Korona-aika vaikuttaa moniulotteisesti

Olet täällä

Mitä kuuluu etäopiskelijalle? Opiskeluhyvinvointia myös etänä -webinaari kokosi sekä opiskelijoiden kokemuksia etäopiskelusta että keinoja opiskelijoiden tukemiseen poikkeuksellisessa tilanteessa. Käytännön toimintamalleihin keskittynyt paneelikeskustelu toi esille oppilaitosten ketteryyttä uudessa tilanteessa sekä vahvaa tahtoa kulkea opiskelijan rinnalla.

Koronan aiheuttama poikkeustilanne asetti oppilaitokset uuden eteen pikaisella aikataululla. Opiskeluympäristöt vaihtuivat lennossa oppilaitoksista ja työssäoppimispaikoista etäopiskeluun kotona. Opiskeluhyvinvointia myös etänä -webinaarissa pohdittiin 28. huhtikuuta, mitä kuuluu etäopiskelijalle ja miten opiskeluhyvinvoinnin tuki on saatu toimimaan poikkeustilanteessa.

Webinaarin aluksi kuultiin Savon ammattiopiston opiskelijoiden ajatuksia etäopiskelusta. Opiskelijoiden näkemykset uudesta tilanteesta olivat pääosin myönteisiä, vaikka kavereiden, opiskeluympäristön ja ohjaavien henkilöiden merkitys onkin etäopiskelussa korostunut. Kokemusten perusteella osa opiskelijoista oli valmis toteuttamaan joitakin osia opinnoista myös tulevaisuudessa etänä.

Toivoa ja myötätuntoa tarvitaan

Tampereen yliopiston nuorisotutkimuksen professori Päivi Honkatukia arvioi korona-ajan tuovan opiskelijoiden elämään moniulotteisia vaikutuksia, niin hyviä kuin huonoja.

-Korona on käännekohta, joka vaikuttaa tulevaisuuteen. Tärkeä on miettiä, miten nuorille saadaan välitettyä toivoa ja toimijuuden mahdollisuuksia. Vahvistaa nuorten tunnetta siitä, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa.

-Nuorten tulee saada tuntea, että heidän ajatuksiaan tulevaisuudesta halutaan kuulla ja ottaa nuoret mukaan keskusteluihin. Esimerkiksi Allianssin tekemässä kyselytutkimuksessa 80 prosenttia nuorista kertoi haluavansa auttaa ja ilahduttaa muita. Miten me voisimme luoda sellaisia tilaisuuksia ja paikkoja, joissa nuoret voisivat auttaa ja kokea olevansa hyödyksi?

Mieli ry:n asiantuntijakoordinaattori Elina Marjamäki muistutti kuulijoita pitämään huolta myös omasta jaksamisesta ja arkirytmistä. Tässäkin tilanteessa ”omasta happinaamarista” pitää huolehtia ensin, että pystyy auttamaan muita. Kriisiaika kuluttaa voimavaroja kaikilla eri tavalla kuin normiarki.

-Muistetaan armollisuus, itsemyötätunto ja se, että koronaa ei tarvitse suorittaa. Näitä taitoja voi myös nuorten kanssa erikseen opiskella. Miettiä sitä, miten suhtautua itseensä myötätuntoisesti ja kannustavasti.

Virtuaalista aktivointia

Iltapäivän paneelikeskustelussa päästiin kuulemaan opiskeluhuollon tukitoimista etäopiskelun keskellä. Paneelissa oppilaitosten toimintamalleista kertoivat kuraattori Juuso Ahopelto Sedusta, koulutuspäällikkö Katariina Autio VAAOsta, opiskeluhuollon koordinaattori Seija Kärki Savon ammattiopistosta, opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen Sataedusta ja kampuspappi Sonja Turunen Salpauksesta.

Paneelissa tuli esille oppilaitosten ketteryys tarttua uuden tilanteen luomiin haasteisiin. Vahva tahto tukea opiskelijoita opinnoissa on luonut uusia keinoja opiskelijoiden opintojen edistymisen ja jaksamisen tukemiseen.

-Opettajien kanssa yhteistyö on tiivistynyt entisestään. Jos huoli opiskelijasta on herännyt, niin nopeasti opiskelijapalveluiden henkilöstö on lähtenyt miettimään, kuka nappaa koppia kenestä. Tuntuma on, että opiskelijoita on tavoitettu ja he vastaavat hyvin eri välineillä, kertoo Johanna Rantalainen Sataedusta.

-Monenlaista tukea opiskelijapalvelut on opiskelijoille antanut. On tuettu tehtävien tekemisessä ja kommentoitu tehtäviä. Alussa opiskelijat kaipasivat teknistä apua. Opiskelijoita mietitytti, että näyttääkö verkossa tehty tehtävä oikealta. Henkinen tuki, rinnalla kulkeminen, sosiaalinen media ja opintojen etenemisen suunnittelu ovat asioita, joita on räätälöity tosi paljon.

Opiskelijoiden arjen tukemisessa on otettu monimuotoisia toimia käyttöön. Erityistä tukea tarvitseville on järjestetty opintojen etäpajoja ja rajoitukset huomioiden tarvittaessa myös lähipajoja. Hauskoilla videoilla, haasteilla ja taukoliikunnoilla on kevennetty korona-arkea. Opiskelijoiden kanssa on tehty kahdenkeskisiä kävelykeskusteluja joko virtuaalisesti tai etäisyydet huomioiden. Kotokäyntejä opiskelijoiden kotipihaan tai parkkipaikalle on myös tehty. Chättejä on pistetty pystyyn lounastauoilla.

-Joillekin etäopiskelu jopa sopii paremmin. Olemme suunnittelemassa virtuaalikahveja ja -visailuja. Niihin on uskaltautunut myös sellaisia opiskelijoita, jotka eivät varmasti tulisi kampukselle, jos tilaisuus järjestettäisiin siellä kasvotusten. Oman kodin suojista voi tulla kuitenkin vähän katselemaan ja kuuntelemaan vaan. Olla mukana siinä porukassa.

Kiitokset webinaariin osallistuneille. 

Webinaaritallenne

Diaesitys: Nuorten hyvinvointi poikkeustilanteessa / Päivi Honkatukia

Diaesitys: Nuorten mielenterveyden vahvistaminen korona-aikaan / Elina Marjamäki