Juhlavuonna palattiin askelkampanjaan

Olet täällä

Henkilöstön Liikkeelle.net-kampanja liikutti tiimejä 9.9.-20.10.2019 välisenä aikana. Kampanjassa vietettiin tasavuosia, joiden kunniaksi palattiin ensimmäisen liikuntakampanjan mukaisesti keräämään askelia. Rento-, Kunto- ja Kilpasarjoihin ilmoittautui mukaan 69 tiimiä, joissa oli mukana 312 askeltajaa.

Henkilöstön liikuntakampanjan tavoitteena on kannustaa työporukoita liikkumaan yksin ja yhdessä. Oman motivaationsa mukaan tiimit pääsivät valitsemaan sarjakseen joko Rento-, Kunto- tai Kilpasarjan, joissa askelia kerättiin 4 – 10 henkilön tiimeissä. Kampanjassa huomioitiin kaikki arjen askeleet. Askeleiden seuraamisella haluttiin korostaa arkiliikunnan merkitystä. Askelmittaria käyttävä saattaa yllättyä siitä, kuinka vähän tai paljon päivän aikana askeleita kertyy. Lisäksi jo pienistäkin istumisen katkaisevista pyrähdyksistä saadaan terveyshyötyjä.

Hyvän mielen kisaamista

Rentosarja oli suunnattu tiimeille, joiden tavoitteena oli aloittaa liikkuminen tai lisätä vähitellen liikkumista arkeen. Sarjassa tiimiläiset keräsivät kymppilenkkejä, joilla tarkoitettiin vähintään kymmenen minuutin tehokkaita kävelylenkkejä.

Kahtena ensimmäisenä kampanjaviikkona kymppilenkki tehtiin kerran vähintään viitenä päivänä viikossa, kahtena seuraavana viikkona kaksi kertaa päivässä viitenä päivänä viikossa ja kahtena viimeisenä kolme kymppilenkkiä viitenä päivänä viikossa. Kokonaismäärissä kahdella ensimmäisellä viikolla tehtiin viisi, kahdella seuraavalla viikolla kymmenen ja kahdella viimeisellä viisitoista kymppilenkkiä.

Rentosarjassa kaikkina kuutena viikkona tiimitavoitteen saavutti TAIn tuksut Turun ammatti-instituutista. Tiimissä kymppilenkkejä keräsivät Matleena Korhonen, Tiina Kemppainen, Henri Ranta ja Satu Hovi.

- Kyllä meillä osa kaipasi liikuntapiirakkaa ja minuuttien tallentamista, kun sitä seuratessa tulee liikuttua monipuolisemmin. Toisaalta taas askeleita kerättäessä on päässyt liikunnan merkitsemisessä helpommalla. Pieni porukka pysyi hyvin kasassa ja samalla kaikille kertyy vastuuta koko tiimin onnistumisesta, kertoo Satu Hovi.

- Välillä on hyvä seurata ja pistää ylös omia askelmääriään, niin näkee, paljonko askeleita tulee päivän aikana otettua. Tämä on sellaista hyvän mielen kisaamista. Kyllä syyslomallakin tuli paljon kannustettua ja viestiteltyä, miten paljon kukin on kerännyt askeleita siellä ja täällä.

Yhteinen tekeminen yhdistää

Kuntosarja oli oikea valinta tiimeille, jotka pienestä kilpailusta hakivat tsemppiä kohti terveysliikunnan suosituksen mukaista 10 000 askeleen saavuttamista. Tiimiläisten henkilökohtainen viikoittainen tavoite täyttyi 51 000 askeleella viikossa. Tavoitteeseen pääsi askeltamalla vähintään 8 500 askelta kuutena päivänä viikossa. 

Sarjoista Kuntosarja oli ylivoimaisesti suosituin, kun sarjassa askelia lähti keräämään 45 tiimiä. Sarjan kolmen kärki muodostui Omnian Kunnon, kunnon kohottajista, Stadin Vallilattarista ja Hyrian Tepan Teputtajista.

Voittajatiimille kertyi kuuden viikon aikana 787 855 askelta käyttäjää kohden. Kunnon, kunnon kohottajissa askeleita keräsivät Heidi Juhola, Merja Leivo, Saija Rotinen ja Päivi Vuorihuhta.

- Meidän strategianamme oli lähteä alussa tiukasti liikkeelle ja tehdä rakoa muihin tiimeihin. Sen jälkeen pystyi vähän katsomaan, että jos tarvitsee kiristää tahtia, niin sitten kiristetään. Kukaan ei meistä ole mikään ûber-über-liikkuja, vaan enemmän ollaan tasaisia liikkujia. Tavoite oli askeltaa 17 000 askelta päivässä.

Kun Päivi Vuorihuhta kuvaa tiimiään, niin heti kuulee, että tiimi tuntee toisensa hyvin ja huumoria ei unohdettu hetkeksikään. Askeltamiseen kannustavat kommentit ovat olleet ahkerassa käytössä. Silloinkin, kun päivän viimeisiä askelia on otsalampun kanssa iltamyöhään kerätty.

- Joukkuetta voi kuvata päämäärätietoiseksi. Kun leikkiin lähdettiin, niin leikki päätettiin kestää. Kampanja on ollut päivän piristäjä. Kun on yhteinen juttu, niin tulee enempi läheiseksi toisten kanssa, vaikka mekin olemme tunteneet pitkällä ajalla. Ja tietysti kuntokin on noussut. Farkkuja saa nyt reisien kohdalta litistää, kertoo Päivi Vuorihuhta nauraen.

Kisassa laitettiin kaikki peliin

Askelkampanjassa Kilpasarja oli suunnattu tosikisailijoille, jotka olivat valmiita haastamaan kaikki muut tiimit. Kilpasarjan viime vuoden voittaja Sedun Vauhtia Valmassa ei antanut muiden yllättää askelkampanjassakaan itseään. Ykköstiimissä askeleita keräsivät Virpi Lammassaari, Henna Mäkelä, Satu Aulén-Kujala ja Tiina Parantainen.

- Olimme tehneet hyvää analysointia ennen kampanjan alkua ja hankkineet kuntopyöriä koteihin liikuntaminuuttien keräämiseen. Kampanjan vaihtuminen askeltamiseen oli pieni yllätys. Yksi meistä kyllä hommasi sitten juoksumaton kotiinsa. Kisassa kaikki optimoidaan, kuvailee tiimin laitehankintoja Tiina Parantainen pilke silmäkulmassa.

Kilpailu toisten tiimien kanssa oli valmalaisten mukaan paras kirittäjä itsensä voittamiseen. Osa intoutui kokeilemaan myös työmatkan kävelyä, vaikka matkaa yhteen suuntaan kertyi viitisentoista kilometriä. Työkaverin luokse kahville kannatti kävellen lähteä aina toiseen pitäjään asti. Toistensa saattamisesta askelia kertyikin sitten jo puolin ja toisin.

- Hyvältä maistui toinen voitto, mutta kyllä askeltamisen jälkeen oli väsynyttä porukkaa. Kaikkemme annettiin ja joku jo uhkasi polttaa lopussa lenkkarinsakin. Kampanja tiivisti porukkaamme entisestään. Yhdessä tekeminen tuo yhteisön taisteluhengen työarkeenkin. Sitä jaksetaan työarjessakin enemmän ponnistella, arvioi Tiina Parantainen.

Valmalaiset keräsivät kampanjan aikana askeleita 923 560 askelta tiimiläistä kohden. Hopealle sarjassa sijoittuivat JEDUn Stepparit ja pronssille OSAOn Kempeleen voimatytöt ja sähköjänikset.

Kiitos kaikille askeltajille

Tiimihaasteissa aktiivisuuttaan parhaiten osoittivat Keudan Vi Kingit sekä Sataedun Tsemppaajat. Sataedun Tsemppaajat olivat voitokkaita Rappusrallissa, jossa tiimin suoritusta vahvistettiin myös opiskelijoiden avustuksella. Vi Kingit kaappasivat bongaushaasteen voiton ottamalla opiskelijat avukseen listan kohteiden löytämiseen. Viidestäkymmenestä kohteesta löytyivät tiimin ja opiskelijoiden yhteistyöllä kaikki muut paitsi rehtori. Tosielämän tähdissä tiimin limboilu punaisen langan kanssa keräsi eniten tykkäyksiä Facebookin Liikkeelle-ryhmässä.

Rentosarjassa palkinnot lähtevät Turun ammatti-instituutin TAIn tuksuille. Kunto- ja Kilpasarjoissa palkitaan kolme parasta tiimiä. Kuntosarjan voittajatiimi Kunnon, kunnon kohottajat saavat ensimmäisen kiinnityksensä kiertopalkintoon. Kilpasarjan ykkönen Vauhtia Valmassa otti toisen peräkkäisen kiinnityksensä kiertopalkintoon. Pokaali on mahdollista saada omakseen kolmella sarjavoitolla.

Tiimihaasteiden voittajat yllätetään energisen päivän aloittavilla herkkukoreilla. Kaikkien kampanjaan osallistuneiden kesken arvoimme tuotepalkinnot viidelle askeltajalle. Kampanjan diplomit ovat tulostettavissa Liikkeelle.net-sivuston kautta.

Kiitos kaikille kampanjaan osallistuneille!