Kohtaamisia. Oivalluksia. Yhdessä tekemistä. Uusia ideoita. Tänään starttaavalla teemaviikolla tempaudutaan mukaan Hyvinvointivirtaa-viikon tapahtumiin 152 ammattioppilaitoksessa ja yli 70 paikkakunnalla. Luvassa on erilaisia hyvinvoinnin ”kahvitunteja”, joilla edistetään oppimista ja opintoja, vahvistetaan jaksamista ja luodaan yhtenäisempää ”meidän omaa porukkaa”.
Hyvinvointivirtaa-viikko kokoaa ammatillista koulutusta isosti hyvinvoinnin teemojen äärelle, kun viikolla 40 tapahtumia järjestetään 37 koulutuksen järjestäjän 152 ammattioppilaitoksessa ympäri Suomen. Teemaviikolla rakennetaan toiminnan kautta kohtaamisen ja oman hyvinvoinnin oivaltamisen paikkoja. Tavoitteena on vahvistaa oppilaitoskulttuuria, jossa jokaisella on turvallinen olla.
Opiskelijoiden arjessa jaksamisessa ja sitoutumisessa opintoihin näkyvät hyvinvointivajeet herättävät koulutuksessa huolta. On tärkeää, että opiskelijat löytävät paikkansa ryhmässään ja opinnoissaan ja että tarvittaessa kynnys oppilaitoksessa tuen hakemiseen on matala. Kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen tarvitaan innostavia mahdollisuuksia.
-Ammattiin oppimisen pitää olla motivoivaa. Laadukas opetus ja uusimmat opetusvälineet eivät yksin riitä, jos ilmapiiri oppilaitoksessa ei ole oppimiselle myönteinen tai jos opiskelijat eivät voi hyvin. Oppilaitosten tehtävänä on tarjota laadukasta opetusta ja myös tukea nuoria ja muita ammattiin opiskelevia heidän matkallaan kohti työelämää tai uutta uraa. Tämä on tärkeä tehtävä, muistuttaa Hyvinvointivirtaa-viikon suojelija työministeri Arto Satonen.
Teemaviikon hyvinvointitapahtumien rakentaminen tehdään yhteistyönä. Mielenkiintoisten sisältöjen suunnittelijoina on sekä henkilöstöä, opiskelijoita että yhteistyökumppaneita. Parhaimmillaan teemaviikko on yhteisöllinen tapahtuma, jossa opiskelijat ja henkilöstö kohtaavat, tutustuvat ja tekevät yhdessä. Erilainen yhdessä tekeminen voi tukea myös oppilaitoksen arkea ja opiskelijoiden sitoutumista ryhmään ja opintoihin.
– Opiskelijoiden ja erityisesti nuorten pahoinvoinnista puhutaan paljon. Hyvinvointivirtaa-viikolla tavoitteena on nostaa keskusteluun oppilaitosten määrätietoinen työ hyvinvoinnin tukemiseksi. Haastan Hyvinvointivirtaa-viikolle mukaan myös tiedotusvälineiden edustajat: nostetaan esille hyvinvointityön tekijät ja opiskelijoille tarjottava tuki. Rakennetaan hyvinvointia yhdessä, SAKU ry:n toiminnanjohtaja Saija Sippola toivoo.
Toimintapisteillä opiskelijat pääsevät tekemään itse, osallistumaan yhdessä ja pohtimaan terveytensä, turvallisuutensa ja viihtyvyytensä kannalta tärkeitä asioita. Osallistumisen lisäksi tarjolla on myös erilaisia oppimisen paikkoja. Oppilaitoksen toimintapisteillä voi kohdata vaikkapa tulevan kampaajan tekemässä pikakampauksia tai liikuntaneuvojan vetämässä taukojumppaa.
Oman hyvinvoinnin valintojen lisäksi teemaviikolla kannustetaan tekemään hyvää myös muille. Teemaviikolla haastetaan pistämään ammatillinen osaaminen liikkeelle toteuttamalla hyvää mieltä tuottavia #AmisTekeeHyvää-tempauksia. Osallistua voi arjen teoilla – pienillä tai suurilla – oppilaitoksessa tai sen lähiympäristössä.
Idea hyvän tekemiseen voi syntyä opiskelijoita inspiroivasta auttamisen kohteesta ja kohtaamisista tai omista harrastuksista. Motivoitumista tekemiseen voi lisätä myös liittämällä tempausten toteuttaminen osaksi opintoja. Muutamat esimerkit osoittavat, että #AmisTekeeHyvää-tempauksissa oman alan osaamista on tuotu esille monipuolisesti: Logistiikka-alan opiskelijat parkkeerasivat rekan päiväkodin pihaan pikkukuskien testattavaksi. Lähihoitajaopiskelijat veivät teorian käytäntöön perustamalla ”nallesairaalan” päiväkotiin. Liikealan opiskelijat tarjoutuivat lähikauppaan ostosten pakkaajiksi.
-Tempauksen toteuttaminen omalla ryhmällä oli tosi mukavaa ja opettavaista. Luovuuttakin sai käyttää. Ja olihan siinä omat hankaluutensakin, kuten suunnittelu ja miten saadaan tehtyä tiettyyn päivämäärään mennessä tuotteet. Raaka-aineiden tuottajat valitsimme kohderyhmäksi kun heitä ei usein huomioida ja heidän työnsä auttaa myös meitä, kuvaa Vammalan ammattikoululta tempaukseen osallistunut leipuri-kondiittoriopiskelija Ninni Marjamäki.
#AmisTekeeHyvää-tempauksilla on mahdollista osallistua myös teemaviikon kisaan, jossa suosikit palkitaan kahdella 300 euron stipendillä ja lisäksi kaikkien osallistumisensa raportoineiden ryhmien kesken arvotaan kolme 100 euron lahjakorttia.