Kuinka paljon ehtii tehdä reilussa kahdessa päivässä? Paljon! SAKU ry:n henkilöstön Kesäkisoissa Haapajärvellä ehdittiin viikonlopun aikana harjoitella yleisurheilun lajitreeneissä, kisata sukkulaviestissä ja yleisurheilukentällä, kellottaa maastojuoksut, suunnistaa, pelata biitsiä ja petankkia, vetää traktoria, tutustua rimagolfiin ja testata käsivoimia. Kisojen huippukohtiin kuului myös kisajärjestäjien esittämä riemastuttava revyy.
Kisat avattiin yleisurheilukentällä sukkulaviestillä. Viestissä mitattiin varmasti myös aikaa, mutta suurin huomio viestissä kiinnittyi joukkueiden valitsemiin tiimiasuihin. Kisajärjestäjä Jedun joukkueen jäsenet juoksivat asuissa, jotka kertoivat samalla, missä lajeissa jedulaiset pitävät huolta omasta hyvinvoinnistaan. KPEDUn joukkue juoksi työasuissa ja juoksijoina nähtiin esimerkiksi sisar hento valkoinen, talonrakentaja ja ratsastaja. Lisäksi radoilla nähtiin muun muassa naamioituja juoksijoita sekä iloisen värisiä pipoja ja paitoja.
Voiton vei kuitenkin Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopiston joukkue, jonka viestiä kuljettivat esimerkiksi pukumies, saunoja ja minisuksilla hiihtelijä. Suomalaisuutta ja Kekkosen syntymän juhlavuotta arvostettiin sopivin väliajoin kajahtaneilla Kekkonen-huudoilla. Riikka Pyykkö ja Milka Grekula kertoivat joukkueen valmistautumisen kisoihin alkaneen jo toukokuussa.
- Henkinen valmistautuminen kisoihin on ollut luja. Treeniä on tehty monenlaista. Kesä on hiihdetty, uitu ja kalastettu virvelillä, listaavat lajitreenejä Riikka Pyykkö ja Milka Grekula.
-Meitä on mukana kymmenen osallistujaa ja koko ajan on saatu enemmän väkeä mukaan. Tärkeintä tässä on ollut teeman suunnittelu yhdessä ja porukan yhteinen viikonloppu.
Biitsikentillä jedulaiset nappasivat kolme mitalia. Naisten kilpasarjassa voiton otti Jämsän ammattiopisto. Miesten kilpasarjan paras joukkue löytyi Koulutuskeskus Sedusta. Harrastesarjassa Jedun joukkueet ottivat kaksoisvoiton. Sekasarjassa Jedun menestys sai jatkoa, kun Iliya Dimitrov ja Suvi Kaattari pääsivät pelikentälle näyttämään osaamistaan.
-Iliya kysyi, että lähtisitkö pelaamaan. Siitä innostuin mukaan. Peleistä tulee koululle mainetta ja samalla saadaan opiskelijoille tietoa, että kyllä täälläkin osataan pelata lentopalloa, kertoo Kaattari.
Pelivarmuutta ei parilta puuttunut, kun kummankin pelaajan taustalta löytyy vuosien pelikokemus. Iliya on pelannut pitkään ammattilaisena ulkomailla ja Suvilla pelikokemusta löytyy useammastakin SM-sarjan joukkueesta sekä maajoukkuetehtävistä. Pelit biitsillä olivat Suville kuitenkin uusi kokemus.
-Tänne lähdettiin pitämään hauskaa ja pelaamaan iloista peliä. Hiekka on ollut hyvä, oikein passeli. Vaikka aurinko ei nyt paista, niin ei siitä peli miksikään muutu. Asenne peliin ratkaisee.
Seuraavana isona henkilöstön tapahtumana on syksyllä tulossa sekalentopalloturnaus Kokkolassa. Jedusta turnauksessa ei vielä ole joukkuetta ollut mukana, mutta asia laitettiin pelikentällä ainakin hautumaan.
Kun muut kisailijat olivat jo kotimatkalla, niin petankkikentällä ratkottiin vielä viimeisiä sijoituksia. Huumoria ja nasevia kommentteja riitti viimeisiinkin peleihin. Vastustajaa horjutettiin välillä tanssiesityksillä, ampiaisen pörinällä tai huolestuneilla kommenteilla vastustajan näkökyvystä. Hyviä heittoja nähtiin paljon tai ainakin osaa heitoista arvioitiin ”mitättömiä paremmiksi”.
Turnauksessa oli mukana kahdeksantoista joukkuetta, joista voiton otti OSAO Ladies, kakkoseksi nousi KPEDU Amis ja kolmanneksi sijoittui OSAO Stars. Voittajajoukkueessa snadia tavoittelivat Harri Järvirinne, Jukka Määttä ja Sauli Jaara.
-Me luotimme itseemme, vaikka eka peli hävittiin 10 - 0. Parhaiten pärjättiin lyhyillä snadeilla. Pisteitä tuli meille läheltä parhaiten.
-Psykologistakin taistoa pitää käyttää, vaikka sitten uusista lenkkareista puhumalla. Pelata pitää vähän tosissaan, mutta ei kuitenkaan liian tosissaan, arvioi Sauli Jaara ottelujen kulkua.
Haapajärvellä kisoissa oli mukana noin 160 osallistujaa. Haave omista kisoista syntyi matkalla Ulvilan Talvikisoihin. Kun koulutuksen järjestäjältä saatiin kisoille vihreää valoa, niin hakemus laitettiin matkaan liki samalla vauhdilla. Läpi kisojen näkyi kisajärjestäjien innostus. Ohjelma oli hyvin suunniteltu, isoja ja pieniä yksityiskohtia myöten. Yksi huippukohdista oli iltajuhlaan tehty revyy. Rungon käsikirjoitukseen oli tehnyt OSAO:n Arto Poussu.
-Idea näytelmästä lähti Paavolan Eveliinalta, jonka kanssa muokkasimme käsikirjoituksen runkoa eteenpäin. Jokainen esiintyjä muokkasi myös tekstiä omaan suuhunsa sopivaksi. Vuorosanoissa ja lauluissa oli paljon opeteltavaa, mutta tekeminen on ollut mukavaa ja hauskaa porukassa, joka sitoutui ja innostui ajatuksesta, kiittelee Jedun esiintyjäryhmää Hanna Ampula.
-Bändin soittajat olivat Oulusta, joten bändin kanssa päästiin ennen tätä päivää kaksi kertaa harjoittelemaan. Bändi toi esitykseen loppusilauksen ja ryhdin. Nyt on superhyvä mieli. Lavalla nähtiin meidän paras esitys. Katsomossa oli paljon yleisöä ja yleisö lähti heti esitykseen mukaan.
Kisajärjestelyissä oli mukana henkilöstöä, opiskelijoita, paikallisia seuroja ja apua saatiin myös Haapajärven kaupungilta. Kisojen hengettärenä häärinyt Eveliina Paavola oli kisojen jälkeen kokonaisuuteen tyytyväinen.
-Kisoista jäi positiivinen ja hyvä mieli. Aika hyvin onnistuttiin, vaikka revyyn Pikkaraista mukaillakseni, jotakin olisin voinut tehdä nyt toisin. Toisaalta aina on kahdenlaisia näkemyksiä, joitakin asioita voi tehdä joko niin tai näin.
-Kisailijatavoite oli 150 osallistujaa ja se ylittyi. Kisoissa voi saada uusia järjestäjiä innostumaan. Mutta uusia ideoita ja hyviä juttuja tarvitaan ja uutta verta riveihin. Näitä toiveita lähtee kehittämisryhmäläisille terveisinä.