Koronarajoitusten jälkeen yhteisöllisyyttä on rakennettava uudestaan

Olet täällä

Hyvinvointivirtaa-viikko kokoaa ammattiin opiskelevia jälleen pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Yhteisen tekemisen kautta halutaan vahvistaa oppilaitoskulttuuria, jossa jokaisella on turvallinen olla. Viikolla 40 hyvinvoinnin teemoihin tartutaan 38 koulutuksen järjestäjän 130 oppilaitoksessa tai toimipisteessä. Toiminnan piirissä opiskelijoita on ympäri Suomen mukana 35 000.

Teemaviikko on näyteikkuna läpi vuoden ammatillisessa koulutuksessa toteutettavalle hyvinvointityölle. Koronarajoitusten aikaan yhteisölliselle tekemiselle löytyi vain vähän paikkoja. Oppilaitoksissa halutaankin nyt vahvasti satsata mahdollisuuksiin yhteisölliseen kohtaamiseen ja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.

- Yhteisöllisen tekemisen merkitys huomattiin hyvin silloin, kun se ei ollut mahdollista. Yhteiset tapahtumat ja positiiviset kokemukset lisäävät viihtyvyyttä ja sitouttavat oppilaitokseen. Hyvinvointiteot puolestaan edistävät opiskelukykyä ja tukevat opiskelijaa opinnoissaan, SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola kuvaa.

Osallistumisia ja oppimisen paikkoja

Teemaviikko tarjoaa opiskelijoille osallistumisen lisäksi myös  oppimisen paikkoja. Oppilaitoksen toimintapisteillä voi kohdata vaikkapa tulevan kampaajan tekemässä pikakampauksia tai liikuntaneuvojan vetämässä taukojumppaa. #AmisTekeeHyvää-tempauksissa opiskelijat ovat järjestäneet esimerkiksi liikuntahetkiä esikoulussa, muistaneet lapsipotilaita ja toteuttaneet musiikkihetkiä palvelutalossa. Hyvää tekevät tempaukset tuovat esille opiskelijoiden osaamista, oppilaitoksen merkitystä lähiympäristössä sekä nuorten tahtoa auttaa. 

-Opiskelijat ovat innostuneet #AmisTekeeHyvää-tempauksesta. Ryhmäni kanssa olemme ideoineet yhteisöllisen iltapäivän Palvelutalo Kotipirtille. Tapahtumassa kuullaan kitaramusiikkia ja laulua ja lahjoitamme palvelutalolle myös opiskelijoiden tekemiä tauluja. Ideana on tehdä näkyväksi opiskelijoiden monipuolista osaamista ja opinnollistaa tapahtumalle yhteistyössä tehtyä markkinointimateriaalia, kiteyttää  Tredun media-alan lehtori Lea Sirén opintojen nivoutumisen hyvän mielen tuottamiseen.

Teemaviikkoa koordinoi Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry. Viikko toteutetaan yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Mukana ovat EHYT ry, Erätauko-säätiö, OSKU ry, Rikosuhripäivystys RIKU, SAKKI ry, Suomen Punainen Risti ja Syöpäjärjestöt.

Seuraa teemaviikon tapahtumia ja kerro myös omista tapahtumistanne tägäämällä #hyvinvointivirtaa, #AmisTekeeHyvää ja #amispoweria.

Yläkuva/ (Tuula Eloranta, Esedu):
Esedun opiskelijat osallistuivat viime syksynä #AmisTekeeHyvää-tempaukseen muun muassa auttamalla ostosten teossa, vierailemalla palvelutalossa tekemässä hiusten leikkauksia sekä pesemällä autoja.

Alakuva (Sari Mantila-Savolainen, SAKU ry)
Tredun media-alan opiskelijat järjestävät #AmisTekeeHyvää-tempauksen Palvelutalo Kotipirtillä Tampereella.