallistujilta saivat myös hyvät pelialustat, sillä halliin oli rakennettu mm. väliaikaiset parkettikentät SAKU-tapahtumaa varten.

- Järjestelyt ovat olleet hyvät. Majoitukset, ruokailut ja kaikki muukin on toiminut. Hierontapalvelu on kiva lisä, kiitteli Turun ammatti-instituutin Tuomas Sippola.

Sippola oli mukana SAKU-lentiksessä nyt ensimmäistä kertaa. SAKU ry:n sekalentopalloturnaukseen hän oli kuitenkin osallistunut ennen tätä jo kaksi kertaa. Lentopallo on miehen pitkäaikainen ykköslaji.
- Lopetin lentopallon aikoinaan A-junnuihin. Nyt olen käynyt kerran viikossa pelaamassa koulun porukalla. Lentopallossa kiehtoo yhdessä tekeminen. Joukkue on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki, Sippola pohdiskelee.

SAKU ry:n turnaukseen osallistumisen Tuomas Sippola kertoo yhdistävän porukkaa ja kehittävän peliä.
- Pelaajat ovat eri koulutaloista, joten turnaus yhdistää arjen ulkopuolella ja on yksi vuoden kohokohdista. Täällä on hyvä kilpailuhenki mutta ei liian vakavaa. Kiitos koululle, että se pystyy tarjoamaan meille tällaisen mahdollisuuden ja pitämään henkilöstön liikkeessä, opetusravintola Taidossa ohjaajana työskentelevä Sippola kiittelee.

Sähäkkä laji innostaa liikkumaan

Turnauksessa nähtiin paljon tasaisia kolmen erän otteluita, ja etenkin A-sarjan ottelut venyivät pitkiksi. Jopa niin pitkiksi, että miesten A-sarjan viimeinen piste saatiin pelattua vain hetki ennen kuin yhteisen illanvieton piti jo alkaa.

Illanvietto saatiin kuitenkin alkamaan kutakuinkin ajoissa. Pitkän pelipäivän jälkeen ruokailu oli varmaan se odotetuin ohjelmanumero, mutta jo viime vuonna lentopalloväkeä viihdyttäneen Ilpo Kaikkosen esiintymistä odotettiin myös innolla. Kaikkonen bändeineen soitti monipuolista ja tanssittavaa pop-rockia, ja moni saikin päivän pelien jälkeen hyvät loppuverryttelyt tanssilattialla.

Kivaa iltajuhlaa kiitteli myös Kiipulan ammattiopiston Emilia Laine valmistautuessaan sunnuntaina turnauksen huipentavaan otteluun, jossa ratkaistiin naisten A-sarjan mestaruus.
- Meillä on tässä kultapeli tulossa ja vastassa vanha tuttu viime vuodelta. Ennen turnausta ei oikein tiennyt, mitä odottaa, kun puolet porukasta on vaihtunut viime vuodesta.

Mutta eipä vaikuttanut vaihtuvuus Kiipulan otteita haittaavan. Joukkue hävisi koko turnauksessa vain yhden ottelun ja kirkasti viime vuoden hopean kullaksi.
- Tasaisuus on ollut joukkueen vahvuus. Ja hyvät syötöt, Laine analysoi.

Emilia Laineen oma laji on aiemmin ollut pesäpallo, mutta sen jäätyä taakse lentopallo on noussut ykköslajiksi.
- Lentopallo on sähäkkä laji, ja siinä kiehtoo myös taktisuus. Olen tällainen harrastelijapelaaja. Kolmossarjaa olen pelannut aikanaan ja nykyään henkilökuntavuorolla tulee pelattua viikoittain.

Erilaisten tapahtumien järjestäminen on tuttua Kiipulan ammattiopistossa ohjaajana työskentelevälle Emilia Laineelle. Lentopalloturnauksessa järjestelyt olivat hänen mielestään hyvät, vaikka aikataulut vähän venyivätkin.
- Oli ihanaa tulla tänne valmiiseen pöytään, Laine tiivistää tunnelmat.

Yhteishenki ja kannustus tuottaa tulosta

Ammatilliset erityisoppilaitokset olivat turnauksessa kovassa vireessä: Naisten A-sarjan mestaruuden lisäksi Kiipula otti miesten A-sarjasta pronssia. Spesialaiset veivät mukanaan hopeaa naisten A:sta ja miesten B:stä. Ja Luovi voitti mestaruudet kahdessa sarjassa: Naiset B ja Miehet C.

Miesten C-sarjan kultaa oli Luovin paidassa voittamassa myös Seppo Jurmu. Hänellä lentopallo on kulkenut mukana koko elämän ajan: nuoruuden harrastus, 80-luvulla Ruotsissa töissä ollessa kakkossarjaa, erilaisia turnauksia ja SAKU ry:n tapahtumia vuodesta 2009 alkaen.

- Lentopallo on monipuolinen ja tekninen laji, yksi parhaista kuntoilumuodoista, Jurmu kehuu vankalla kokemuksella sekä lajiaan että SAKU ry:n lentopalloturnauksia.
- Täällä pelataan reilua peliä ja tunnustetaan esimerkiksi virheet, jos tuomari ei niitä näe.

Pitkän peliuran myötä Seppo Jurmulla on näkemystä myös siitä, miksi Luovin joukkue oli niin vahva eikä hävinnyt turnauksessa erääkään:
- Yhteishenki oli meidän vahvuus. Ja kova kannustus. Naisten joukkueen kanssa tsempattiin toisiamme.

Luovin henkeä ammatillisena erityisopettajana työskentelevä Jurmu kehuu SAKU-turnausta laajemminkin.
- Olen ollut Luovilla töissä vuodesta 1996 alkaen, eikä ole tarvinnut muualle katsella. Työ on haastavaa mutta tosi palkitsevaa. Luovilla arvostetaan myös liikuntatoimintaa, Jurmu kiittelee.

Syksyllä Seppo Jurmulle koittaa uudenlainen arki. Haastattelun lopuksi muistuttelen Seppoa siitä, että SAKU-turnauksiin on osallistumisoikeus myös SAKU ry:n jäsenyhteisöjen oppilaitoksista eläkkeelle jääneillä.

Toivottavasti nähdään siis 23.–24.11. sekalentiksessä Turussa Seppo, Emilia, Tuomas ja muut lentopallon ystävät!

SAKU-lentiksen mestarit 2024 (ja linkin takana koko sarjan tulokset):
Miehet A: Lappia
Miehet B: Ekami
Miehet C: Luovi
Miehet 58A: Lappia
Naiset A: Kiipula
Naiset B: Luovi

Katso turnauksen valokuvagalleria SAKU ry:n Flickrissä.