Kannustus rohkaisee lavalle

Olet täällä

Kieltä voi oppia monella tavalla. Rohkeutta kuitenkin vaatii, kun kielen opetteluun yhdeksi tavoitteeksi valitsee näytelmän teon ja näytelmäksi Niskavuoren nuoren emännän. Stadin ammatti- ja aikuisopiston ryhmä Saku Draama tarttui vaikuttavalla tavalla tähän haasteeseen.

SAKUstars-kisojen näytelmäsarjassa nähtiin viisi näytelmää. Stadin ammatti- ja aikuisopiston ryhmä Saku Draama päätti valita esitettäväkseen todellisen suomalaisen klassikkonäytelmän Niskavuoren nuori emäntä. Haastetta harjoitteluun lisäsi se, että näytelmässä vahvojen naisien Loviisan, Hetan ja Malviinan rooleissa näytelleet nuoret naiset lähtivät samalla kehittämään suomen kielen taitoaan.

-Näytelmän teossa tavoitteena oli oppia suomea samalla. Muistan, kun yksi kerta tulin harjoituksiin ja tajusin, että nyt täällä puhutaan suomea. Juhanin rooli oli minulle huikea, kertoo Abdiaziz Halas Had.

Ryhmää ohjannut Sanna Uusitalo oli silminnähden onnellinen opiskelijoidensa suorituksesta. Näytelmäryhmällä oli vahva motivaatio esityksen onnistumiseen. 

-Ryhmä koostui tulevista lähihoitajista ja maalarista. Ryhmästä osa opiskeli suomea ja päätimme ottaa työn alle vanhalla kielellä olevan tekstin. Harjoitteluhalu oli kova, sillä ryhmä kävi treenaamassa lauantaisin ja muutenkin vapaa-ajalla. 

Lavasteet ihastuttivat

Abdiaziz Havas Had osallistui Sastamalassa kolmansiin SAKUstars-kisoihinsa. Ennakkotyönä kisoihin lähti valokuva ja livesarjoissa hän oli mukana näytelmän lisäksi myös lausunnassa ja ryhmätanssissa. 

-Fiilis on täällä huikea. Kaikki ei ole kilpailullisia koko ajan tai tuomitse toisten esityksiä. Tilat esityksille ovat olleet hienot. Varsinkin puuosastolle rakennetussa lausuntatilassa oli jotenkin rento ja jazzmainen tunnelma. Olivatko ne opiskelijoiden rakentamia? Propsit kaikille rakentajille, kiittelee Havas Had. 

Hetan roolissa näytellyt Rusul Alobide oli kisoissa ensimmäistä kertaa. Näytelmän lisäksi Alobide nousi lavalle bändisarjassa ja ryhmätansseissa. 

-Ensin tuntui niin paljon pelottavalta, mutta esittäminen on ollut tosi kivaa. Olemme tutustuneet toisiimme harjoituksissa. Sanoimme toisillemme, että älä pelkää, kaikki on hyvin ja kehumme toisiamme, kertoo Alobide. 

-Kisoihin kannattaa tulla, jos haluaa kehittää omaa itsevarmuutta, kokea hyvää henkeä ja saada kavereita. Neil Armstrongia mukaillen voisi sanoa, että ota ensimmäinen askel ja saavuta jotain suurta, kannustaa Havas Had. 

Stadin ammatti- ja aikuisopisto oli kisoissa mukana isolla joukkueella. Kisapaikkoja katsottiin stadilaisten toimesta tarkasti, sillä seuraavat SAKUstars-kisat järjestetään Helsingissä. Katsomossa kaikuivat ahkerasti ja rytmikkäästi kannustavat Team Stadi -huudot.

-Ja keudalaisille vielä viestiä siitä, että missä teidän huuto oli näissä kisoissa. Pitääkö muistuttaa, että se menee Keuda, Keuda, Keuda uuu! Vähän on meinannut lähteä ääni, kun olen täällä kisoissa huutanut Team Stadia, lähettää Havas Had ystävilleen viestiä.

Niskavuoren nuori emäntä
Saku Draama
Stadin ammatti- ja aikuisopisto
Rooleissa: Abdiaziz Havas Had, Rusul Alobide, Janice Afia Mtiamoah, Ting Yang ja Jerry-Ilari Leppänen