Järjestösihteeri jalkautui SAKUstarsien juontajakoulutukseen

Olet täällä

Aina kannattaa lähtee, ajattelin, kun ehdotettiin liittyisinkö SAKUstars 2016- kisojen turvallisuusohjausryhmään.Niinpä olen syksyn ja kevään aikana kulkenut tärkeänä Tampere-Espoo välilläja osallistunut ryhmän kokouksiin. 

Ryhmän viimeisessä kokouksessa viikkoa ennen kisatapahtumaa, todettiinkin sitten, että nyt on kaikki raportit laadittuna, tarkastukset tehtynä ja päivystäjät hankittuna, sekä Securitaksen vartijoille annettu ohjeet hymyillä SAKUstarsmaisesti tapahtuman tiimellyksessä. Kisat voisivat alkaa vaikka heti.

Kokouksen jälkeen ilmoittauduin vapaaehtoistöihin kisakansliaan, jossa varsin rauhallisissa tunnelmissaprojektipäällikkö Leena Wiikari ja sihteeri Sirkka Snell  ja työssäoppija Vilma ottivat hymyillen vastaan sekä minut, että lukuisat kävijät joita kansliassa kävi ihmettelemässä, että vieläkö täällä vaan hymyillään eikä paniikista tietoakaan. Vilman syntymäpäiväkakkuakin tarjoiltiin työn ohessa. Lähinnä kuului olevan meneillään soittokierros puuttuvista nuoteista.

Nyt jos jonkun kisapassista puuttuu ruokailutarroja, saattaa olla mun syy! Mutta kiva niitä oli liimailla.

Ja kun nyt kerran olin Espoossa sopivasti paikan päällä samana päivänä, kun SAKUstars 2016 –seremoniatiimi oli kisojensa laji- ja päälavajuontajille tilannut ammattilaiset pitämään juontajakoulutusta, kiilasin itseni mukaan tähänkin tilanteeseen.

Juontajaporukka oli toista kertaa saamassa opastusta ja vinkkejä, joita pätevästi jakelivat YleX:n juontajat DJ Orion ja Anne Lainto. Juontajia kisoissa on 12 joista paikalle kurssitettaviksi oli päässyt 9.

Heti alkuun laitettiin pystyyn videolle kuvattava juontoharjoitus, joka sai aikaan epäuskoa, innostusta, ramppikuumetta, empimistä ja ideoiden heittelyä, mutta viimein mahtavia suorituksia! Tehtävänä oli viidessä minuutissa keksiä puolen minuutin alkujuonto tosi-TV-ohjelmaan, jossa itse oli päähenkilönä. Toivottavasti joku kanava ottaa ohjelmistoonsa mm. Näin olet Amis, Näin uin yli Atlantin, Paulusgaala tai Matkailu kaventaa- formaatin. 

Kouluttajat esittivät miten haastattelua ei kannata tehdä, antoivat vinkkejä miten yleisön voi aktivoida, kuinka jännityksen voi voittaa ja miten yllättäviin tilanteisiin reagoidaan. (En muuten kerro, ilmoittautukaa itse juontajiksi SAKUstarseihin, niin pääsette ehkä tällaisillekin kursseille). Anne Lainto piti mahtavan tsemppauspuheen, kertoen omista kokemuksistaan radio- ja tv-työssä eteen tulleista jännitystilanteista ja painotti miten upeassa tilanteessa tulevat juontajakollegat ovat.Vain harvalle tulee tilaisuus nousta lavalle tällaisen yleisön eteen ja seistä siellä tähtenä.

Lopuksi katseltiin kuvatut juontovideot ja kaikki näkivät itsekin nauhalta olevansa valmiita nousemaan lavalle. Seremoniatiimin lajivastaava Päivi Saari lausui päätössanoiksi: Teistä on tullut juontajia!